Visa vrea fapte de la Guvern: Sa ofere reduceri la plata taxelor cu cardul

Joi, 02 Octombrie 2014, ora 18:16

   

Visa vrea fapte de la Guvern: Sa ofere reduceri la plata taxelor cu cardul
Plata impozitelor locale cu cardul prin Trezorerie reprezinta un demers pozitiv intrucat va conduce la cresterea tranzactiilor, insa pentru stimularea acestora Guvernul ar putea aplica reduceri la debitele platite cu cardul fata de cele achitate in numerar, apreciaza directorul Visa, Catalin Cretu.

"Orice initiatava care ar duce la cresterea platii de impozite si taxe locale, mai ales online, este pozitiva. Din perspectiva noastra, demersul autoritatilor este unul pozitiv, mai ales pentru primariile care nu accepta plata cu cardul in prezent.

De la 200 de primarii care accepta in prezent si pana la cateva mii exista cale lunga si credem ca aici s-ar putea constitui marea valoare care ar putea fi adusa", a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Catalin Cretu, director regional pentru Romania, Croatia si Slovenia al Visa Europe.

Guvernul a aprobat miercuri o ordonanta care creeaza cadrul legal pentru implementarea sistemului de plata cu cardul de catre persoanele fizice, online si la terminalele Trezoreriei, a impozitelor si taxelor administrate de catre ANAF, primarii si alte institutii publice, incepand din 2015.

Valenti Mavrodin, directorul Trezoreriei, a declarat ca, in urma implementarii acestui sistem, va fi data posibilitatea contribuabililor sa plateasca taxele si impozitele online si, ulterior, in cadrul unitatilor teritoriale ale Trezorariei, vor fi instalate terminale POS, pentru plata cu cardul la ghiseu.

Directorul Visa a aratat ca populatia ar putea fi stimulata de catre Guvern pentru a se orienta catre platile de taxe si impozite cu cardul in defavoarea numerarului, prin oferirea unei reduceri la sumele de plata, asa cum exista discountul pentru orice contribuabil care plateste taxele anuale integral in primul trimestru din an.

"Cred ca este momentul in care autoritatile, daca se angajeaza pe acest drum, sa articuleze concret preferinta pentru plata electronica si s-o sustina, poate, printr-un discount mai mare fata de plata in numerar. Daca te angajezi si spui ca preferi platile electronice, este important sa stimulezi si sa oferi anumite stimulente preferential pentru plata electronica", a spus Cretu.

El a precizat ca, din valoarea totala a banilor aflati pe carduri in Romania, de 30 miliarde euro, valoarea platita cu cardul se situeaza sub 20%, restul reprezentand retragerile de la bancomate, insa ca numar de tranzactii aproape una din doua operatiuni cu cardul reprezinta o plata.

"Plata taxelor cu cardul, in schimb, este mult la inceput, pe primele opt luni fiind consemnate circa 374.000 de tranzactii, in valoare de 134 milioane lei. Pentru a se dezvolta segmentul acestor plati este nevoie de extinderea retelei de acceptare, la fel ca in reteaua comerciala", a afirmat Cretu.

Valoarea medie a platii cu cardul se ridica la 34 de euro (circa 150 de lei), in timp ce valoarea medie a taxei locale este de aproximativ 250 de lei, potrivit datelor Visa.

Guvernul estimeaza costuri la bugetul de stat, in urma aplicarii proiectului, de 700.000 de lei pentru anul viitor si 1,2 milioane lei pentru 2016, iar la bugetul local de 2 milioane lei in 2015 si 2,3 milioane lei in 2016.

Serviciile ar putea fi extinse si pentru firme, prin ordin emis de Ministerul Finantelor Publice, care va stabili tipurile de plati care pot fi achitate prin acest sistem, nivelul comisioanelor si entitatea care suporta comisionul.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1376 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Tezeus
rank 3
"Ziaristi" fara chemare si fara sa cunoasca Limba Romana !!!
Chiar si titlul sa aiba greseli ??? Se scrie : cardul. Fara comentarii !!!
4lea
rank 5
de parca guvernul Romaniei a fi +++ de muls a celor de la VISA!
vrei transactii mai multe, fa o oferta avantajoasa, nu cere subventii, ca guvernul nu e va ca voastra de muls!
KPK1
rank 5
4.
Pacat ca nu se poate da 10+ si 10+.
Vor pricepe uni unde-i hiba cu cardul?.
Catalin Cretu stie da' nu spune.
KPK1
rank 5
Directore Visa.
Ce parere are daca Visa (Visul Visa) ar mai taia o tzaruca din dobanda (20-30 %) pe care o aplica celor ce nu achita integral la termen.
Cand dobanzile de baza sunt de 3-4 % sa plateasca omul 20 -30 % seamana a talharie curata.Camatarie.
O dobanda mai "blanda" i-ar adce Visei clientzi.
Problema veche.Cum nu mere bishnitzu' cum se apeleaza la stat pentru STIMULARE.
"Cardurili" ajung sa ia mai multe piei de pe "amarasteanul" ce nu poate achita integral.Unii au priceput "cestia" si aleg ca Visa (si ailalti cardurari) sa le cam dea pielea inapoi!.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor