Warren Buffet, despre criza din SUA: Taxati bogatii, nu ii cocolositi

Marti, 16 August 2011, ora 16:06
1673 citiri
Warren Buffet, despre criza din SUA: Taxati bogatii, nu ii cocolositi
Foto: ShortSaleDailyNews

Miliardarul Warren Buffet sustine ca americanii bogati ar trebui sa plateasca taxe mai mari si este de parere ca autoritatile "il cocolosesc" pe el si pe alti oameni de afaceri.

Buffet, director al Berkshire Hathaway, a scris luni un editorial in New York Times, in care sustine ca masurile de austeritate luate de statul american nu au ajuns si la bogatii tarii.

"Liderii nostri au cerut sacrificii. Insa cand au cerut, pe mine m-au scutit. I-am intrebat pe prietenii mei super-bogati sa vad la ce masuri se asteapta. Si ei au fost scutiti", scrie Buffet, amintind ca in timp ce majoritatea americanilor se lupta sa aiba ce pune pe masa, bogatii au parte de scutiri de taxe.

Buffet aminteste ca managerii fondurilor de investitii castiga miliarde, insa au posibilitatea sa fie taxati cu doar 15%, iar jucatorii pe bursa pot plati, pentru 60% din veniturile lor, taxe mai mici, la fel ca investitorii pe termen lung.

"Aceste binecuvantari, dar si altele, ne sunt date de legislatorii din Washington, care simt nevoia sa ne protejeze ca si cum am fi bufnite patate sau vreo alta specie pe cale de disparitie. E bine sa ai prieteni sus-pusi", scrie miliardarul.

Buffet mai scrie ca a platit anul trecut aproape 7 milioane de dolari ca taxe, insa adauga ca asta inseamna doar 17,4% din veniturile sale, pe cand alte persoane platesc in jur de 36%. Diferenta este data de taxele pentru salarii, care in cazul clasei mijlocii sunt foarte mari, insa nu se aplica si la cei care investesc.

Buffet adauga ca, in opinia sa, e nevoie de reducerea contributiilor sociale, pentru a ajuta saracii si clasa mijlocie, insa cei care castiga mai mult de un milion de dolari ar trebui sa plateasca mai multe taxe, la fel si cei care joaca pe bursa.

Congresul american are in plan restructurarea sistemului fiscal, in conditiile in care este nevoie de reducerea cheltuielilor si cresterea veniturilor. Recent, agentia Standard & Poor's a redus rating-ul Statelor Unite de la AAA la AA+, cu perspective negative, dupa ce politicienii americani s-au certat in Congres cu privire la plafonul datoriilor de stat, care a fost ridicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
Petrom va testa la Petrobrazi o instalație de captare și utilizare a carbonului. Care sunt mizele pentru reducerea emisiilor de carbon
OMV Petrom va testa la rafinăria Petrobrazi o nouă tehnologie de captare și utilizare a carbonului, începând cu luna iunie, arată un comunicat de presă al companiei. Testele sunt parte...
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Parlamentul depășește scandalul de luni. Cine sunt noii membri ai Consiliului Concurenței
Ședința de luni din plenul reunit al Parlamentului României, care avea ca obiect numirea noilor membri ai Consiliului Concurenței, a fost una tensionată. Două partide au absentat de la vot,...
#Warren Buffet, #Warren Buffet taxe , #stiri taxe