Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Winkler: Reducerea TVA la paine n-are nicio legatura cu o politica fiscala coerenta

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 20:23
2421 citiri
Winkler: Reducerea TVA la paine n-are nicio legatura cu o politica fiscala coerenta

Deputatul european Iuliu Winkler, liderul Organizatiei Judetene Hunedoara a UDMR, crede ca masurile care se iau in Romania in domeniul fiscal sunt haotice, nu au legatura cu realitatea si au efect de bumerang in economie.

Parlamentarul european al UDMR a declarat, joi, la Deva, intr-o conferinta de presa, ca Romania nu ar mai trebui supusa unor experimente in domeniul fiscal, cum este si cel referitor la reducerea TVA la produsele de panificatie de la 24% la 9%.

In opinia sa, acesta nu va duce la scaderea pretului painii, deci va avea efect zero in plan social, la fel si in privinta fiscalizarii activitatilor pe lantul de productie si desfacere a acestora.

Iuliu Winkler mai este de parere ca si daca se va aplica aceasta masura in 2013, anul viitor, se va ajunge la renuntarea la TVA de 9% la produsele de panificatie.

"Reducerea TVA la paine este o decizie politica. De altfel, s-a si declarat acest lucru, vorbindu-se de promisiunile electorale. Eu zic ca mai bine se ocupau de alte promisiuni, cum ar fi finalizarea macar a uneia dintre autostrazi. (...)

Stiu ca reducerea TVA la paine este obsesia unuia dintre partidele aflate acum la guvernare, insa, din pacate, aceasta decizie nu are nicio legatura cu o politica fiscala coerenta. (...) Introducerea TVA de 9% la produsele de panificatie ar fi un lucru bun daca s-ar traduce prin ieftinirea panii, insa acest lucru nu se va intampla", a declarat Iuliu Winkler.

Deputatul european a explicat ca painea reprezinta 6,73% din cosul de consum al unei familii, iar daca, prin reducerea TVA, acest produs s-ar si ieftini, atunci acest lucru ar insemna o crestere de 0,8% a puterii de cumparare, cu acelasi procent urmand sa scada si inflatia.

"Pretul de vanzare al panii nu va scadea, lucru care a fost admis atat de producatorii din industria de panificatie, cat si de responsabilii din Ministerul Agriculturii", a aratat Iuliu Winkler, care si-a exprimat indoiala in ceea ce priveste asteptarile guvernantilor in privinta "conformarii voluntare" a actorilor din aceasta industrie, care, datorita scaderii TVA la 9%, ar renunta sa mai tina contabilitati paralele si si-ar plati integral contributiile catre stat.

Deputatul european al UDMR a mai spus ca, la ora actuala, fiscalizarea in sectorul panificatiei este de doar 30%, ceea ce inseamna ca 2 paini din 3 sunt valorificate in economia neagra.

In acealasi context, Iuliu Winkler a vorbit despre controversele cu privire la masura care prevede plata TVA la incasarea facturii pentru firmele care au o cifra de afaceri de 2,25 de milioane de lei.

"Prin acest sistem, care prevede ca aceste firme datoreaza TVA la incasarea facturii sau in cel mult 90 de zile de la emiterea facturii, mediul de afaceri s-a rupt in doua: firmele mici si cele mari.

O masura menita sa sprijine IMM-urile nu a facut altceva decat sa determine marile firme sa nu mai faca afaceri cu cele dintai. S-a ajuns in situatia in care, de exemplu, micii furnizori romani sa fie refuzati de marii retaileri. (...) Acum, aflam ca acest sistem se va modifica", a declarat deputatul european.

El a adaugat ca a primit semnale din partea mediului de afaceri din judet, potrvit carora, din cauza introducerii acestei masuri, in cadrul firmelor mici a crescut de 3 ori timpul necesar realizarii evidentelor si raportarilor contabile lunare.

Decizia de a impune incasarea TVA la facturare a lovit chiar in firmele pe care, conform intentiei formulate de guvernanti, ar fi trebuit sa le sprijine, a subliniat Iuliu Winkler.

Deputatul european a mai spus ca ar trebui sa se revina, de la 1 ianuarie 2014, la TVA de 19% si sa se accelereze procesul de informatizare a ANAF si interconectarea in retea a tuturor institutiilor publice locale si centrale.

In opinia sa, aceste doua masuri ar duce la cresterea gradului de colectare a contributiilor catre bugetele locale si catre bugetul de stat.

"Dupa majorarea TVA de la 19% la 24%, in Romania a scazut si gradul de colectare de la 56% in 2009 la 54% in 2012. Daca am reveni la TVA de 19% si am aplica in mod consecvent masurile menite sa reduca evaziunea fiscala am avea sanse mai mari de ajunge la gradul de colectare de 64% care a fost in 2008", a afirmat Iuliu Winkler.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#TVA paine 2013, #Winkler TVA paine, #masuri fiscale 2013 , #stiri taxe