Afla mai multe despre impozitul forfetar

Vineri, 01 Mai 2009, ora 08:36
2983 citiri
Afla mai multe despre impozitul forfetar

Impozitul forfetar, contestat atat de populatie cat si de o parte din autoritati, va intra in vigoare incepand de pe data 1 Mai, firmele fiind nevoite sa il plateasca indiferent daca au realizat sau nu profit.

Si asta in conditiile in care peste 78.700 de societati au inregistrat pierdere, pentru trei ani consecutiv, la nivelul anului 2007. Cu toate astea, impozitul minim se aplica tuturor firmelor active, fara discriminare, inclusiv celor care acceseaza fonduri europene, scrie Adevarul.

Avocatii sustin insa ca impozitului minim se poate contesta prin atacarea deciziei de impunere a cuantumului, in cazul in care acesta reprezinta titlu de creanta.

Impozitul minim este un impozit direct, deductibil, pentru contribuabilii platitori de impozit pe profit sau impozit pe veniturile microintreprinderilor.

Pentru care nu stiu cum pot afla impozitul pe profit pe trimestrul al IV-lea din 2009, algoritmul este urmatorul: din impozitul pe profit cumulat de la inceputul anului se scade impozitul pe profit aferent perioadei precedente, inclusiv impozitul minim datorat, dupa caz, pana la nivelul impozitului minim datorat in cursul anului fiscal.

Noile norme introduc si unele limitari speciale ale dreptului de deducere a TVA. In cazul vehiculelor pana la 3,5 tone, dotate cu maximum 9 locuri pe scaune si destinate exclusiv transportului rutier de pasageri, cheltuielile cu combustibilul nu se scad din calculul impozitului datorat pe profitul firmei.

TVA se poate deduce, totusi, prin exceptie, la cumpararea vehiculelor utilizate exclusiv pentru interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, dar si pentru vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj sau vehiculele utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca.

Persoanele fizice autorizate si societatile infiintate in cursul acestui an si cele aflate in inactivitate temporara nu platesc impozit minim. Firmele start-up au, insa, o perioada de gratie de numai un an.

Impozitul minim se aplica in functie de veniturile inregistrate de societate in anul precedent, in suma fixa, cuprinsa intre 2.200-43.000 de lei/anual. Suma impozitului pe 2009 se va calcula in functie de veniturile din 2008.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#imnpozit forfetar, #1 Mai, #impozit deductibil, #impozit minim , #taxa auto