Ziare.com

Borbely: Vom analiza daca este nevoie de modificarea taxei auto

Vineri, 08 Aprilie 2011, ora 16:08

   

Borbely: Vom analiza daca este nevoie de modificarea taxei auto
Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat, vineri, la Targu Mures, ca hotararea Curtii de Justitie al Uniunii Europene (CJUE) din 7 aprilie privind taxa pe poluare instituita prin reglementarea romana se refera la forma veche a Ordonantei 50 privind taxa de prima inmatriculare.

"Hotararea are ca obiect prevederile Ordonantei 50 din 2008 in forma sa initiala, sa fie foarte clar. In aceasta hotarare, CJUE nu se pronunta asupra legalitatii actului normativ, ci da o interpretare la prevederile referitoare la art.110 din Tratatul de functionare al UE, in sensul ca un stat membru nu trebuie sa instituie o taxa de poluare aplicata autovehiculelor cu ocazia primei lor inmatriculari daca acea taxa descurajeaza punerea in circulatie in statul membru respectiv a unor autovehicule de ocazie cumparate in alte state membre. Aceasta este prevederea art 110 din Tratat", a declarat Borbely.

Ministrul sustine ca modificarile ordonantei care se aplica acum s-au facut chiar cu sprijinul expertilor europeni, deci nu vede de ce ar fi atacabile.

"Forma actuala a Ordonantei din 2010, care acum este in vigoare, a fost finalizata cu sprijinul si in urma unor consultari permanente cu expertii UE. De altfel, acordul cu privire la actuala forma a ordonantei rezulta si din prevederile art. 31 al Hotararii CJUE.

In prezent, aceasta taxa se percepe la toate autovehiculele la prima inmatriculare in Romania, indiferent de provenienta lor si indiferent de cetatenia si nationalitatea proprietarilor, deci toata lumea trebuie sa le inregistreze. Conform art 51 al Hotararii CJUE, dupa intrarea in vigoare a modificarilor Ordonantei 50 din 2008, acestea nu pot fi aplicate retroactiv si astfel nu pot avea efecte discriminatorii pe situatiile anterioare", a afirmat ministrul.

El nu exclude insa posibilitatea de a face schimbari, dupa ce se consulta cu premierul.

"Aceasta este prima noastra pozitie legata de decizia CJUE, in zilele urmatoare vom mai discuta si in cadrul Ministerului Mediului si in cadrul Guvernului, pentru ca trebuie sa stiti ca din 1990 incoace intotdeauna a existat o forma de taxare a masinilor introduse in tara. Vom analiza in continuare si voi veni cu o nota in Guvern sa vedem daca e nevoie de o decizie de a modifica aceasta Ordonanta, in vigoare din 2010. Hotararea Curtii Europene nu se refera la Ordonanta care e in vigoare", a mai subliniat Borbely.

Taxa pe poluare instituita prin reglementarea romana este contrara dreptului Uniunii, iar efectul sau este sa descurajeze importul si punerea in circulatie a vehiculelor de ocazie cumparate in alte state membre, a decis Curtea de Justitie al Uniunii Europene.

Taxa de poluare din Romania incalca normele europene - Curtea de Justitie a UE

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), legislatia din Romania a instituit, incepand de la 1 iulie 2008, o taxa pe poluare care trebuie sa fie platita cu ocazia primei inmatriculari a unui autovehicul in Romania.

"Reglementarea mentionata nu face distinctie intre vehiculele fabricate in acest stat membru si cele produse in strainatate. De asemenea, aceasta nu face distinctie intre vehiculele noi si vehiculele de ocazie", se arata in comunicatul citat.

Raspunsul CJUE a venit ca urmare a unei intrebari venite din partea Tribunalului Sibiu, investit cu solutionarea unui litigiu dintre un roman, care a solicitat returnarea taxei de poluare platite la prima inmatriculare a unui vehicul second hand, cumparat din Germania. Cetateanul roman, care achizitionase autoturismul cu 6.600 de euro a trebuit sa plateasca o taxa de inmatriculare de aproape 2.200 de euro, dar a cerut in instanta returnarea banilor, pe motiv ca taxa este contrara dreptului Uniunii Europene.

"Prin hotararea pronuntata astazi, Curtea aminteste ca dreptul Uniunii interzice fiecarui stat membru sa aplice produselor celorlalte state membre impozite interne mai mari decat cele care se aplica produselor nationale similare. Aceasta interdictie vizeaza garantarea neutralitatii depline a impozitelor interne fata de concurenta dintre produsele care se afla deja pe piata interna si produsele din import", se arata in comunicatul CJUE.
Sursa: rNews

Articol citit de 1220 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vrajeli !!

Borbely habar nu are, odata ce s-a dat castig de cauza in instanta...game over !
Ramane ca toti platitorii de taxe auto sa dea statul in judecata si vor castiga garantat, statul va incasa atat cat se mai poate.
Citi aici explicatia:
http://www.juridice.ro/142111/taxa-pe-poluare-este-contrara-dreptului-uniunii-cjue-hotararea-in-cauza-c-402-09-tatu-vs-statul-roman.html

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor