Care este cea mai buna varianta pentru plata taxei auto? - Sondaj Ziare.com

Vineri, 20 Mai 2011, ora 12:26
3396 citiri
Care este cea mai buna varianta pentru plata taxei auto? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Guvernul aduce iar in discutie modificarea taxei auto, dupa ce Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJCE) a stabilit ca taxa existenta in prezent incalca legislatia europeana, fiind propuse mai multe variante.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca varianta finala va fi prezentata in aproximativ doua saptamani.

Potrivit avocatului Ionut Mateescu, singura obligatie pe care o are statul, la stabilirea noii taxe, este de a nu face discriminari.

"Statul roman are atributia suverana de a stabili sistemul de taxare. Singurul criteriu legal este cel al echitatii impunerii", a explicat Ionut Mateescu, pentru Ziare.com.

"Din punctul meu de vedere, statul roman are dreptul sa stabileasca sistemul de taxare cum doreste, in functie de oportunitatile sale, iar o exigenta pe care trebuie sa o respecte este ca nu se poate face o discriminare intre cei care cumpara o masina veche sau cei care cumpara o masina din Romania si cei care cumpara o masina straina", a adaugat avocatul.

Pe langa acest criteriu al echitatii, de aceasta data autoritatile romane trebuie sa fie mai atente la respectarea legislatiei europene.

"Este vorba si de aplicarea, in continuare, a exigentelor legislatiei europene, pe care statul roman si le-a asumat prin aderarea la structurile europene. In aceasta situatie, daca Uniunea Europeana a stabilit ca nu se poate institui o taxa de natura a-i discrima pe cei care cumpara masini vechi in relatie cu cei care cumpara o masina noua, statul roman trebuie sa se conformeze", a mai spus Mateescu.

Care sunt variantele discutate?

Potrivit unor surse citate de Incont.ro, in prezent s-ar discuta pe marginea a cel putin doua variante pentru taxa auto.

Una dintre acestea ar fi aplicarea unei taxe pentru toate masinile la mana a doua, indiferent de unde au fost cumparate acestea. Astfel, s-ar taxa masinile care polueaza mai mult, dar fara a se face discriminare intre persoanele care prefera sa-si cumpere o masina din strainatate si cei care o achizitioneaza din Romania.

A doua varianta ar fi aplicarea unei taxe anuale pentru toate automobilele, indiferent daca sunt vechi sau noi, doar pe baza gradului de poluare.

"Nu trebuie permisa niciun fel de discriminare. Daca statul roman stabileste ca este neceasara impunerea unei taxe, in acel moment taxa trebuie stabilita in functie de gradul de poluare pe care il produce fiecare tip de masina, si nu in functie daca masina este noua sau veche", a precizat si Mateescu.

De asemenea, taxa ar putea fi aplicata si la prima inmatriculare, dar si la reinmatriculare in Romania, daca a fost cumparata din alta tara.

Unde ajung banii?

O alta problema o reprezinta si ceea ce se intampla cu banii colectati din aceste taxe, potrivit lui Mateescu.

Astfel, pana in prezent, aceste sume nu au fost folosite pentru fonduri destinate protectiei mediului, dupa cum ar fi logic.

"S-au ridicat o serie de alta problema legate de faptul ca taxele de poluare colectate pana acum nu erau folosite in mod efectiv pentru alimentarea unor fonduri speciale legate de protectia mediului. Cand se impune o taxa de mediu, trebuie, cu siguranta, asigurat mecanismul pentru ca respectiva taxa sa fie folosita pentru asigurarea protectiei mediului", a precizat avocatul.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Care credeti ca este varianta cea mai buna pentru plata taxei auto?

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...