Ziare.com

Care este cea mai buna varianta pentru plata taxei auto? - Sondaj Ziare.com

de Teodora Bodeanu
Vineri, 20 Mai 2011, ora 12:26

   

Care este cea mai buna varianta pentru plata taxei auto? - Sondaj Ziare.com
Guvernul aduce iar in discutie modificarea taxei auto, dupa ce Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJCE) a stabilit ca taxa existenta in prezent incalca legislatia europeana, fiind propuse mai multe variante.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca varianta finala va fi prezentata in aproximativ doua saptamani.

Potrivit avocatului Ionut Mateescu, singura obligatie pe care o are statul, la stabilirea noii taxe, este de a nu face discriminari.

"Statul roman are atributia suverana de a stabili sistemul de taxare. Singurul criteriu legal este cel al echitatii impunerii", a explicat Ionut Mateescu, pentru Ziare.com.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

"Din punctul meu de vedere, statul roman are dreptul sa stabileasca sistemul de taxare cum doreste, in functie de oportunitatile sale, iar o exigenta pe care trebuie sa o respecte este ca nu se poate face o discriminare intre cei care cumpara o masina veche sau cei care cumpara o masina din Romania si cei care cumpara o masina straina", a adaugat avocatul.

Pe langa acest criteriu al echitatii, de aceasta data autoritatile romane trebuie sa fie mai atente la respectarea legislatiei europene.

"Este vorba si de aplicarea, in continuare, a exigentelor legislatiei europene, pe care statul roman si le-a asumat prin aderarea la structurile europene. In aceasta situatie, daca Uniunea Europeana a stabilit ca nu se poate institui o taxa de natura a-i discrima pe cei care cumpara masini vechi in relatie cu cei care cumpara o masina noua, statul roman trebuie sa se conformeze", a mai spus Mateescu.

Care sunt variantele discutate?

Potrivit unor surse citate de Incont.ro, in prezent s-ar discuta pe marginea a cel putin doua variante pentru taxa auto.

Una dintre acestea ar fi aplicarea unei taxe pentru toate masinile la mana a doua, indiferent de unde au fost cumparate acestea. Astfel, s-ar taxa masinile care polueaza mai mult, dar fara a se face discriminare intre persoanele care prefera sa-si cumpere o masina din strainatate si cei care o achizitioneaza din Romania.

A doua varianta ar fi aplicarea unei taxe anuale pentru toate automobilele, indiferent daca sunt vechi sau noi, doar pe baza gradului de poluare.

"Nu trebuie permisa niciun fel de discriminare. Daca statul roman stabileste ca este neceasara impunerea unei taxe, in acel moment taxa trebuie stabilita in functie de gradul de poluare pe care il produce fiecare tip de masina, si nu in functie daca masina este noua sau veche", a precizat si Mateescu.

De asemenea, taxa ar putea fi aplicata si la prima inmatriculare, dar si la reinmatriculare in Romania, daca a fost cumparata din alta tara.

Unde ajung banii?

O alta problema o reprezinta si ceea ce se intampla cu banii colectati din aceste taxe, potrivit lui Mateescu.

Astfel, pana in prezent, aceste sume nu au fost folosite pentru fonduri destinate protectiei mediului, dupa cum ar fi logic.

"S-au ridicat o serie de alta problema legate de faptul ca taxele de poluare colectate pana acum nu erau folosite in mod efectiv pentru alimentarea unor fonduri speciale legate de protectia mediului. Cand se impune o taxa de mediu, trebuie, cu siguranta, asigurat mecanismul pentru ca respectiva taxa sa fie folosita pentru asigurarea protectiei mediului", a precizat avocatul.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Care credeti ca este varianta cea mai buna pentru plata taxei auto?
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3248 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Cea mai buna varianta ar fi....

Daca un auto - a avut platita taxa in spatiul U.E. sa nu mai fie obligat si in RO sa plateasca acceasi taxa...
La cumpararea autoturismelor se percep nenumarate taxe , pentru ce sa se mai perceapa inca un BIR pe perioada cat acest autoturism "TRAIESTE" ?

 

DACA MAI TINETI MINTE...

IN CAMPANIA ELECTORALA DIN 2008 D-L BOC TRAMBITA PE TOATE DEALURILE SI PRIN TOATE EMISIUNILE TV CA ODATA AJUNS LA GUVERNARE NU VA MAI EXISTA TAXA DE INMATRICULARE TARICEANU-CITROEN. OARE ALIANTA BASESCU-DACIA-STROIE SA FIE CAUZA AMNEZIEI?

@ MIRCEA61 - de la zis pana la facut este o diferenta...

daca esti interesat iti pot da o decizie a C.A. ORADEA - din 2009 - sa vezi cum se motiveaza in baza TRATATELOR INTERNATIONALE...
Dar la noi nici constitutia nu se mai respecta, nici legile prin care s-a RATIFICAT CONVENTIILE EUROPE = legea nr. 30/94, legea nr. 74/1999 etc...

Mai nou au bagat taxa de poluare si la EURO 5...JAPCA...JAF la BUZUNARUL CETATEANULUI...

Aceasta taxa de poluare este platita si in pretul combustibilului....

cea mai buna varianta

Cea mai buna varianta ar fi plata anuala a taxei de poluare, in functie de anumiti parametrii de poluare specifici fiecarei masini. Sigur ca aceasta masura nu prea mai poate fi pusa in practica deoarece toata lumea a platit deja o astfel de taxa, la inmatriculare. Eventual daca s-ar gasi o metoda de scutire a acestora.

Cea mai buna varianta ar fi

Reducerea aparatului de taiat frunza si inlocuirea sistemului de taxe si impozite cu unul care sa nu apese sufocant pe economie.Asta in cadrul construirii unui edificiu legislativ clar si coerent care sa inlocuiasca actualul cotet legislativ. O zi buna !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor