CE a decis: Exceptia la taxa auto nu mai poate fi prelungita

Joi, 24 Decembrie 2009, ora 19:53
2858 citiri
CE a decis: Exceptia la taxa auto nu mai poate fi prelungita

Guvernul a cerut Comisiei Europene sa accepte prelungirea perioadei de exceptare de la plata taxei auto pentru masinile noi cu sase luni, pana la sfarsitul lunii iunie 2010, dar solicitarea a fost respinsa, iar exceptia va fi ridicata.

Legislatia romaneasca in vigoare din februarie 2009 prevede ca autovehiculele cu Euro 4 si cu o capacitate cilindrica de cel mult 2.000 cmc sunt scutite de plata taxei pe poluare in Romania daca se inmatriculeaza pentru prima data in orice stat din Uniunea Europeana in perioada 15 decembrie 2008 - 15 decembrie 2009, aminteste Mediafax.

In schimb, legislatia romaneasca prevede dublarea nivelului taxelor aplicabile altor autovehicule care fac obiectul acestei taxe. Romania nu mai poate prelungi aceasta masura si in 2010.

Ca urmare, pe 25 iunie, Comisia Europeana a solicitat Romaniei intr-o scrisoare informatii in legatura cu legislatia privind aplicarea taxei de poluare pentru autoturisme, suspectand ca actuala legislatie romaneasca are efecte protectioniste asupra industriei auto nationale, marcand deschiderea primei etape din procedura de infringement.

Comisia considera ca prevederile legislatiei romanesti, conform carora taxa pe poluare se suspenda pentru anumite autovehicule, insa creste pentru anumite masini second-hand provenite din alte state membre, ar putea duce la discriminarea acestor masini de ocazie, protejand industria romaneasca a autovehiculelor noi.

Bruxelles-ul preciza atunci ca sprijina masurile politice care urmaresc promovarea masinilor mai putin poluante, insa subliniaza ca trebuie sa se asigure ca aceste masuri sunt compatibile cu dreptul comunitar.

Romania nu a dat un raspuns satisfacator in termen de doua luni, iar ca urmare CE a emis aviz motivat - situatie in care Romania se gaseste in prezent. Daca situatia nu va fi rezolvata Executivul europeana poate prezenta cazul in fata Curtii Europene de Justitie.

Taxa de poluare auto ce a inlocuit de la 1 iulie 2008 vechea taxa de prima inmatriculare a suferit anul trecut mai multe modificari, ajungand sa aiba, pentru o scurta perioada, in decembrie, o valoare tripla. Din 19 februarie 2009, actualul guvern a redus taxa de poluare auto cu o treime.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#taxa auto exceptie prelungire, #Comisia Europeana respingere exceptie, #taxa auto Romania , #taxa auto