Ce impact va avea noua taxa auto? - Interviu

Miercuri, 31 August 2011, ora 19:14
6166 citiri
Ce impact va avea noua taxa auto? - Interviu
Foto: Arhiva

Guvernul a hotarat scaderea taxei de poluare cu pana la 25 la suta, in mai multe praguri, aceasta urmand sa se aplice si in cazul masinilor care au fost inmatriculate inainte de 2007.

Acest lucru, insa, incalca atat principiul neretroactivitatii legii, cat si dreptul cetatenilor la proprietate, deoarece taxa va face aproape imposibila revinderea masinilor, potrivit avocatului Gheorghe Piperea.

Proprietarii masinilor cu motor Euro 5 platesc, in acest an, o taxa cuprinsa intre 40 si 1.867 de euro, in functie de vechime, capacitate cilindrica si emisiile de dioxid de carbon. Pentru masinile cu motor Euro 4, cu vechime de cinci ani si capacitate de 2.000 de centrimetri cubi, taxa va ajunge la 2.152 de euro, fata de 832 de euro, anul trecut.

Gheorghe Piperea a explicat, pentru Ziare.com, care va fi impactul aplicarii acestei taxe auto si cine va avea cel mai mult de suferit.

Credeti ca Guvernul a luat o decizie care va solutiona scandalul taxei auto?

Taxa trebuia desfiinta pur si simplu, nu doar redusa cu 25 la suta, pentru ca nu rezolva nimic. Curtea de Justitie a Uniunii Europene a spus ca taxa in sine este ilegala, nu cuantumul taxei.

Decizia de ultima secunda de impunere a taxei si pentru masinile care au fost inmatriculate inainte 2007 este, din punctul meu de vedere, si mai grava, pentru ca incalca principiul neretroactivitatii legii. In momentul in care ai cumparat o masina, stiai ca masina respectiva poarta TVA, taxa locala si asta e tot. Acum, dupa ce ti-ai facut planurile financiare, vine statul si iti spune ca trebuie sa platesti taxa pentru cazul in care vinzi masina, desi atunci cand ai adus-o in Romania sau ai inmatriculat-o pentru prima data in Romania nu a purtat nici un fel de taxa. Practic, desi nu pare, este o aplicare retroactiva a legii.

Care va fi cea mai importanta consecinta a aplicarii acestei taxe, in aceasta forma?

Prin faptul ca se impune o astfel de taxa, se va ajunge...nu neaparat nationalizare, dar iti scoate din circulatie masina. E posibil ca sa ai o masina care, in urma cu trei ani de zile, ai cumparat-o cu 50.000 de euro, iar acum s-o vrei s-o vinzi cu 25.000 de euro. Dar, daca masina era si la momemtul respectiv de 7 - 8 ani de zile si era sub normele actuale ecologice, s-ar putea ca masina sa nu mai fie vandabila. Daca mai adaugi si taxa de poluare, s-ar putea sa nu poate fi vanduta, ceea ce incalca principiul libertatii de ciruclatie a bunurilor in Uniunea Europeana.

Mai este inca o problema foarte delicata, ce intereseaza, in principal, societatile de leasing. Acestea au avut, in anii de criza, o problema extrem de delicata de gestionat si o sa aiba in continuare: foarte multi utilizatori, pentru ca nu au mai putut sa-si plateasca masinile, fie au predat masinile respective voluntar, fie societatile de leasing au luat in posesie, in mod silit, masinile, tot pentru neplata ratelor. Motiv pentru care, la ora actuala, societatile de leasing au parcuri uriase de masini, sunt zeci de mii de masini preluate.

Daca vrei sa le vinzi, acum va deveni mult mai scump. Dupa ce ca deja ai suportat riscul rezultat din neplata ratelor, dupa ce ai tinut masinile respective doua, trei, cinci luni in parcari, care costa, te trezesti ca, dupa ce ai gasit, in sfarsit, posibilitatea de a vinde, zbang, apare o taxa, despre care nu stiai in urma cu 2 - 3 luni, cand ai luat in posesie masina respectiva.

Din punctul acesta de vedere, se va intampla exact cele trebuie companiilor de leasing pentru a fi ucise pur si simplu, va fi lovitura de gratie. Sunt foarte multe societati de leasing care sunt deja in insolventa, altele sunt cu sufletul la gura. Daca mai vii si cu aceasta taxa, este exact ceea ce le trebuie pentru a disparea de pe piata.

Credeti ca proprietarii vor incerca sa-si obtina diferenta dintre taxa platita din 2008 si pana in prezent si noua taxa recalculata?

Cu siguranta vor fi oameni care vor cere diferenta asta si vor accepta. Vor zice: decat sa dau in judecata statul si sa obtin toata taxa, plus penalitati, dar dupa ani de zile de tribunale, mai bine cer asta si, in cateva zile, imi da suma. O sa fie persoane care vor spune ca e mai simplu sa ia suma asta, decat sa dea statul in judecata si sa ia toata suma dupa trei - patru ani de zile, daca o iau, sa plateasca si avocatii si asa mai departe.

Care va asteptati sa fie reactia Uniunii Europene fata de noua decizie?

O sa avem probleme. In continuare, taxa va fi considerata ilegala. Daca tu imi stabilesti o taxa care este cu doar 25 la suta mai mica decat cea stabilita pana acum, inseamna ca imi faci bunul respectiv nevandabil. Nu imi nationalizezi bunul respectiv, dar ma obligi ori sa-l utilizez in continuare, ceea ce inseamna ca voi polua in continuare. Ma intreb cum se respecta, in felul acesta, principiul poluatorul plateste.

Fie scap de masina respectiva, aruncand-o intr-un cimitir de masini sau luand un voucher de 3.000 de lei, in conditiile in care pe masina am dat, in urma cu cativa ani, 50 - 60.000 de euro pe ea. Vor fi probleme, din nou, cu Uniunea Europeana, dar, inainte, vor fi probleme in justitia romana, pentru ca omul va spune: imi incalci dreptul de proprietate, din moment ce-mi blochezi posibilitatea de a-mi vinde masina.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#taxa auto, #taxa poluare, #taxa prima inmatriculare , #taxa auto