Cine are masina inmatriculata inainte de 2007 plateste timbrul de mediu doar la vanzare

Vineri, 25 Ianuarie 2013, ora 16:37

   

Cine are masina inmatriculata inainte de 2007 plateste timbrul de mediu doar la vanzare
Posesorii de masini inmatriculate inainte de anul 2007 nu vor plati timbrul de mediu decat daca va exista, la un moment dat, o tranzactie comerciala, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Rovana Plumb, ministrul Mediului.

"Timbrul de mediu se aplica o singura data, nu platesc toti aceia care au platit taxa auto sub diverse forme. Posesorii de autoturisme inmatriculate inainte de anul 2007 vor plati aceasta taxa numai in situatia in care va exista o tranzactie comerciala", a afirmat Rovana Plumb.

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) supune, in prezent, dezbaterii publice, prin intermediul propriei pagini de Internet, o prima varianta a proiectului de ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Potrivit documentului, varianta actuala a taxei de prima inmatriculare ar urma sa fie denumita Timbrul de mediu, iar modalitatea de calcul este simtitor simplificata.

Practic, in calcului taxei, se va tine cont numai de emisiile de CO2 ale autovehiculului, valoare ce va fi inmultita cu valoarea in euro a fiecarui gram si cu cota de reducere a timbrului exprimata in functie de vechime.

Vechimea autovehiculului se calculeaza in functie de data primei inmatriculari a acestuia, se precizeaza la articolul 6, alineatul 5 al Ordonantei de modificare.

Formula de calcul pentru timbrul de mediu se aplica numai in cazul autovehiculelor incadrate pe segmentul M1 (dotate cu cel mult opt locuri, fara scaunul soferului), carora le corespund norma de poluare Euro 3, Euro 4 si Euro 5.

Ordonanta pentru modificarea si completarea Legii nr.9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, formula de calcul propusa pentru 'Timbrul de mediu' in cazul masinilor Euro 3 si Euro 4 cuprinde emisiile de dioxid de carbon (CO2) si cota de reducere a timbrului de mediu (in functie de vechime).

Astfel, pentru un autoturism VW Golf 4 din 2002, o capacitate cilindrica de 1.390 cmc, emisii de CO2 de 161g/km, si norma de poluare Euro 4, timbrul de mediu este de 452 euro, aproape dublu fata de taxa actuala, respectiv 238 euro.

Ghidul de informatii privind Timbrul de Mediu prevede faptul ca pentru masinile cu tehnologie Euro 6, precum si pentru masinile hibride si electrice, taxa va fi zero.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 11506 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
romanianwars
rank 1
si daca nu vreau?
ce o sa faci? o sa trimiti sclavii sa ma oblige? ... sunteti multi dar exista rabdare pt a va "elimina"
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor