Cum ar trebui sa arate noua taxa auto? Plus o intrebare retorica...

Sambata, 30 Septembrie 2017, ora 13:03
11790 citiri
Cum ar trebui sa arate noua taxa auto? Plus o intrebare retorica...
Foto: Arhiva Ziare.com

Autoritatile sustin ca lucreaza de zor la o formula pentru noua taxa auto, care ar putea fi stabilita pana la finalul anului. Deocamdata, situatia e la capitolul discutii si calcule (speram noi). Insa cum ar trebui sa arate acest bir ca sa aiba efectul scontat, anume incurajarea achizitiei de automobile noi si respectarea principiului "poluatorul plateste"?

In cadrul unei conferinte organizate la inceputul saptamanii, oficialii din Administratia Fondului de Mediu (AFM) au confirmat ca scoaterea timbrului de mediu a accelerat vanzarea masinilor foarte vechi.

Tocmai de aceea se ocupa de gasirea unei noi formule de calcul. "Trebuie sa vedem insa daca taxam o singura data pe durata de viata a vehiculului sau apelam la o taxa anuala. Sper sa ajungem la o masura fiscala care sa fie benefica pentru toata lumea. Impactul poluarii provenite de la autovehicule nu trebuie neglijat. Pana la finalul anului speram sa avem o varianta agreata de toti cei implicati pentru o noua taxa de poluare", a spus Cornel Brezuica, seful AFM, in cadrul acestui eveniment.

De asemenea, e posibil si ca impozitul pentru masini sa sufere modificari.

"Este limpede ca trebuie schimbat modul de calcul al impozitarii vehiculelor. Astfel vom aduce si bani in plus la bugetele locale. Noi avem in vedere sa tinem cont inclusiv de gradul de poluare si sper sa ajungem la un sistem usor de aplicat de primarii. Noi incurajam achizitia de masini nepoluante.

Un nou mod de impozitare este aplicabil cel mai devreme la 1 ianuarie 2019", a spus Gheorghe Marinescu, sef serviciu impozite si taxe locale in Ministerul Finantelor Publice.

O posibila solutie

O taxa auto trebuie sa aiba dublu rol: sa stimuleze achizitia de masini noi si sa respecte principiul "poluatorul plateste". Numai ca Romania nu a reusit sa gaseasca o formula "magica" (adica sa functioneze), caci toate taxele auto impuse pana acum, inclusiv cea mai recenta - timbrul de mediu -, au incalcat intr-un fel sau altul principiile europene, asa ca fac subiectul restituirii.

Romulus Oprica, Ph.D., Senior Researcher & Managing Partner la BrandBerry, a precizat pentru Ziare.com ca autoritatile au intuit corect ca Romania are o problema majora cu varsta parcului auto, iar taxa de mediu (de prima inmatriculare) este prezentata ca fiind un panaceu al acestei probleme.

Cu toate acestea, daca va fi impusa din nou, chiar si sub alta forma decat pana acum, nu va avea viata lunga si nu va fi primita bine de soferi.

"Realitatea din teren ne arata, insa, ca masurile luate pana in acest moment au fost doar surogat sau au simulat rezolvarea reala a situatiei, pentru ca nu au descurajat in mod real achizitionarea de autoturisme vechi sau poluante. Taxa de prima inmatriculare are un istoric destul de negru si nu consider ca va fi bine primita de catre piata", sustine Romulus Oprica.

Mai mult, proprietarii au gasit nenumarate cai de a eluda plata acesteia - cum ar fi vanzarea autoturismului fara a anunta autoritatile - si a mai si generat foarte multe probleme cumparatorilor de buna credinta, fiind de notorietate cazurile de vanzare a autoturismului "fara taxa recuperata", lasand cumparatorului impresia ca isi poate el recupera vestita taxa.

In realitate, insa, vanzatorul - de obicei un samsar - initia demersurile de recuperare in instanta chiar inainte de vanzare si aducea paguba, astfel, cumparatorului, mai spune Romulus Oprica.

In aceste conditii, el considera ca un model ce poate fi implementat este impozitarea graduala si corelarea cu capacitatea cilindrica a autoturismului.

"Consider ca un impozit gradual si exponential, in functie de vechimea autoturismului, corelat si cu gradul de poluare si capacitatea cilindrica ar raspunde cel mai bine acestei probleme", spune Romulus Oprica.

Parc auto imbatranit accelerat

O solutie similara propune si Daniel Anghel, liderul sectorului de Automotive in cadrul diviziei PwC din Europa Centrala si de Est.

"O varianta pe care au utilizat-o si alte state membre si care poate da rezultate bune in Romania ar putea fi utilizarea armonizata a unei taxe de prima inmatriculare corelata cu sistemul de impozitare anuala a autoturismelor, care sa ia in considerare si nivelul de emisii de CO2 si norme de poluare. Statul a incercat in ultimii ani sa limiteze importurile de masini vechi, insa caile alese nu au fost cele mai bune.

Introducerea unei taxe de prima inmatriculare este posibila, insa trebuie formulata inteligent, astfel incat sa nu incalce prevederile legislatiei comunitare. Un instrument cu un potential foarte ridicat, dar insuficient utilizat, este impozitul auto anual care trebuie reasezat pe principii de mediu", a declarat Daniel Anghel, citat intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ideea este ca trebuie luata o masura care sa dea roade si, in acelasi timp, sa nu reprezinte o povara prea mare pentru soferi.

De ce? In primele opt luni din 2017 au fost inmatriculate peste 337.000 de masini vechi, cu 110% mai mult comparativ cu intreaga perioada a anului trecut, potrivit datelor oficiale. De asemenea, varsta medie a parcului auto national va creste anul acesta la 13,1 ani, intrucat numarul autoturismelor rulate importate cu o vechime mai mare de 10 ani (normele Euro 3 si Euro 2) s-a dublat fata de 2016.

O intrebare retorica

Am subliniat pana acum nevoia unei taxe auto noi. Insa Romulus Oprica spune ca ramane, insa, o singura intrebare, esentiala: cum vor fi utilizati banii colectati in aceasta maniera?

Ei bine, intrebarea e esentiala, dar si retorica. Asta pentru ca, desi raspunsul ar trebui sa fie "in imbunatatirea infrastructurii rutiere", iata ca pana acum nu s-au facut progrese semnificative in acest sens.

Astfel, suntem inca tara ulitelor. Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in 2016 aveam 747 km de autostrada, la fel ca la finalul lui 2015. Totodata, in Romania mai existau anul trecut 15 km de drumuri nationale, 1.933 km de drumuri judetene si 8.476 km de drumuri comunale din pamant, potrivit datelor INS.

Comparativ cu 2015, lungimea drumurilor nationale din pamant a ramas aceeasi, in timp ce 97 de kilometri de drumuri judetene si 45 de kilometri de drumuri comunale au fost asfaltate.

In total, aproape 36,1% din reteaua totala de drumuri publice din Romania este formata din drumuri pietruite si de pamant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Ce a făcut Marcel Boloș, ministrul de Finanțe, săptămâna asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezintă viitorul și de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu experții și a vedea cum pot fi create noi...
#noua taxa auto, #formula noua taxa auto, #taxa auto , #taxa auto