Articol citit de 21223 ori
!
Dar in alte tari cum se face? Sunt tari in UE fara o astfel de taxa? Daca da, atunci sa se elimine si la noi. Faptul ca altii nu vor plati o astfel de taxa ma nemultumeste mai putin decat sa o platesc de doua ori!
Cel mai bine
ar fi ca langa fiecare pompa de carburant sa se puna cate o cutie (un fel de cutia milei), unde fiecare sofer sa puna cate 1 - 2 lei sau cat il tine punga. Sau fiecare pompa sa angajeze cate un tzigan (cum sunt si acum) care sa treaca pe la fiecare sofer cu cate un castron (ca in biserica) pentru bani. Statul rrom hotz si nemernic.
Variante posibile in cazul taxei de poluare
Conform celor de mai sus, a astepta sa ajungem la zero cu restituirea taxelor deja incasate, insemna sa asteptam 5 ani pina la implementarea unei noi taxe de mediu. E totusi cam mult. Ministerul mediului are nevoie de banii proveniti din taxa respectiva.
O alta problema este faptul ca in cele mai multe cazuri, o lege care sa multumeasca pe toata lumea, n-a existat si e foarte probabil sa nu existe vreodata. Oricum o iei cineva tot va fi nemultumit.
O taxa inflexibila pusa per/automobil incalca drepturile omului, pentru ca proprietatul poate sa nu-si foloseasca masina din N motive. In acest caz el nu polueaza si a-l obliga sa plateasca o taxa de poluare este un abuz.
O varianta fixa de plata a unei taxe care sa aiba legatura si cu automobilul, ar putea fi impartirea taxei de poluare in 2 componente. Una per combustibil si alta asociata platii RCA, care sa depinda si de modelul de automobil.
Autovehiculul nu poate circula fara RCA. Daca proprietarul nu circula mai multa vreme, nu plateste RCA si deci nici taxa de poluare. Nu consuma nici carburant, deci nu plateste nici partea de taxa care este inclusa in pretul carburantilor.
In acest fel (prin impartirea in doua) s-ar putea asigura cele 2 componente pentru taxa de poluare. Una legata de consumul de carburant si alta legata de tipul de automobil.
Evident ca in cazul asocierii taxei cu plata RCA, cuantumul de plata este si el esalonat.
O alta varianta este ca automobilele cu un grad mai mare de poluare sa plateasca un cuantum al taxei legat de numarul de km parcursi pe an. Asta s-ar putea asocia tot la plata RCA.
Scopul platii legate de numarul de km parcursi este sa te asiguri ca descurajezi, poluarea si nu mobilitatea utilizatorului de autovehicul. Astfel, daca vorbim de un autovehicul vechi, care e detinut sa zicem de un pensionar care circula rar cu el, acesta va plati RCA pentru 1-2 luni(de exemplu) intr-un an. Masina sa veche, este mult mai poluanta decit cele noi, dar nu polueaza mult pentru ca circula putin. Astfel, atita timp cit nu circula mult, detinatorul unui autovehicul vechi, este liber sa circule. Daca numarul de RCA-uri platite intr-un an de zile creste, utilizatorul autovehiculului vechi ar trebui sa plateasca o taxa de poluare mai mare.
O asemenea abordare loveste insa in posesorii de autovehicule mai vechi care fac mici afaceri si nu-si permit altele noi. Nu loveste insa in pensionari, care circula mai putin si in cei care isi folosesc autovehiculele mai rar. Teoretic, cei care le folosesc mai des, produc totusi ceva cu ajutorul lor. Includerea in RCA e deasemenea o forma esalonata in timp, deci in mod clar mai convenabila decit este timbrul de mediu.
Solutia cel mai probabil este undeva intre variantele expuse mai sus.
Un alt element ajutator poate fi si ca cuantumul taxei sa fie stabilit in functie de o declaratie a contribuabilului, care sa spuna cit de mult circula intr-un an/verificabil prin asocierea cu nr. de polite RCA platite.
cit de hot poate statul roman fata de proprii cetateni???!!...
....cit de nepasatori pot fi guvernantii fata de cetatenii romani???!!....adica de ce in 5ani statul sa dea banii inapoi??!!...da ce platim in rate impozitele anuale in 5ani??!!....si de ce sa se prezinte dovezi a plati taxei??!!...adica nu pot muncii domni functionari sa caute in baza de date??!!...adica daca am pierdut chitanta ,statul mi-a tras teapa??!!....cind statul are de primit esti in baza de date,cind are de dat daca poate sa traga teapa ,sanatate??!!... statul roman ,guvernele sint 'bune' exemple pentru cetateni!!!!....
Exact, "statul RRRRom & hotz"!...
De ce sã plãteascã cel/cea care conduce un "Euro 4 - 5 - 6" tot atata cu cel care conduce un Oltcit sau mai stiu eu ce reclicvã sau "navã spatialã" cu motor de 3.000 - 5.000 cmc???????????????????
Pai asta e ideea
Daca tii masina in curte, nu platesti aia 5 bani pe litru. Daca consumi mult, platesti mai mult. Solutia cu masinile vechi e sa fie respinse la ITP.
@geom
de ce sa fie respinsa o masina la ITP daca technica este OK si nu reprezinta pericol ? ce te faci cu oldtimerurile? mai bine impozitul anual modificat dupa cilindrea motorului si dupa clasa de poluare (euro 6 taxe putine ,non euro taxe de 6 ori mai mari ) atunci dispar rable singure si epavele parcate de ani de zile nefolosite pe strazile orasului ajung la fier vechi
dilema...
"Atat consultantul fiscal, cat si avocatul sunt de acord asupra unui lucru: ca sa fie totul corect, ar trebui ca mai intai statul sa restituie in intregime taxele auto incasate ilegal si sa ajungem la un moment zero." de ce?!! poate fi introdusa o taxa si concomitent cu decizia de restituire. problema e cum o faci (taxa): ori pui bir pe combustibil si atunci sunt nedreptatiti cei care au masini noi, ori pui o taxa fixa si sunt nedreptatiti cei care au masini mai vechi si cei care nu prea circula. ideal ar fi sa platesti o taxa functie de cat consumi si ce tip de masina ai - adica dupa ce ai alimentat sa arati talonu' si sa te taxeze in functie de cat ai pus si ce masina ai. dar idealu' asta e ideal, adica imposibil...
corect,numa ca unii sunt taxati mai mult si inefic
decat altii ! mai bine se face un d-ala cum e la biserici de se pun lumanari ! in loc de lumanari tot romnu sa arda 1-2 lei pt pomenirea hotilor imppotenti si a pensiilor speciale !
Cea mai buna varianta ar fi....
sa fie platita o taxa anuala, precum impozitul pe masina, in functie de clasa de poluare.
In felul acesta este echitabil pt toata lumea. Nu vrei sa platesti taxa pt o masina veche si poluanta, scapi de masina. Ideea este ca taxa de mediu ar trebu sa fie ca si impozitul. Prin simplu fapt ca exista masina (fier, combustibil, alte materiale) undeva deja este poluator. Impozitul pe masina il platesti chiar si daca ti masina in garaj si nu o scoti la plimbare decat o data pe an. Cu cat este masina mai veche, cu atat taxa mai mare. Si in felul asta elimini masinile vechi. Si ar mai trebui o lege precum la Italieni:dupa 90-180 zile de la intrarea cu masina in tara, daca esti rezident in Romania, sa fi obligat sa-ti inmatriculezi masina cu numere romanesti si sa asiguri masina in Romania.