Taxa auto 2013: Timbrul de mediu, aprobat de Guvern - Cum arata si de cand va fi aplicat

Marti, 19 Februarie 2013, ora 15:31
31882 citiri
Taxa auto 2013: Timbrul de mediu, aprobat de Guvern - Cum arata si de cand va fi aplicat

Guvernul a avizat, marti, introducerea noii taxe auto, denumita timbru de mediu.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat ca ordonanta de urgenta in acest sens va intra in vigoare de la 15 martie, iar pana atunci vor fi adoptate normele metodologice pentru aplicarea ei.

"E un instrument necesar pentru innoirea parcului auto si va contribui la reducerea emisiei de gaze cu efect de sera, asa cum Romania s-a angajat pe plan international", a declarat oficialul.

Ea a mai sustinut ca aceasta este "prima formula care vizeaza cu adevarat poluarea" si ca la stabilirea sumei ce trebuie platite nu mai conteaza capacitatea cilindrica, deoarece acest lucru este avut deja in vedere in impozitul anual pentru autoturism, ci efectiv gradul de poluare cu CO2.

Timbrul de mediu va fi aplicat pentru autoturismele de tip M1 (locuri 8+1), M2 si M3, iar pentru camioane va fi aplicata, in continuare, taxa de prima inmatriculare.

Ca noutate, statul acorda un ecotichet pentru achizitia masinilor electrice, in valoare de 2.500 de euro.

"In urma propunerilor si a dezbaterii publice va exista un cuantum diferit la masinile pe benzina fata de cele pe motorina, care sunt mai poluante, doar la euro 5 sunt aproximativ egale, in medie", a explicat ministrul.

De exemplu, o Dacia Logan pe benzina cu norma de poluare Euro 5 cu o capacitate cilindrica de 1.149 si emisii de 137 grame de CO2 ii revine un timbru de mediu de 109 Euro. La Dacia Logan pe diesel este o capacitate cilindrica mai mare, dar emisii mai putine si nivelul timbrului de mediu este de 50 de euro.

Vor plati noua taxa toate institutiile publice, cu exceptia autovehiculelor apartinand Salvarii, Pompierilor, Corpului Diplomatic, dar si a persoanelor cu handicap, Fortelor Armate, Politiei, Jandarmeriei, fortelor de securitate ale statului. Pe de alta parte, nu vor mai plati timbrul de mediu cei care au achitat acest tip de taxa in anumite forme.

Persoanele care au dat statul roman in judecata pentru restituirea taxei incasate ilegal si carora li s-a restituit contravaloarea taxei, precum si cei care au inmatriculat autoturismele fara achitarea taxei vor plati noul timbru la prima vanzare a masinii. Pentru cele revandute in afara Romaniei, statul va returna o taxa reziduala, calculata in functie de perioada de utilizare.

Cat prive grade te felul in care ordonanta privind timbrul de mediu va afecta alte programe, precum Rabla sau Casa Verde, in contextul in care sunt multi romani carora trebuie sa li se restituie taxa incasata ilegal, ministrul Rovana Plumb a mentionat ca se cauta solutii din acest punct de vedere.

"Ce pot sa va spun in momentul de fata este ca, da, avem de platit o suma foarte mare de bani. Pot sa va dau exemplul lunii ianuarie, cand am incasat din inmatriculari 14 milioane de lei si am avut solicitari de restituire a taxei in cuantum de 19 milioane de lei. Depinde cum va evolua piata in urma aplicarii acestei ordonante de urgenta", a raspuns Plumb.

Soferii vor merge la Administratia Financiara sa plateasca timbrul de mediu, la fel cum se platea si taxa auto.

Transportatorii sunt nemultumiti

Noua formula de calcul nu a multumit, insa, transportatorii.

"Trebuia sa se faca un studiu de impact in acest sens. Nici aceasta formula nu respecta principiul 'poluatorul plateste', pacat ca nu ne invatam minte si ne jucam cu lucruri serioase. Nu am vazut o gandire sanatoasa, firesc era sa fie asociat impozitului anual, sa aiba valoarea 0 pentru masinile noi, apoi sa creasca proportional cu vechimea autoturismului, asa e in Austria si Germania.

Eu sunt foarte pesimist si nu vad niciun motiv de imbunatatire. Noi am cerut sa fim consultati, din pacate ni s-a spus doar sa aducem propuneri pe site. Cel mai simplu era sa platim de la 0, dar nu s-a dorit", a declarat Augustin Hagiu, presedintele Confederatiei Rutiere si consultant in transporturi, la B1 Tv.

Potrivit actului normativ, care a fost pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediu, noua forma de calcul va conduce la o crestere de 10 la suta a sumei de plata pentru masinile Euro 3 si Euro 4 si o scadere de cel putin 60 la suta pentru masinile Euro 1, Euro 2 si non-euro.

Ordonanta mai prevede ca cei care au platit taxa de mediu in ultimul an isi pot cere diferenta de bani inapoi, daca noua valoare este sub cea platita in perioada ianuarie 2012 - februarie 2013.

Timbrul va fi platit o singura data, la prima inmatriculare pe piata din Romania sau la prima transcriere.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#Guvern adoptat noua taxa auto, #Guvern adopta timbru mediu, #aprobare timbru mediu , #taxa auto