Taxa auto 2013: Timbrul de mediu, aprobat de Guvern - Cum arata si de cand va fi aplicat

Marti, 19 Februarie 2013, ora 15:31

   

Taxa auto 2013: Timbrul de mediu, aprobat de Guvern - Cum arata si de cand va fi aplicat
Guvernul a avizat, marti, introducerea noii taxe auto, denumita timbru de mediu.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat ca ordonanta de urgenta in acest sens va intra in vigoare de la 15 martie, iar pana atunci vor fi adoptate normele metodologice pentru aplicarea ei.

"E un instrument necesar pentru innoirea parcului auto si va contribui la reducerea emisiei de gaze cu efect de sera, asa cum Romania s-a angajat pe plan international", a declarat oficialul.

Ea a mai sustinut ca aceasta este "prima formula care vizeaza cu adevarat poluarea" si ca la stabilirea sumei ce trebuie platite nu mai conteaza capacitatea cilindrica, deoarece acest lucru este avut deja in vedere in impozitul anual pentru autoturism, ci efectiv gradul de poluare cu CO2.

Timbrul de mediu va fi aplicat pentru autoturismele de tip M1 (locuri 8+1), M2 si M3, iar pentru camioane va fi aplicata, in continuare, taxa de prima inmatriculare.

Ca noutate, statul acorda un ecotichet pentru achizitia masinilor electrice, in valoare de 2.500 de euro.

"In urma propunerilor si a dezbaterii publice va exista un cuantum diferit la masinile pe benzina fata de cele pe motorina, care sunt mai poluante, doar la euro 5 sunt aproximativ egale, in medie", a explicat ministrul.

De exemplu, o Dacia Logan pe benzina cu norma de poluare Euro 5 cu o capacitate cilindrica de 1.149 si emisii de 137 grame de CO2 ii revine un timbru de mediu de 109 Euro. La Dacia Logan pe diesel este o capacitate cilindrica mai mare, dar emisii mai putine si nivelul timbrului de mediu este de 50 de euro.

Vor plati noua taxa toate institutiile publice, cu exceptia autovehiculelor apartinand Salvarii, Pompierilor, Corpului Diplomatic, dar si a persoanelor cu handicap, Fortelor Armate, Politiei, Jandarmeriei, fortelor de securitate ale statului. Pe de alta parte, nu vor mai plati timbrul de mediu cei care au achitat acest tip de taxa in anumite forme.

Persoanele care au dat statul roman in judecata pentru restituirea taxei incasate ilegal si carora li s-a restituit contravaloarea taxei, precum si cei care au inmatriculat autoturismele fara achitarea taxei vor plati noul timbru la prima vanzare a masinii. Pentru cele revandute in afara Romaniei, statul va returna o taxa reziduala, calculata in functie de perioada de utilizare.

Cat prive grade te felul in care ordonanta privind timbrul de mediu va afecta alte programe, precum Rabla sau Casa Verde, in contextul in care sunt multi romani carora trebuie sa li se restituie taxa incasata ilegal, ministrul Rovana Plumb a mentionat ca se cauta solutii din acest punct de vedere.

"Ce pot sa va spun in momentul de fata este ca, da, avem de platit o suma foarte mare de bani. Pot sa va dau exemplul lunii ianuarie, cand am incasat din inmatriculari 14 milioane de lei si am avut solicitari de restituire a taxei in cuantum de 19 milioane de lei. Depinde cum va evolua piata in urma aplicarii acestei ordonante de urgenta", a raspuns Plumb.

Soferii vor merge la Administratia Financiara sa plateasca timbrul de mediu, la fel cum se platea si taxa auto.

Transportatorii sunt nemultumiti

Noua formula de calcul nu a multumit, insa, transportatorii.

"Trebuia sa se faca un studiu de impact in acest sens. Nici aceasta formula nu respecta principiul 'poluatorul plateste', pacat ca nu ne invatam minte si ne jucam cu lucruri serioase. Nu am vazut o gandire sanatoasa, firesc era sa fie asociat impozitului anual, sa aiba valoarea 0 pentru masinile noi, apoi sa creasca proportional cu vechimea autoturismului, asa e in Austria si Germania.

Eu sunt foarte pesimist si nu vad niciun motiv de imbunatatire. Noi am cerut sa fim consultati, din pacate ni s-a spus doar sa aducem propuneri pe site. Cel mai simplu era sa platim de la 0, dar nu s-a dorit", a declarat Augustin Hagiu, presedintele Confederatiei Rutiere si consultant in transporturi, la B1 Tv.

Potrivit actului normativ, care a fost pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Mediu, noua forma de calcul va conduce la o crestere de 10 la suta a sumei de plata pentru masinile Euro 3 si Euro 4 si o scadere de cel putin 60 la suta pentru masinile Euro 1, Euro 2 si non-euro.

Ordonanta mai prevede ca cei care au platit taxa de mediu in ultimul an isi pot cere diferenta de bani inapoi, daca noua valoare este sub cea platita in perioada ianuarie 2012 - februarie 2013.

Timbrul va fi platit o singura data, la prima inmatriculare pe piata din Romania sau la prima transcriere.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 31598 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
ioanr
rank 5
Gogosi
Acest "timbru verde", taxa de poluare, taxa de prima inmatriculare si cum i-o mai spune, este de fapt o dubla impunere si nu este legala, constitutionala. Aceeiasi componenta se afla si in pretul combustibilului (care mi se pare corect).Nu de alta dar la aceiasi masina, procurata in acelasi timp, doi proprietari diferiti platesc aceiasi taxa, insa unul o foloseste zilnic si celalat ocazional.Deci, cine polueaza mai mult?
Apollo13
rank 3
Obsedrvatie f.pertinenta.....
...de cita benzina/motorina consumi......atita taxa ....mai corect decit asta nu se poate!
levigabi
rank 1
NU ordonantei!
NU ordonantei pentru modificarea și completarea Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante pt.masini
Semneaza petiitia :
http://www.petitieonline.ro/petitie/nu_ordonantei_pentru_modificarea_i_completarea_legii_nr_9_2012_privind_taxa_pentru_emisiile_poluante_pt_masini_timbru_de_mediu_-p49401146.html
bunicutu
rank 3
Este foarte clar
ca vei gasi in trafic din ce in ce mai multe masini "vandute" fara acte, a caror actuali proprietari nu le-au convenit sa plateasca acesti bani, care, in cele mai multe cazuri aproape ca dubleaza valoarea de piata a masinii
Subscriu si eu la opinia ca aceasta taxa trebuie inclusa in pretul combustibilului, functie de cat consum face fiecare proprietar de autovehicul
Gonzo
rank 1
Niste "copii" mental vorbind.Care se joaca cu votantii romani
La cata minte au mai trebuie un pumn de cuie si facem gard de jur imprejurul Romaniei.Rusine politicieni.Cea mai mare calitate a voastra este Prostia.
ovpas
rank 4
Sa vad eu
Cand va treziti cu Palatul parlamentului inconjurat de masini euro 3 lasate la voia intamplarii. Sper sa fie mii
StefanIntaiulSiCelMare
rank 2
Astia sunt P...orsti sau se fac?
---
Jos Guvernul...
La o masina cumparat cu 22.000 +TVA a venit o taxă de 19500????
gigicu
rank 5
USLeaua
Parca Tonta si ai lui ziceau, pe vremea lui Boc, ca scot taxa asta "ticaloasa" de tot.
Acuma au uitat? Nu ar fi mare bai dar totusi! Sa scoti o taxa "ticaloasa" si sa o inlocuiesti cu ceva si mai aberant este totusi o performanta!

Tot inainte!
jedi_fighter
rank 2
aceeasi marie cu alta palarie
o taxa profund dicriminatoare care nu are nimic cu mediul,si care probabil va fi atacat si el cu sute de procese la tribunale,si care e o taxa croit pentru dacia renault adica ca oamenii sa deie buluc la loganuri noi,lucru care desigur oricum nu se va intampla degeaba se omoara astia de la dacia,in primul rand oamenii nu au bani de masini noi plus nu se incadreaza cu venitul pentru credite la banci pentru asa ceva,e o lege profund impotriva cetateanului de rand care ar dori sa cumpere o masina in functie de venitul sau,taxa asta era de mediu daca toata masinile care circula in romania erau taxate anual in functie de noxe adica cat polueaza,cum e si in multe alte tari,in rest este inca un alt bir mizerabil
levigabi
rank 1
NU ordonantei !
NU ordonantei pentru modificarea și completarea Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante pt.masini
Semneaza petiitia :
http://www.petitieonline.ro/petitie/nu_ordonantei_pentru_modificarea_i_completarea_legii_nr_9_2012_privind_taxa_pentru_emisiile_poluante_pt_masini_timbru_de_mediu_-p49401146.html
clemence
rank 1
dragi votanti usl..
...mai aveti ceva din carnatul primit de alegeri?? daca nu, veniti maine toti in fata parlamentului si luati le carnatii n g.ura lui ponta si antonescu....pacat ca l ati pierdut pe gigi becali ca asa mai aveati si ceva cu gust de miel inainte de paste
levigabi
rank 1
NU timbrului de mediu
NU ordonantei pentru modificarea și completarea Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante pt.masini
Semneaza petiitia :
http://www.petitieonline.ro/petitie/49401146/semneaza
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor