Taxa auto nu va fi de 3.000 de euro, sustine ministrul Mediului: Lucram la un calcul din care sa inteleaga ceva cetateanul

Joi, 15 Martie 2018, ora 15:19
7234 citiri
Taxa auto nu va fi de 3.000 de euro, sustine ministrul Mediului: Lucram la un calcul din care sa inteleaga ceva cetateanul
Foto: captura video Facebook/Ministerul Mediului

Guvernul lucreaza la o noua varianta de taxa auto, in timp ce romanii inca se lupta sa-si recupereze banii pe celelalte variante aplicate de-a lungul anilor, anulate ulterior dupa ce au fost declarate ilegale.

Miercuri seara, postul public de televiziune a anuntat cu titlul exclusiv, citand "surse oficiale", ca noua taxa de poluare pe care vrea sa o impuna Guvernul din aceasta vara va fi cuprinsa intre 50 si 3.000 de euro, calculul fiind facut in functie de coeficientul de poluare si emisiile de dioxid de carbon.

Mai mult, TVR anunta ca noua taxa de prima inmatriculare se va aplica timp de trei ani, dupa care va fi inlocuita de un "impozit progresiv", platit de toti proprietarii de masini in functie de cat polueaza, pe model german.

Intrebata de subiect, joi, la lansarea oficiala a programului Rabla, ministrul Mediului Gratiela Gavrilescu a spus ca in niciun caz nu exista asa un proiect in lucru.

"Vreau sa precizez ca nu este vorba despre nicio taxa de timbru care ar putea sa fie lansata in perioada urmatoare. Nu facem niciodata promisiuni sau lansam in spatiul public lucruri care sa nu fie adevarate si lucruri care sa nu fie fundamentate.

Va rog sa luati de bun numai ceea ce comunic eu si cred ca v-ati obisnuit ca sunt om extrem de corect si nu vorbesc niciodata din ceea ce mi se spune si din ceea ce vad, ci din ceea ce scrie la lege. (...)

Ceea ce s-a vehiculat ieri in anumite zone mass-media nu sunt lucruri adevarate. Niciuna dintre valorile respective nu este adevarata. Nici macar nu ne-am gandit la ele, pentru ca deocamdata eu spun ca mai bine sa nu ne grabim, ci sa facem lucrurile incet si sigur, pe un numar mare de ani, astfel incat sa putem sa avem grija de sanatatea populatiei si mediul sa nu fie poluat. (...)

Nu ne dorim sa punem o noua penalitate sau o noua taxa de inmatriculare pentru cei care vor sa-si cumpere o masina second hand. Ne dorim doar sa respiram un aer mai curat. Vrem sa facem un proiect responsabil pentru generatiile viitoare", a spus Gavrilescu, citata de Agerpres.

Guvernul inca studiaza cum sa puna "o taxa din care cetateanul sa inteleaga ceva"

Gavrilescu a insistat ca grupul de lucru care reuneste reprezentati de la ministerele Mediului, Economiei, Finantelor si din industria auto din Romania face studii pentru ca taxa rezultata sa fie una legala si corecta si ca nu se grabeste.

Cu toate acestea, in decembrie anul trecut, acelasi ministru Gavrilescu spunea ca o noua taxa auto ar putea fi instituita chiar din martie.

"Dorim ca fundamentarea unei valori sa fie facuta in baza unei formule de calcul din care cetateanul sa inteleaga ceva, nu sa fie o formula de calcul din care nici macar matematicienii sa nu inteleaga. Transmit tuturor romanilor ca nu este vorba despre niciun fel de taxa de mediu, de poluare sau cum s-o mai numi ea, in perioada urmatoare si nicidecum despre valorile care s-au vehiculat. Sunt pur si simplu speculatii.

Nu avem termen limita, pentru ca ne dorim foarte mult ca, in momentul in care iesim cu o formula, aceea sa fie o formula realista, care sa fie comparativa cu ceea ce se intampla in alte tari membre ale Uniunii Europene si sa fie o formula din care sa reiasa clar ca va plati cel care polueaza. De asemenea, vom tine cont de toti factorii de poluare", a conchis ministrul Mediului.

Povestea taxei, intre ilegalitate si populism

Taxa auto pentru autovehicule la prima inmatriculare a fost introdusa pentru prima data la 1 ianuarie 2007, imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

La acea vreme, taxa de prima inmatriculare se calcula in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii.

Pe 19 februarie 2009, taxa de poluare auto a fost modificata, iar Guvernul a scazut valoarea acesteia cu o treime.

De la 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie atat la reinmatricularea masinilor inregistrate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, cat si pentru cei care aduceau masini din Vest.

Incepand cu 30 ianuarie 2012, taxa a fost suspendata pana la 31 decembrie 2012, iar persoanele care platisera deja urmau sa primeasca banii inapoi.

Din 15 martie 2013 a intrat in vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a masinii.

Timbrul de mediu a fost insa una dintre cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017, prin proiectul initiat de liderul PSD Liviu Dragnea. Chiar si primarul Bucurestiului Gabriela Firea a criticat masura, declarand ca de cand a fost luata s-a umplut Capitala de rable.

Peste 630.000 de masini vechi au fost inmatriculate in Romania, anul trecut, iar trendul continua si in 2018.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#taxa auto 3000 euro Romania 2018, #timbru mediu taxa auto 2018, #declaratii Gavrilescu taxa auto 2018 , #taxa auto