Taxa care polueaza (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 23 Februarie 2013, ora 13:47
4698 citiri
Taxa care polueaza (Opinii)
Foto: Arhiva

Ceea ce nu inteleg eu la timbrul de mediu este exact felul in care va proteja mediul din Romania, cat timp in forma adoptata de Guvernul Ponta miscsoreaza substantial cuantumul acestei taxe tocmai pentru masinile cele mai poluante.

Taxa auto in varianta Boc, aceea care a enervat atat de multi oameni in ianuarie 2012 incat a si fost suspendata un an, avea macar meritul de a aseza lucrurile in ordinea lor fireasca. Cu cat masina era mai veche, cu atat taxa era mai mare. Nu discut acum daca nu cumva se ajungea la sume prea mari. Discut despre principiu. Iar acesta era corect.

Ei bine, iata-ne in situatia ca, de la 1 martie, pentru masini non-Euro sau Euro 1 si 2 sa se plateasca o taxa mai mica decat pentru masini Euro 3 si 4. Ceea ce mi se pare o ineptie.

Argumentul d-nei Plumb esta ca masina mai veche are o viata mai scurta in fata, deci va polua mai putin decat o masina mai noua care are mai mult timp sa polueze. Fals!

Pe de-o parte, pot exista masini cu exact aceeasi vechime, dar cu dotari antipoluare diferite, in functie de model. Pentru o masina Euro 1 sau non-Euro se va plati o taxa mai mica decat pentru una Euro 3 cu acelasi an de fabricatie, deci aceeasi durata teoretica de functionare, si aceleasi date tehnice.

In plus, durata de viata a unei masini este foarte greu de estimat. Azi o iei din showroom si maine o faci praf intr-un copac, asa ca n-a poluat decat 24 de ore. Dupa cum o rabla carpita pe toate partile care scoate fum ca un furnal de combinat poate circula mult si bine.

Dar daca Guvernul ar fi pastrat nealterat principiul "poluatorul plateste" si ar fi taxat masina in functie de dotarile ei antipoluare, electoratul care ar fi primit cea mai mare lovitura este exact cel pe care USL conteaza cel mai mult. Iar electoratul captiv, mai ales al PSD, trebuie menajat cu orice pret. Iar pretul il vom vedea in curand pe soselele din Romania.

Adica ne vom umple din nou de rable, exact asa cum au patit si bulgarii. Si nu e vorba numai despre poluare. Este vorba si despre siguranta traficului, pentru ca masinile vechi au adesea si mari defectiuni, unele circula fara ITP, altele il obtin in schimbul mitei.

Din ce imi aduc eu aminte, atunci cand a fost introdusa pentru prima oara, in timpul Guvernului Tariceanu 1, taxa auto, demonizata de PSD desigur, avea ca scop tocmai curatarea parcului auto din Romania si prevenirea importului de rable, nu numai din considerente legate de mediu, ci si de siguranta rutiera.

Intre timp, formele ei au tot fost schimbate, fie sub presiuni electorale, fie pentru ca incalcau regulile comunitare, si iata-ne acum la absurdul suprem, o taxa care favorizeaza tranzactiile cu rable.

Nu stiu cum reuseste Guvernul Ponta nu doar sa repete greselile guvernelor Boc, ci sa le si agraveze. De fapt stiu, cand din prostie, cand din populism, cand din amandoua la un loc.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#taxa auto masini vechi, #timbru verde Guvernul Ponta, #timbru verde rable , #taxa auto