Ziare.com

Taxa pe avere - Vezi cum vor parlamentarii sa scoata bani de la bogati

de Alexandra Sandru
Miercuri, 18 August 2010, ora 21:06

   

Taxa pe avere - Vezi cum vor parlamentarii sa scoata bani de la bogati
Parlamentarii independenti au propus taxa pe avere, o taxa de solidaritate, de tip "Robin Hood", intentionand sa ia de la bogatii tarii si sa dea statului, care, mai apoi, sa-i imparta amaratilor, pe o perioada de trei ani.

Pana aici lucrurile au decurs normal, oamenii cu stare s-au impartit in doua tabere: cei care spun ca e "o mare balbaiala constitutionala" si cei care spun ca ar fi "o masura dumnezeiasca", precum Gigi Becali.

Ziare.com a intrat in posesia documentului trimis de catre parlamentari spre avizare Consiliului Economic si Social, si lucrurile par sa nu fi fost gandite pana la capat.Vrei sa reduci costurile afacerii cu pana la 50%? Am negociat pentru tine discounturi speciale la produsele si serviciile de care ai nevoie pentru afacerea ta. Obtine oferta AICI!

Astfel, in proiectul de lege se arata ca "persoanele fizice care detin bunuri imobile constand in locuinte sau terenuri precum si bunuri mobile constand in avioane, elicoptere, ambarcatiuni sau autoturisme, a caror valoare insumata este mai mare de 450.000 de euro, vor achita, anual, o taxa de solidaritate in cuantum de 1% din valoarea totala a acestora, care se face venit la bugetul de stat.

Becali despre taxarea averilor: O masura dumnezeiasca!

In cazul in care valoarea totala a bunuilor mobile si imobile este mai mica de 450.000 de euro, se vor taxa doar bunurile imobile a caror valoare individuala este mai mare de 300.000 de euro, precum si bunurile mobile a caror valoare individuala este mai mare de 50.000 de euro, taxa de solidaritate reprezentand 0,5% din valoarea individuala a bunurilor respective", se arata la articolul 2.

Articolul 4 stipuleaza si cine va stabili cat valoareaza bunurile ce ar urma sa fie astfel impozitate.

"Pentru stabilirea valorii bunurilori mobile prevazute la art 2., directiile de taxe si impozite locale utilizeaza "Ghidul privind valorile orientative ale proprietatilor imobiliare", adoptat de catre Uniunea Nationala a Notarilor Publici, iar pentru bunurile mobile valoarea se stabileste scazand din valoarea de catalog initiala 25% pentru primul an de vechime si cate 10% pentru urmatorii 4 ani de vechime".

De ce in Romania nu va functiona impozitarea averilor

Impozitam tot ce are roti si motor

La bunuri mobile intra, desigur, si autovehiculele, fie ele masini, autocare, tractoare, scutere sau motociclete.

Calculul se face separat, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru cele juridice in felul urmator:

a) In, cazul oricaruia dintre urmatoarele autovehicule, proprietate a persoanelor juridice, impozitul pe mijloc de transport se calculeaza in functie de capacitatea cilindrica a acestuia, prin inmultirea fiecarei grupe de 200 de cmc sau fractiune din aceasta cu suma corespunzatoare in tabel (vezi pag. 7 din document, n.red.)

b) In cazul oricaruia dintre urmatoarele autovehicule, proprietate a persoanelor fizice, impozitul pe mijlocul de transport se calculeaza in functie de capacitatea cilindrica a acestuia, prin inmultirea fiecarei grupe de 200 de cmc sau fractiune din aceasta cu suma corespunzatoare din tabel (vezi pag. 7 din document, n.red.)


Si ca tot am adus in discutie acest tabel, el contine toata gama de autovehicule, de la mijloace de transport cu tractiune mecanica si tractoare la motorete, scutere si motociclete.

Se cauta scuter de peste 50.000 de euro pentru impozitat

Daca citind continutul proiectului de lege ati fi tentati sa credeti ca toti cetatenii tarii ar urma sa plateasca aceasta taxa suplimentara pe autovehicule, senatorul Liviu Campanu, unul dintre autorii propunerii legislative, a explicat, pentru Ziare.com, care este, de fapt intentia independentilor.

"Taxarea autovehiculelor e egala cu cea care se face in momentul de fata, doar ca impunem o taxa suplimentara pentru fiecare 200 de cmc. Nu este pentru toata populatia, ci pentru automobilele care au o valoare mai mare de 50.000 de euro", a explicat Campanu, la solicitarea Ziare.com.

Intrebat daca vor gasi de impozitat tractoare si scutere de peste 50.000 de euro, senatorul s-a vazut nevoit sa recunoasca ca proiectul de lege este, inca, perfectibil.

Cum arata taxa pe avere in Europa?

"Nu stiu, e posibil sa fie (tractoare de peste 50.000 de euro, n.red.)! De ce nu. Daca sunt multifunctionale - un tractor cu dispozitive de arat, de semenat, de secerat - este foarte posibil. Nu stiu, n-as putea sa va spun sigur. Scutere cu siguranta nu (se gasesc peste 50.000 de euro, n.red.).

Dar haideti sa nu radicalizam. Probabil ca acest proiect de lege e perfectibil, de aia el trece si prin avizari la consilii legislative, la Consiliul economic si social, la punctul de vedere al Guvernului, dupa care e discutat in comisii, probabil Comisia pentru drepturile omului, Comisia juridica si Comisia finante banci", ne-a declarat Campanu.

Senatorul a continuat exprimandu-si speranta ca este un proiect de lege care "starneste interes" si, deci, amendamentele pe care colegii sai nu vor intarzia sa le depuna il vor face coerent.

"Eu sunt convins ca fiind un proiect de lege care starneste destul de mult interes si care, din punctul meu de vedere, e eficient pe situatia de criza pe care o traversam in momentul de fata, va suferi modificari prin amendamente aduse de colegii nostri", a conchis Liviu Campanu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4711 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Astia nu sunt "independenti"!

Sunt niste scursuri care au tradat, care s-au mutat in barca qiombului, oferid o majoritate inexistenta la alegeri, unui iresponsabil!
Astia sunt adevaratii vinovati pentru ce se intampla in Romania! Scarbe! Ma cupride greatza cand aud de ei!

 

 

dar ,..cei care au hotarit sint toti timpiti,...

cunmperi o masina de afare cu 6000 eu=ro,o inscrii cu 1000 ,,.ajungi cu toate la 7500...euro 4....dar motor de 2200 ,..apoi platesti impozit pe an 8-900ron,asigurare 8-900 ron,...asa ca :"sa traiti bine!" ,daca o masina de pina la 2500 cmc este un lux sau prea buna stare ,cine gindeste asta e un ,..."nepregatit" care are Dacia cu motor de 1500cmc. Ce sa zic,...Sa traiti bine ! Sa ia statul bani din taxe si impozitre sa aibe guvernantii ce pradui,..si ei se plimba in masini cu motoare de 3000cmc sau mai mult,...de 5000cmc. Tara de *** am ajuns cu aceasta guvernare,si-au batut joc de toata populatia,..si ca o paranteza ,eu am masina cu motor de 1900cmc,..sa nu se creada ca de mine ziceam,,..

 

 

IN SFARSIT,O PALIDA LUMINA CE DIN NEANT APARE...

Buna Voua!
......Mi se pare normal sa scoata bani de pe cei bogati si sa ii dea [si] saracilor! O idee formidabila dar daca domnul X si are 20 de case de ce nu se investigheaza si daca le'a facut pe drept atunci sa fie felicitat dar daca nu poate sa dovedeasca provenienta bogatiilor atunci sa se confiste! Punctul 8 de la TM. Probabil daca V.Tepes ar veni atunci ar face el dreptate dar pana atunci .....
Si inca ceva: daca am al doilea automobil pt sotie de ce sa imi ia mai mult? Oricum laudabila initiativa...sa dea si la saraci......bravo!

 

 

Idioti incompetenti

Nu ca mor io de grija alora suprataxxati ( ca oricum sa te mutumesti doar cu masina de 35 mii euro in loc de 50 si cu concediu n Spania in loc de Dubai nu e chair mare sacrifitz) insa taxa asta are mai degraba rol de carpaceala prosteasca....
Modelul occidental este ca razi chletuilelile de lux (deh domnia si prostia costa !!!) insa ai reduceri si deduceri ptr cele de investitii .. astfel ca banu sa fie util intregii societati ...

 

 

Cum vor sa scoata bani de la bogati.

Si bogatii de unde au scos banii?.Din "hocus-pocus"?.
Oricum,sa incerce sa mai scoata de la saraci ar fi cam "din piatra seaca".
Criza financiara a afectat toata populatia.Toti trebuie sa contribuie la "corectura" si pe masura posibilitatilor.La o punga "doldora" deja,se simte mai putin!!!.
Societatea omeneasca nu se reduce la suma de $$$.Cade economia,cad toti!."Unii" cad mai pe "moale".

 

 

Era o zicala de pe vremea cand se mai aplicau pedepse corporale: "E usor de poruncit 20 de nuiele la fundul altuia"

Parlamentarii beneficiaza de niste sume pe care le cheltuiesc cu angajatii birourilor din teritoriu.
Haideti sa propunem o lege prin care parlamentarii care nu sunt juristi de meserie sa fie OBLIGATI SA PLATEASCA DIN SUMELE PRIMITE UN JURIST ANGAJAT SAU CONSULTATII JURIDICE LA JURISTI CU EXPERIENTA!
Poate astfel vor debita mai putine enormitati ca proiecte de lege!

 

 

se ia de la bogatii care nu "cotizeaza" la baselu si PDL, si se da lui Bercoviciu, Udrea, Blaga, Videanu, prigoana, Boc...

cine e prost sa creada ca banii impozitati se duc la saraci? aiurea...S-o vedem si pe asta...

 

 

ori esti prostt

ori esti prostt
sau poate glumetz si atunci imi cer scuze

 

 

O masura marca PD-l...

... de "dreapta", la fel ca si partidul.

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor