Vrei sa contesti taxa auto? Capcanele birocratice care te "ajuta" sa pierzi

Miercuri, 07 August 2013, ora 07:13

   

Vrei sa contesti taxa auto? Capcanele birocratice care te "ajuta" sa pierzi
Introducerea timbrului de mediu a declansat, precum celelalte forme ale taxei pe poluare pentru autovehicule, numeroase procese pe rolul instantelor impotriva statului, procese castigate in general de soferi.

Pe de alta parte, exista si cazuri in care unele detalii birocratice pot impiedica succesul demersului, care a vizat fie recuperarea contravalorii timbrului achitat, fie obtinerea dreptului de a inmatricula masina fara a mai plati taxa.

Cum au reusit romanii sa ocoleasca taxa auto fara sa mearga la tribunal

De exemplu, un sofer a depus cererea de chemare in judecata fara sa astepte raspunsul Serviciului de inmatriculari la solicitarea de inmatriculare a masinii fara plata timbrului de mediu, cererea fiind respinsa de tribunal.

Etapele pentru inmatricularea masinii fara a achita taxa auto sunt urmatoarele:- depunerea unei plangeri prealabile catre Serviciul Public Comunitar - Regim Permise de Conducere si Inmatricularea Vehiculelor (SPCRPCIV ) de pe raza teritoriului domiciliului solicitantului;

- deschiderea actiunii de chemare in judecata a SPCRPCIV dupa primirea raspunsului sau daca plangerea nu a fost solutionata in 30 de zile;

- inmatricularea masinii pe baza sentintei legalizate.

"Etapa privind plangerea prealabila este obligatorie prin legea contenciosului administrativ. Cei carora li se respinge cererea pentru neindeplinirea procedurii prealabile sunt obligati sa indeplineasca aceasta procedura, dupa care pot reintroduce cererea de chemare in judecata", au mentionat avocatii Decalex pentru Ziare.com.

Procedura birocratica trebuie respectata cu strictete si in cazul in care se doreste restituirea taxei.

Etapele restituirii contravalorii timbrului de mediu:

- formularea unei cereri de restituire a timbrului de mediu la Administratia Finantelor Publice pe raza teritoriului in care solicitantul a achitat timbrul de mediu;

- deschiderea actiunii de chemare in judecata a Administratiei Finantelor Publice, dupa primirea raspunsului sau dupa 30 de zile, intervalul in care aceasta are obligatia sa raspunda cererii;

- formularea unei cereri de restituire a banilor la Administratia Finantelor Publice pe baza sentintei obtinute.

Doua taxe auto de platit

O alta speta intalnita de avocati in practica s-a nascut din confuziile generate la nivel administrativ de modificarea repetata a legii.

Taxa auto a fost platita in baza Legii 9/2012 (actul normativ care a introdus o noua forma a taxei auto in 2012, abrogat prin OUG 9/2013 - care a introdus timbrul de mediu in martie 2013), insa clientii au mers la inmatriculare dupa intrarea in vigoare a timbrului de mediu. In acest context, Serviciu de inmatriculari nu a vrut sa le inmatriculeze masinile, cerandu-le sa plateasca noul timbru de mediu.

"In acesta situatie am deschis dosare pe fondul cauzei pentru obligarea Serviciului de inmatriculari la inmatriculare cu plata taxei pe Legea 9/2012 si, in paralel, am deschis un dosar pe ordonanta prezidentiala ce are ca obiect obligarea Serviciului de inmatriculari la emiterea de numere rosii pana la finalizarea dosarului de fond", au precizat avocatii Decalex.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10033 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
dorian65
rank 1
Tot nu pricep!?
Mai, a cumparat guvernul o masina de impachetat fum si noi nu stim?
Daca a cumparat si o exploateaza ar cam trebui sa platim ca si guvernul trebuie sa plateasca muncitorii care fac mentenanta si opereaza masina.
Ghilotina
rank 5
Astia de la USL zbierau ca "jos taxa" ................
dar vad ca au coafat-o si tot asa a ramas .

Huo !
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor