Ziare.com

Contractele de drepturi de autor trebuie inregistrate in cel mult 30 de zile

Miercuri, 23 Iulie 2008, ora 19:54

   

Contractele de drepturi de autor trebuie inregistrate in cel mult 30 de zile
Contractele de cesiune a drepturilor de autor au un regim special de inregistrare, fiind obligatoriu ca aceasta sa fie inregistrate in termen de 30 de zile de la data emiterii la administratiile financiare.

Astfel, explica specialistii ANAF, potrivit art.46 alin.1 si alin.4 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, veniturile din activitati independente cuprind veniturile comerciale, veniturile din profesii libere si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala, realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere, inclusiv din activitati adiacente.

Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala provin din brevete de inventie, desene si modele, mostre, marci de fabrica si de comert, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor si drepturi conexe dreptului de autor si altele asemenea.

Conform art.52 alin1 din legea mai sus mentionata, platitorii veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate.

Totodata, conform art.72 alin. 5 si 6 din Ordonanta Guvernului nr.92/2003 privind Codul de Procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare contribuabilii care obtin venituri din activitati independente, pentru care platile anticipate se fac prin retinere la sursa de catre platitorii de venituri, au obligatia, in vederea inregistrarii, sa depuna la organul fiscal competent declaratia de inregistrare fiscala.

Declaratia de inregistrare fiscala se depune in termen de 30 de zile de la data eliberarii actului legal de functionare, data inceperii activitatii, data obtinerii primului venit sau dobandirii calitatii de angajator, dupa caz, in cazul persoanelor fizice.

De asemenea, potrivit art.75 din ordonanta mai sus mentionata, declaratia de inregistrare fiscala se intocmeste prin completarea unui formular pus la dispozitie gratuit de organul fiscal din subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si va fi insotita de acte doveditoare ale informatiilor cuprinse in aceasta.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 11580 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

heeelp

eu scriu o carte si nas vrea sa ma ajute daca stie cineva sa-mi spuna cum e cu drepturile astea de autor, ce trebuie sa fac si cand, inainte sau dupa publicare????!!! multumesc mult. o zi buna

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor