Cu o mana a luat, cu alta a dat: cat a castigat statul din taxa auto

Luni, 07 Aprilie 2014, ora 17:44
4062 citiri
Cu o mana a luat, cu alta a dat: cat a castigat statul din taxa auto

Incasarile din timbrul de mediu in 2013 au fost de peste 732 de milioane de lei, in timp ce restituirile vechii taxe auto au totalizat peste 570 de milioane de lei, a anuntat, luni, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Gearap.

Restituirea vechii taxe auto s-a facut in baza unei hotarari judecatoresti definitive.

Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit ca taxa de prima inmatriculare, introdusa de Guvern in luna aprilie 2008, incalca legislatia UE, ca si taxa auto care a inlocuit-o, in ianuarie 2012.

Aceasta din urma a fost inlocuita cu timbrul de mediu, pe 15 martie 2013. Timbrul de mediu se plateste o singura data la prima inmatriculare pe piata din Romania sau la prima transcriere a titlului de proprietate, atat in cazul masinilor noi, cat si al celor second hand, pentru care nu a fost platita fosta taxa auto.

In cazul restituirii vechii taxe, se va plati timbrul de mediu la prima transcriere a titlului de proprietate.

Astfel, Fondul pentru Mediu a beneficiat efectiv de o contributie de peste 162 de milioane de lei din timbrul de mediu. La acestea s-a adaugat suma de peste 190 de mii de lei reprezentand incasari din alte taxe, conform OUG 196/2005, si de peste 20 de mii de lei reprezentand dobanzi la Fondul pentru Mediu, potrivit aceluiasi act normativ.

Rezulta, astfel, contributii totale de peste 373 de milioane de lei la Fondul pentru Mediu in 2013.

Din aceste contributii, s-au platit peste 87,8 milioane de lei pentru programul Rabla 2013 (dintr-un buget alocat de 166 de milioane de lei) si 12.000 de lei ca sprijin financiar la achizitia unui automobil electric (dintr-un buget de 1.200.000 de lei, respectiv pentru cumpararea a 100 de astfel de automobile).

Tot anul trecut, s-au mai facut plati si in cadrul altor programe, pentru care au fost organizate sesiuni de finantare in anii trecuti, precum cele vizand protectia resurselor de apa, sisteme integrate de alimentare cu apa, statii de tratare, canalizare si statii de epurare (peste 89 de milioane de lei).

Alte plati au vizat realizarea de spatii verzi in localitatile din mediul urban (24.584.305 lei), impadurirea terenurilor degradate, reconstructia ecologica si gospodarirea durabila a padurilor (22.898.581 de lei), cresterea productiei de energie din surse regenerabile (9.628.631 de lei), inchiderea iazurilor de decantare din sectorul minier (4.117.293 de lei) si Casa Verde (8.810.937 de lei).

La acestea se adauga platile de aproape 3,2 milioane de lei in cadrul programului privind educatia si constientizarea publicului privind protectia mediului si plati mai mici pentru efectuarea de monitorizari, studii si cercetari in domeniul protectiei mediului si schimbarilor climatice etc.

Totalul platilor facute de AFM anul trecut este astfel de aproape 252 de milioane de lei.

Citeste si:
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Raed Arafat dă asigurări că testele pentru Covid din școli nu pot fi contaminate la asamblarea kit-urilor
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că nu există riscul contaminării testelor de salivă din școli în momentul în care se...
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Raed Arafat, despre posibila sa demitere: ”DSU nu e un om. Dacă deranjează şeful, păstrezi sistemul”
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat vineri, 3 decembrie, că atribuțiile instituției pe care o conduce sunt stabilite prin lege. Medicul a subliniat că...