Cum sa economisesti ca sa platesti un impozit mai mic

Luni, 28 Iulie 2008, ora 16:15
4116 citiri
Cum sa economisesti ca sa platesti un impozit mai mic

Depozitul clasic, contul curent (de economii), titluri de stat, obligatiuni - acestea sunt numai cateva variante de economisire in cazul in care ai o suma de bani pe care vrei s-o pui deoparte.

Atunci cand calculati beneficiile pe care vi le poate aduce fiecare instrument de economisire in parte, este important ca, pe langa dobanda specifica, sa tineti cont si de impozitul pe care va trebui sa-l platiti pentru castigurile obtinute.

Din punct de vedere al impozitarii, conturie de economii sunt printre cele mai avantajoase, la coada clasamentului aflandu-se depozitele, in cazul carora castigurile sunt impozitate cu 16%.

Astfel, potrivit Codului fiscal, veniturile obtinute din dobanzile aferente conturilor curente si depozitelor la vedere nu se impoziteaza. In categoria veniturilor neimpozabile mai intra castigurile din dobanzile aferente titlurilor de stat si obligatiunilor, dar si dobanzile incasate la contractele de economisire-creditare in sistem colectiv pentru achizitionarea de locuinte.

Conturile de economii sunt o categorie atipica de produse de economisire, unii analisti sugerand chiar ca au fost introduse de banci ca o modalitate de fentare a impozitarii cu 16% a castigurilor din dobanzi.

Conturile de economii functioneaza pe principiul conturilor curente, titularul putand sa depuna si sa retraga bani in orice moment, fara plata de penalitati, dobanda calculandu-se lunar la soldul contului.

Nivelul dobanzilor la acest tip de cont este similar dobanzilor practicate la depozitele bancare, iar din punct de vedere fiscal, marele avantaj este ca aceste conturi sunt asimilate de cele mai multe ori conturilor la vedere si, in consecinta, nu se impoziteaza.

De cealalta parte, in cazul castigurilor provenite din depozitele la termen, acestea sunt impozitate cu 16%. Indiferent de momentul in care se plateste dobanda - lunar, trimestrial, semestrial sau la scadenta - castigurile se impoziteaza cu 16% (cota unica de impozitare).

Calcularea, retinerea si virarea la buget a impozitelor se realizeaza de catre banca la care a fost constituit depozitul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#impozit, #depozit bancar, #cont curent, #avantaje, #dobanda, #Banca, #economii , #taxa auto