Cum sa-ti recuperezi taxa auto de la stat - Interviu

Duminica, 17 Iulie 2011, ora 11:41
7293 citiri
Cum sa-ti recuperezi taxa auto de la stat - Interviu

Cei care dau in judecata statul pentru a recupera taxa auto au foarte mari sanse sa castige procesele.

In prezent, exista 45.000 de procese pe rol, iar majoritatea au fost castigate de reclamanti. O decizie din mai 2011, a Curtii de la Luxemburg, arata ca taxa de poluare pe 2008 si 2009 trebuie restituita, pentru ca este ilegala.

Probabil ca multi soferi stiu acest lucru, dar nu stiu incotro sa o apuce, atunci cand vine vorba de un proces cu statul roman. In sprijinul lor vine Asociatia A-CAR, infiintata in 2009, in Satu Mare. A-CAR are filiale in 38 de orase, intre care in Baia Mare, Satu Mare, Bistrita si Tulcea.

Pe langa serviciul de asistenta juridica acordata membrilor sai care doresc sa-si recupereze taxa auto de la stat, asociatia ofera si asistenta rutiera celor care detin cardul de membru. Despre cum poti ajunge membru al A-CAR, dar si despre procedura recuperarii taxei auto, ne-a vorbit Ovidiu Domide, presedintele A-CAR Romania.

Cine este A-CAR, cand a fost infiintata si de ce?

Asociatia Asistentei Rutiere din Romania, A-CAR Romania, a fost fondata in anul 2009, potrivit actului constitutiv pe baza liberului consimtamant al membrilor fondatori, ca persoana juridica romana de drept privat fara scop patrimonial, neguvernamentala, non-profit, apolitica si independenta.

A-CAR a fost infiintata pentru promovarea serviciilor de asistenta rutiera si a altor servicii specifice in randul conducatorilor auto si a automobilistilor romani si pentru dezvoltarea interesului automobilistilor, al organelor administrative locale si centrale pentru organizarea unei asistente rutiere in conditii de calitate si siguranta ridicate, la nivelul standardelor europene.

Care sunt conditiile pentru a deveni membru A-CAR?

Orice cetatean posesor unui autovehicul cu maximum 8+1 locuri sau autoutilitara pana la 3,5 tone sau societate cu parc auto poate deveni, la cerere, membru al A-CAR ROMANIA, daca indeplineste urmatoarele conditii:

* este cetatean roman sau strain cu domiciliu sau resedinta in Romania,

* in cazul persoanei juridice, sa fie inregistrata si cu sediul social in Romania,

* are autovehiculul inmatriculat in Romania sau in strainatate,

* autovehiculul are ITP valabil, la data inscrierii ca membru in A-CAR ROMANIA si pe perioada valabilitatii calitatii de membru.

* autovehiculul are RCA valabil la data inscrierii ca membru in A-CAR ROMANIA si pe perioada valabilitatii calitatii de membru

Acordati asistenta juridica pentru recuperarea taxei de prima inmatriculare?

Da, se acorda si chiar functioneaza.

Cati romani au apelat la dvs si cati si-au recuperat taxa, pana acum?

Aproximativ 100 de persoane si dosarele sunt pe rol atat cele pentru recuperarea taxei, cat si cele pentru inmatricularea fara taxa.

Ce trebuie sa faca un roman care vrea sa-si recupereze taxa de prima inmatriculare prin intermediul dvs? Care ar fi costurile unei astfel de actiuni?

Trebuie sa devina membru GOLD A-CAR Romania (abonament de 400 lei/an), sa-si plateasca taxa de timbru (65 lei) si sa aduca documentele necesare pentru a incepe procedura.

Urmatorul pas care trebuie facut este depunerea unei cereri la Directia Generala de Finante Publice Judetene - DGFPJ - din localitatea in care s-a achitat taxa de prima inmatriculare, prin intermediul careia se solicita restituirea taxei (trebuie anexata si chitanta care sa faca dovada platii taxei de prima inmatriculare). In urma acestei cereri, reprezentantii Fiscului sunt obligati sa raspunda solicitantului in maxim 30 de zile.

In majoritatea cazurilor, raspunsul este negativ, raspuns cu care persoana in cauza intocmeste o cerere de chemare in judecata a Ministerului Finantelor Publice, in care se precizeaza ca taxa este contrara dreptului comunitar, discriminatorie si solicita restituirea ei. Cererea se depune la Sectia Comerciala si de Contecios Administrativ si Fiscal a Tribunalului.

Odata cu inaintarea cererii la Tribunal, cei in cauza depun la dosar si chitanta care atesta plata taxei de prima inmatriculare (in original sau copie legalizata), precum si sa achite taxa de timbru aferenta contravalorii taxei.

Onorariul avocatului A-CAR RO se achita dupa ce persoanele in cauza castiga in instanta si isi recupereaza banii de la DGFPJ.

Care sunt beneficiile membrilor A-CAR?

Acordarea asistentei tehnice rutiere (tractare, start, depanare, cazare, auto la schimb, etc), atat in Romania, cat si in spatiul Uniunii Europene. Statele europene in care A-CAR nu actioneaza sunt: Turcia, Ucraina, Albania, Serbia, Macedonia, Montenegru si Bosnia-Herzegovina.

Citeste si:
Șefa CNAIR, dată afară de puterea PNL deși nu fusese numită de USR PLUS. Un consilier al lui Florin Cîțu, numit la cârma companiei
Șefa CNAIR, dată afară de puterea PNL deși nu fusese numită de USR PLUS. Un consilier al lui Florin Cîțu, numit la cârma companiei
Mariana Ioniță a fost schimbată de la conducerea Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). În locul său director general a fost numit Cristian Pistol, fost...
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni
Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, primită la Palatul Cotroceni
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost primită, luni, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Klaus Iohannis, cei doi oficiali având convorbiri tete-a-tete. În...
Sursa: Ziare.com