Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum se calculeaza venitul care se impoziteaza, daca se concesioneaza un teren

Miercuri, 23 Iulie 2008, ora 20:15
3532 citiri
Cum se calculeaza venitul care se impoziteaza, daca se concesioneaza un teren

Veniturile obtinute de persoanele fizice ca urmare a concesionarii unor terenuri sunt considerate venituri din cedarea folosintei bunurilor si, pentru stabilirea sumei impozabile, venitul respectiv trebuie defalcat pe anii fiscali la care se refera contractul.

Astfel, in conformitate cu prevederile art.61 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, veniturile obtinute de persoanele fizice ca urmare a concesiunii unor terenuri fac parte din categoria veniturilor din cedarea folosintei bunurilor.

Aceasta categorie include practic "veniturile in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de catre proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente", explica specialistii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

La punctul 134 dat in aplicarea prevederilor art.61 din Codul fiscal, sunt mentionate veniturile realizate din inchirieri si subinchirieri de bunuri imobile ca fiind cele din cedarea folosintei locuintei, caselor de vacanta, garajelor, terenurilor si altele asemenea, a caror folosinta este cedata in baza unor contracte de inchiriere/subinchiriere, uzufruct, arendare si alte asemenea, inclusiv in scop de reclama, afisaj si publicitate.

De asemenea, informeaza specialistii fiscali, potrivit prevederilor alin.(1) a art.62 din legea mentionata, constituie venit brut totalitatea sumelor in bani si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura si se stabileste pe baza "chiriei sau arendei prevazute in contractul incheiat intre parti pentru fiecare an fiscal, indiferent de momentul incasarii chiriei sau arendei".

In consecinta, venitul respectiv trebuie defalcat pe anii fiscali la care se refera contractul incheiat intre parti.

Contribuabilii pot opta, potrivit prevederilor alin.(3) al art.62 din Codul fiscal, pentru determinarea venitului net din cedarea folosintei bunurilor in sistem real, pe baza datelor din contabilitatea in partida simpla.

Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#concesiune, #teren, #impozit, #baza impozabila , #taxa auto