Ziare.com

Cum va arata impozitul pe avere?

Marti, 12 Ianuarie 2010, ora 20:30

   

Cum va arata impozitul pe avere?
Averile mari si foarte mari sunt impozitate in mai multe state din Europa, iar prin modificarea sistemului fiscal s-ar putea asigura un plus de venituri si pentru bugetul de stat din Romania.

Proiectul de lege pe care deputatul PSD Mugurel Surupaceanu il va inainta Camerei Deputatilor propune instituirea impozitului anual asupra averii persoanelor fizice, cu incepere din anul 2010, un impozit care s-ar calcula in functie de patrimoniul detinut de persoana fizica sau familie.

"Impozitul anual pe avere va fi in cuantum de 0,50 % pentru valoarea averii nete detinute, care depaseste pragul de 500.000 euro in echivalent lei la cursul BNR la data de 31 decembrie a fiecarui an fiscal de referinta (dupa deducerea unor sume - conform metodologiei ce va fi prevazuta in normele de aplicare).

Persoanele fizice rezidente vor plati impozit anual pe avere pentru patrimoniul net detinut in tara si in strainatate iar cele nerezidente pentru patrimoniul net detinut in Romania, cu conditia respectarii conventiilor internationale pentru evitarea dublei impuneri", se arata in proiectul de lege al social democratului Mugurel Surupaceanu, remis Ziare.com.

2021 vine cu discounturi de pana la 50% la principalele categorii de produse si servicii de care afacerea ta are nevoie. Obtine oferta AICI!

Ce scapa de impozitare?

Potrivit aceluiasi proiect de lege, care are ca scop aducerea de bani la buget pentru majorarea pensiilor, ar face obiectul exonerarii de la plata impozitului pe avere:

a) cladirile apartinand patrimoniului cultural national;
b) mobilierul uzual al locuintei de domiciliu, cu exceptia antichitatilor;
c) drepturile de autor, drepturile de proprietate intelectuala apartinand
contribuabilului sau mostenitorilor, care nu au facut obiectul vreunei cesiuni;

d) plasamente financiare : titluri de plasament, bonuri de trezorerie,
contracte de asigurari de viata si altele asimilate;
e) renta viagera;
f) pensia privata capitalizata;
g) partile sociale si actiunile detinute la societatea comerciala la care
persoanele fizice isi exercita activitatea de baza;
h) masini si utilaje agricole precum si constructii agricole.

"Opinez ca la stabilirea impozitului pe avere datorat sa se ia in calcul si datoriile care greveaza bunurile ce compun patrimoniul, impozitele si taxele deja platite pentru aceste bunuri, precum si sa se procedeze la aplicarea unor deduceri personale si in functie de numarul copiilor si numarul persoanelor in varsta sau cu dizabilitati, dupa caz, aflati in ingrijire", se mai arata in document elaborat de Surupaceanu.

Ce tari europene mai au impozit pe avere?

In Franta, taxa de solidaritate aplicata pentru activele de peste 770.000 de euro variaza intre 0,55 % si 1,80 %.

In Elvetia, taxa anuala pe avere este perceputa la nivelul fiecarui canton. Rezidentii platesc anual taxe pe avere in functie de totalitatea bunurilor pe care le detin in Elvetia. Cei care nu sunt rezidenti platesc o taxa pe avere anuala pe bunurile derivate de la intreprinderile si imobilele situate in Elvetia. Indivizii a caror avere este sub un anumit prag sunt scutiti de la plata acestei texe. Taxa anuala pe avere se situeaza in jurul procentului de 1,5 % in majoritatea cazurilor.

In Danemarca este impozitat suplimentar orice venit anual mai mare 45.000 de euro, pentru care se aplica un impozit pe venit de 59%, in timp ce in Suedia taxa pe venit variaza intre 31%, pentru venituri anuale mai mici de 23.000, si 56%, pentru toate veniturile care trec de 374.000 coroane, echivalentul a 366.000 euro.

Un sistem asemanator de impozitare a averilor este practicat si in Ungaria. Vecinii nostri sunt obligati sa plateasca o taxa de lux pentru orice locuinta mai valoroasa de 100 milioane forinti, echivalentul a 375.000 euro. Aceasta taxa se aplica suplimentar fata de impozitul pe cladiri datorat autoritatilor locale.

E.E.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6307 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Birul pe agoniseala !

1. Din cate stim cu totii, toate bunurile mobile si imobile sunt impozitate anual.
2. Toate veniturile sunt taxate la sursa sau indirect prin impozitul pe profit, pe dividende sau chiar prin TVA, accize, etc.
De ce ne mai impoziteaza? Ca sa cheltuiasca udrea pe masini scumpe, ca sa mearga basescu cu Mercedes blindat sau ca sa-si umple buzunarele berceanu si videanu?
Ca sa aiba din ce sa ia comisioane uriase, ca sa-si astupe gaurile din campaniile electorale si ca sa ne saraceasca pe noi ...
Ce popor *** ...

 

tilharii

care agoniseală, furtul, jefuirea saracului!!!este foarte bine : bogatul lacom care a profitat de pe urma sistemului capitalist, a furat, a jefuit pe sarac, asa ca nu e agoniseala !!!

Mare diversiune la Surupaceanu cu amendamentul acesta !

Adica impozitul pe avere sa fie O A DOUA IMPOZITARE pe case si bunuri ?
Pe langa caceasta nedreptate, se mai adauga si DETURNAREA ACESTOR FONDURi de la bugetul de stat la BUGETUL ADIGURARILOR SOCIALE,ca pe vremea lui Ceausescu si culmea: pentru a platii PENSIILE DE LUX ale parlamentarilor.
MARE EXDCROCHERIE se produce prin acest amendament !

Pentru Coco Channel

Prietene ! Esti in d4eruta mare ! sa-ti explic de ce. Aceas inpozit,, este abuziv,, prin faptul ca este al doilea impozit pe acelasi obiect,cum si matale ai aratat.
Prostia este ca acest deputat PSD cere ca banii sa nu mearga la bugetul de stat si la cel al asidurarilor de stat,adica la pensii. Prin aceasta PSD vrea sa asigure plata pensiilor de lux ale parlamentarilor,ihjn loc ca acestea sa fie platite din contributia fiecaruia la asigurarile de stat. Pentru pensia de lux nu s-a platit nici un sfant la CAS, si iata,se vrea ca proprietarii sa plateasca pensia de lux a parlamentarilor.
Mare hotie !

Jos comuismul!

Traiasca aia car pot!

 

Cum va arata impozitul pe avere?

Cred ca impozitul pe avere va fi aproape rotund!
Asa cum stiti diferenta intre DEMOCRATIE si BIROCRATIE este ca in BIROCRATIE se pun mai multe BIRURI.
In rest e la fel!

 

Hadeti fratilor cu totii

sa-i linsam pe toti care au fost si sunt la putere !

 

Esti foarte bogat?

Daca esti bogat ai de unde sa platesti impozit pe avere (ar fi fost interesant sa se aplice un impozit f. mare pe diferenta nejustificata dintre avere si venituri), iar daca nu de ce te mai agiti. Probabil ca ai venituri ilegale si tie frica sa nu te descopere.

esti un c.r.etin

care nu gandeste!

Asta e talharie la drumu mare

Un Imbe..il De deputat tovarasul surupaceanu care a facut economie cu femeia de servici de la scoala se da mare economist.asta imi aduce aminte de inceputul colectivizarii cind comunistii puneau pe al mai prost si mai sarac din sat primar cu functii depline .si uite unde am ajuns? o fi si surupaceanu asta vre-un fiu de colhoznic amarit care vrea sa -si ia revansa
MANDRIA PSD MAREAN >SURUGACEANU

 

pai si eu? pai si eu?

cum dau impozitul ?ca am bagat tot in aur ca prostul la 750 % uncia...e vezi cand mananci din gura sapi stii ce sa faci cu banii.

 

APROB

In sfarsit un proiect demn de lauda! Mai invatam ceva util de la altii.

Bravo.

Heil!

 

baga mare...

de soarta ta sa beneficieze cei ce sustin prostia din articol...

va dau sa sugetzi putzulica

daca voi credetzi ca dupa 40 de ani de munca si privatziuni o sa-mi impart agoniseala cu putorile tarii, va inselatzi!
Cu AK-47 tot curatz cateva mii dintre voi....leprelor...

 

o impozitare adevarata ar fi...

90% impozit pe averile tuturor activistilor PCR, securistilor, militienilor, sindicalistilor sefi...etc, 90% impozit pe pensiile celor de mai sus....si asa mai departe.
Nu va place?

 

De acord

Dar cum va fi impozitata nu averea(averea fiind acea agoniseala prin munca cu care am intrat in democratia de tip iliescu;restul fiind hotie) ci tot ce a furat de la Romania Patriciul?

Romanul

 

Guvernanti disperati....

Goana dupa bani a "profesionistilor" din guvernele Romaniei se inteteste. Se cauta, se inventeaza fel de fel de taxe. Ni se baga sub nas sistemul de taxare elvetian, suedez sau cel din Danemarca dar nu se continua a se spune ce conditii de trai au oamenii in aceste tari, unde cheltuirea banului public se face cu responsabilitate. De ce nu se face nimic pentru confiscarea averilor dobandite prin diverse inginerii? Cum se impoziteaza veniturile liber profesionistilor, cantareti manelisti, etc.(Nu sunteti curiosi de ex. daca Ana Lesko plateste impozit pe banii primiti la Balc de la Ion Tiriac) Daca tot facem comparatii, de ce nu spuneti cat impozit platesc companiile straine in tarile lor de origine si cat in Romania. ( a se vedea bancile straine, OMV, etc .) Sa fim seriosi domnilor guvernanti!Este greu sa acoperiti gaurile cu formule magice dupa ce timp de 20 ani ati ingenunchiat aceasta tara.

 

FURT LEGALIZAT

se FURA LEGAL:
- baruri/restaurante/boutique-uri ce cumpara de ex 50 de sticle de whisky si la vinzare au 400;
- recuperarea TVA din cumpararea prin firme a masinilor personale, bunurilor, alimentelor, mobilierului, samd;
- supermarketurile vind multe produse cu adaos > 50% (datorita taxelor de magazin?);
- produsele sint trecute prin 5-8 firme inainte de a ajunge la vinzare;
- SPECULA CAPITALISMULUI: pretul de productie se regaseste in multe produse in proportie de < 10% din pretul de vinzare; (dar ni se spune ca e "economie de piata"!!!!);
- multe 'servicii' oferite de anumite ramuri (stomatologie, notariat, avocatura, samd) sint conforme cu 'economia capitalista';
- pensiile si salariile nesimtite din sistemul bugetar;
- modul in care judecatorii i-si atribuie singuri salariile si primele, fara a cere acordul finantelor; (mai sint si alte ramuri in aceasta situatie?);
- luxul adevarat si multiplele proprietati detinute de multi romani este 'incurajat' prin taxele simbolice aplicate; sa nu uitam ca luxul si proprietatile sint obtinute cu ajutorul celor de jos, muncitorimii, averea nu cade din cer;

omul modern este sclavul economiei mondiale, globalizate, in care grohii si baronii pling ca nu au cu ce ii plati dar i-si permit vacante de lux, masini unicat, prime si salarii de sute de mii/milioane EUR/USD.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor