De ce renteaza sa iti iei masina pe firma?

Luni, 28 Iulie 2008, ora 15:29
29687 citiri
De ce renteaza sa iti iei masina pe firma?

De multe ori, atunci cand intentionam sa achizitionam o masina in leasing, suntem sfatuiti sa gasim un prieten care are o firma si sa cumparam masina "pe firma".

Avantajele unei astfel de achizitii sunt de natura fiscala, respectiv se poate beneficia de deducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) si de o reducere substantiala a taxelor vamale care trebuie platite.

De cealalta parte, insa, e bine ca prietenul la care apelati sa fie de incredere, ca sa fiti siguri ca veti intra intr-un final in proprietatea masinii, la un pret rezonabil.

Este stiut ca achizitionarea unui automobil prin leasing financiar se poate face atat de persoane fizice, cat si de persoane juridice, insa numai firmele au posibilitatea de a-si deduce TVA.

Iar suma care se poate deduce este destul de mare, avand in vedere ca, potrivit modificarilor aduse Codului fiscal, TVA se aplica nu numai la principal (suma finantata), ci si la dobanda.

Concret, cumpararea masinii pe firma permite deducerea TVA aferenta costului masinii. Chiar daca aceasta componenta este inclusa in rata lunara, devine deductibila in timp, pe parcursul contractului de leasing.

De asemenea, in cazul achizitionarii unei masini in leasing pe firma, se poate obtine si o reducere a taxelor vamale cu pana la 80%, prin aplicarea acestora la valoarea reziduala a bunului, stabilita de comun acord la inceputul contractului de leasing.

Cele mai mari beneficii sunt obtinute de cei care achizitioneaza o masina care este fabricata in afara UE, caz in care taxele vamale ajung la valori foarte mari.

In schimb, beneficiile in cazul importului de masini din UE este zero, deoarece achizitia de autoturisme din UE este scutit de taxe vamale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#leasing, #deducere TVA, #achizitie, #masina, #taxe vamale, #reducere, #firma, #persoana juridica , #taxa auto