De la anul vom plati o noua taxa auto. Ministrul Mediului spune cum va fi calculata

Vineri, 07 Septembrie 2018, ora 10:37
12178 citiri
De la anul vom plati o noua taxa auto. Ministrul Mediului spune cum va fi calculata
Foto: Arhiva Ziare.com

Forma finala a unei noi taxe de poluare va fi gasita pana la sfarsitul lui 2018, iar de la inceputul anului viitor vom sti exact ceea ce avem de facut, poate cu o perioada de tranzitie pana la 31 martie 2019, a declarat, joi seara, vicepremierul si ministru al Mediului, Gratiela-Leocadia Gavrilescu.

"Eu am pus termen - si atunci cand imi pun termen mi-am luat angajamentul, si o si fac - ca undeva pana la sfarsitul anului sa gasim forma finala (a taxei de poluare - n. r.), ca la inceputul anului viitor sa stim exact ceea ce avem de facut, cum gandim proiectele de mediu. Poate de la 1 ianuarie, poate cu o perioada de tranzitie pana la 31 martie, asa cum ne-am obisnuit, ca lumea sa poata sa se acomodeze - si asa este normal -, iar comunicarea noastra catre cetateni este ca trebuie sa fie foarte bine facuta", a sustinut ministrul Mediului, la Antena 3.

Ea a spus ca la noua taxa de poluare specialistii care lucreaza iau in calcul nu numai norma de poluare, capacitatea cilindrica, ci toate componentele "ca sa nu avem niciun fel de problema".

De asemenea, noua taxa va avea la baza studii si masuratori facute de Agentia Nationala de Protectia Mediului, de Institutul National de Sanatate Publica, dar si cu ajutorul specialistilor din industria autovehiculelor si de la RAR.

"Imi doresc sa nu mai existe pe drumurile patriei atat de multe masini aduse din afara care polueaza mult peste norme, care au norme de poluare 2, 3 sau 4. Cum este si la plata deseului pe care tu il produci un tarif de salubrizare, asa este si in domeniul acesta de poluare: poluatorul plateste. Noi nu ne dorim si nu vom scoate o taxa, sa spunem de poluare, noi ne dorim ca acela care polueaza sa poata sa plateasca o contributie, dar sa fim siguri ca aceasta contributie este elaborata asa cum trebuie.

Ea trebuie sa aiba la baza nu numai studii si masuratori facute cu ajutorul colegilor mei de la Agentia Nationala de Protectia Mediului sau studii asupra impactului sanatatii facute de catre Institutul National de Sanatate Publica, dar trebuie sa avem alaturi de noi si specialistii din industria autovehiculelor si de la RAR si cei din domeniul punerii in circulatie a unui astfel de autovehicul care poate sa ingreuneze traficul rutier.

Este un cumul de factori care trebuie sa concluda si sa gasim un optim, astfel incat sa nu avem nicio fisura si, in acelasi timp, romanul sa inteleaga ca trebuie sa plateasca o astfel de contributie, pentru ce o face si care sunt motivele si sa te stimuleze. Cand statul te ajuta si iti da astfel de ecobonusuri si astfel de prime de casare (in cadrul Programelor 'Rabla' si 'Rabla Plus' - n. r.), care te ajuta sa poti sa iti reinnoiesti propriul tau parc, intre ghilimele, si sa poti sa iti aduci in propria ta gospodarie o masina noua, atunci de ce sa nu o faci? Specialistii au luat in calcul nu numai norma de poluare, capacitatea cilindrica, toate componentele, ca sa nu avem niciun fel de problema", a explicat Gavrilescu.

Intrebata de ce se restituie banii atat de greu cetatenilor care au platit taxa auto dupa ce aceasta a fost anulata si de ce sunt atat de multe cozi in toata tara, ea a raspuns ca s-a restituit deja o suma de 850 de milioane de lei si mai urmeaza alte 700 de milioane de lei, iar "acele cozi nu sunt peste tot, in toata tara, ci doar la anumite ghisee".

"Noi am avut o Hotarare de Guvern si, asa cum am reusit sa programam platile pentru cele 5 taxe care au fost inaintea timbrului de mediu si inclusiv pentru darea in plata, acum de la 1 septembrie a timbrului de mediu, noi deja am platit 850 de milioane de lei pana la ora actuala. Urmeaza sa fie date in plata odata cu aprobarea si a bugetului pentru inca 700 de milioane. (...) Eu cred ca s-au creat acele cozi nu peste tot, in toata tara, ci la anumite ghisee, unde poate ca lumea nu a stiut unde sa se duca si a stiut drumul drept, cel din centru.

Noi, cand am venit la Guvernare, am si adoptat o HG si am pus-o in opera pentru restituirea acestor bani. In schimb, pe guvernarea trecuta, pentru ca eu nu pot sa nu fac referire la lucrul acesta, ca romanul sa fie bine informat, in 2016 daca se emitea un singur ordin de ministru se puteau rezolva multe dintre probleme. Eu de multe de ori am crezut ca doar comoditatea unui ministru este cea care a dus la o lipsa de performanta a managementului persoanei respective. Nu. Eu cred ca a fost rea-vointa", a adaugat Gavrilescu.

Taxa auto pentru autovehicule la prima inmatriculare a fost introdusa pentru prima data la 1 ianuarie 2007, imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. La acea vreme, taxa de prima inmatriculare se calcula in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii.

Pe 19 februarie 2009, taxa de poluare auto a fost modificata, iar Guvernul a scazut valoarea acesteia cu o treime. De la 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie atat la reinmatricularea masinilor inregistrate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, cat si pentru cei care aduceau masini din Vest. Incepand cu 30 ianuarie 2012, taxa este suspendata pana la 31 decembrie 2012, iar persoanele care platisera deja urmau sa primeasca banii inapoi.

Din 15 martie 2013 a intrat in vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto a fost calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2, inscrise in cartea de identitate a masinii.

Timbrul de mediu pentru autovehicule face parte din cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Facebook închide secțiunea de știri în SUA și Australia. Cum s-a ajuns la această decizie
Facebook închide secțiunea de știri în SUA și Australia. Cum s-a ajuns la această decizie
Secţiunea de pe Facebook dedicată special ştirilor va dispărea din aplicaţia platformei pentru Statele Unite şi Australia, în contextul în care Meta se distanţează de acest domeniu din...
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
Un expert britanic îl avertizează pe Putin: Rusia este pe moarte, iar secretul îl știe Germania
După începerea invaziei din Ucraina provocată de Vladimir Putin în februarie 2022, sancțiunile țărilor din Occident au curs fără încetare împotriva Moscovei, pentru a-i diminua...
#taxa auto 2019, #timbru mediu 2019 calcul, #Ministrul Mediului noua taxa auto , #taxa auto