Din toamna, vom avea o noua taxa auto

Joi, 09 Iulie 2009, ora 23:29
3681 citiri
Din toamna, vom avea o noua taxa auto

Ministrul Mediului Nicolae Nemirschi a declarat joi ca proiectul de lege al noii taxe auto aduce un echilibru intre politicile sociale si politicile de mediu, adaugand ca este sigur ca legea va trece de Parlament in aceasta toamna.

"Taxa existenta nu a facut decat sa duca un picut la un echilibru intre politicile sociale si politicile de mediu. Principiul care trebuie sa domine o astfel de taxa este poluatorul plateste. Este practic un impozit pe poluare si fiecare va plati in functie de cat polueaza", a precizat ministrul joi, la Pitesti..

Proiectul privind noua taxa auto va fi publicat in luna august pe pagina de Internet a Ministerului Mediului, iar principiul de baza va fi "poluatorul plateste".

"Draftul de propunere a acestei legi se va vedea in august, cand va fi postat pe site-ul ministerului si supus unei dezbateri publice. Nu cred ca legea nu va trece in aceasta toamna de Parlament, urmand sa fie aplicabila de la 1 ianuarie 2010", a mai spus Nemirschi, aflat intr-o vizita de lucru la uzina Dacia.

Nemirschi a mentionat ca a avut deja consultari cu importatorii si producatorii de autoturisme pe tema noii taxe de mediu, dar a evitat sa spuna daca noua taxa va fi mai mica sau, dimpotriva, mai mare si s-a rezumat sa afirme ca "va fi o taxa".

Taxa de poluare auto care a inlocuit de la 1 iulie 2008 vechea taxa de prima inmatriculare a suferit anul trecut mai multe modificari, ajungand sa aiba, pentru o scurta perioada, in decembrie, o valoare tripla. Din 19 februarie 2009, actualul guvern a redus taxa de poluare auto cu o treime.

In 25 iunie, Comisia Europeana (CE) a solicitat Romaniei informatii in legatura cu legislatia privind aplicarea taxei de poluare pentru autoturisme, suspectand ca actuala legislatie romaneasca are efecte protectioniste asupra industriei auto nationale.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...