Firmele de asigurari: Valoarea politelor RCA trebuie sa creasca

Joi, 04 Martie 2010, ora 16:34
2495 citiri
Firmele de asigurari: Valoarea politelor RCA trebuie sa creasca
Foto: Arhiva

Valoarea politei RCA trebuie sa creasca, este concluzia unanima a societatilor de asigurare prezente la Conferinta Nationala a Asigurarilor Auto. Ei sustin ca valoarea medie anualizata a RCA ar trebui sa ajunga la circa 165 de euro, fata de 135 de euro, cat este acum.

"Piata va fi aceea care va decide cand si cu cat poate fi crescuta valoarea primei de RCA", a spus Catalin Stroe de la Asirom, amintind ca, si in Bulgaria, RCA este acum de 170 de euro, la nivel mediu anualizat.

Pentru a se stabili cat mai corect nivelul de risc, ar fi bine ca asiguratorii sa aiba acces si la cazierul rutier al celor care doresc sa se asigure, a mai spus Catalin Stroe.

"Este clar ca RCA trebuie sa creasca", a fost de parere si Mihai Halalau, de la Uniqa Asigurari. "Daca rata neta combinata este depasita cu 50 la suta, atunci acesta este nivelul de crestere a primei de RCA", a adaugat reprezentantul societatii de asigurare, care a mai precizat ca si daunele pentru vatamari corporale cresc si tind spre nivelul din vest, ceea impune cresterea primelor de asigurare.

"Desigur ca piata are o limita de putere de cumparare, dar nu se poate vorbi despre limita puterii de cumparare numai la achitarea RCA, dar nu si atunci cand se cumpara o masina, care este din ce in ce mai scumpa", a spus un alt asigurator.

Un alt argument care impune cresterea primelor RCA este acela ca societatile de asigurare trebuie sa isi constituie rezerve pentru daune, in procesele penale cererea de despagubire fiind cea maxima (2,5 milioane euro), desi instantele nu au aprobat niciodata un astfel de nivel, a subliniat Mihai Halalau.

Valoarea pagubelor a depasit cresterea valorii politelor de asigurare, iar subdimensionarea primelor RCA si CASCO a ajuns sa ii ingrijoreze si pe reprezentantii Fondului Monetar International, care cer suplimentarea capitalului aferent asigurarilor auto, atunci cand primele nu sunt corelate cu riscurile, a mai amintit Cristian Constantinescu, presedintele Uniuniii Nationale a Societatilor de Asigurare din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

4 din 10 români nu au încredere în companiile de asigurări. ASF, corigentă în ochii respondenților SONDAJ
4 din 10 români nu au încredere în companiile de asigurări. ASF, corigentă în ochii respondenților SONDAJ
Un sondaj comandat de organizația patronală a transportatorilor și publicat luni, 8 aprilie, arată că 40% dintre români se declară neîncrezători în companiile de asigurări din țară....
Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an
Apple a informat utilizatori din aproape 100 de țări că sunt urmăriți personal prin spyware înaintea alegerilor din acest an
Compania Apple a informat utilizatori de iPhone din zeci de țări cu privire la faptul că ar putea fi ținta unor „atacuri spyware mercenare”. Scopul acestora ar fi de a compromite siguranța...
#RCA creste, #RCA mai scump, #asigurari auto, #asigurari despagubiri accidente , #taxa auto