Impozit auto in loc de timbru de mediu? Idei din alte state UE si schimbari necesare

Vineri, 11 Decembrie 2015, ora 07:28
13171 citiri
Impozit auto in loc de timbru de mediu? Idei din alte state UE si schimbari necesare
Foto: PwC Romania

Timbrul de mediu, asa cum este el denumit in prezent, a fost introdus in 2007 sub denumirea de taxa de prima inmatriculare si a suferit pana in prezent numeroase modificari atat de denumire cat si de calcul.

Tot anul 2007 a marcat ultima modificare a impozitului pe mijloacele de transport, impozit ce se plateste anual. Astfel, si in prezent se aplica aceleasi cote de impozit asupra grupelor de capacitati cilindrice ca si acum 8 ani, netinandu-se seama de progreselor tehnice din industria auto.

In acest context legislativ, tendinta de imbatranire a parcului auto din Romania s-a accelerat.

Astfel, daca in UE varsta medie a parcului auto 2014 este de 8,3 ani, in Romania varsta medie este de aproximativ 13 ani. Acest fapt se traduce printr-un parc auto mai poluant si mai nociv sanatatii umane si mediului inconjurator. Prin urmare, se impune reformarea sistemului de impozitare al autoturismelor, in asa fel incat tendinta de imbatranire a parcului auto national sa fie reversata.

Recomandarile Comisiei Europene in aceasta privinta sunt ca "taxele de inmatriculare" sa fie substituite cu impozite anuale, bazate pe criterii obiective precum emisiile poluante, si nu specificatii tehnice precum puterea, capacitatea cilindrica sau data de fabricatie/inmatriculare (adica varsta).

Acestea din urma nu reprezinta criterii obiective pentru crearea unei diferentieri in impozitarea autoturismelor in functie de emisiile atmosferice daunatoare.

Taxa auto se schimba din nou: Timbrul de mediu ar putea deveni impozit anual - Va fi o bomba sociala?

Cum au facut alte state UE

Un exemplu de bune practici la nivelul UE reprezinta renuntarea la impozitarea autoturismelor in functie de capacitatea cilindrica, in cazul unor tari precum Irlanda, Marea Britanie sau Luxemburg, si trecerea catre un impozit bazat pe emisiile de CO2. Alte state precum Germania sau Portugalia au inclus factorul emisiilor poluante in calculul impozitului auto, alaturi de capacitatea cilindrica.

In toate cazurile mentionate, trecerea la un nou impozit s-a facut treptat, aplicandu-se in paralel sistemele de impozitare vechi si noi. Astfel, posesorii de autoturisme de la momentul schimbarii modului de calcul al impozitului nu au fost direct afectati, impozitul nou aplicandu-se doar masinilor inmatriculate dupa acea data.

Exista state in UE ce nu aplica taxe echivalente timbrului de mediu la inmatriculare (Marea Britanie, Germania, Luxemburg, Suedia, de exemplu), iar eliminarea acestei bariere pentru cumparatorii de autoturisme in cazul Romaniei va avea ca efect deblocarea pietei auto.

Tinandu-se insa cont de diferentele de venituri intre tara noastra si restul statelor vestice, un efect advers al acestei masuri ar putea consta intr-un influx de masini second-hand ce ar duce la o crestere si mai mare a varstei parcului auto din Romania.

Cum ar trebui sa arate noul sistem de impozitare

Avand in vedere cele mai sus mentionate, consideram ca schimbarea sistemului de impozitare a autoturismelor este necesara. Noul sistem de impozitare ar trebui sa se bazeze, in principal pe criterii obiective (cum ar fi emisiile de dioxid de carbon, norma EURO de poluare, etc.).

In plus, poate ar fi oportun ca modificarea sa vizeze impozitul anual, ce nu a suferit modificari de substanta in ultimii 8 ani, si nu timbrul de mediu, care a suferit multiple schimbari.

Acest nou sistem ar trebui sa prevada bonificatii pentru masinile cu grad redus de poluare si penalitati pentru masini poluante.

In opinia noastra, noul sistem de impozitare ar trebui sa coexiste cu cel existent pentru o perioada de timp (de exemplu 5 ani) pentru a nu avea un impact asupra parcului de masini existent la momentul implementarii noii legislatii.

Daniel Anghel, Partener, Consultanta Fiscala, liderul Echipei de Servicii de Consultanta pentru Industria Auto, PwC Romania

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Android 15 își va avertiza utilizatorii în privința deteriorării dispozitivului
Noua versiune Android 15 va introduce o funcție inovatoare care va alerta utilizatorii atunci când dispozitivele lor sunt pe cale să se defecteze din cauza uzurii excesive a cipului de stocare...
#impozit anual taxa auto, #taxa auto impozit, #impozit masini 2016 , #taxa auto