Noua taxa auto a lui Ponta, spaima soferilor. Avocat: Va crea haos!

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 18:44
9418 citiri
Noua taxa auto a lui Ponta, spaima soferilor. Avocat: Va crea haos!

Premierul Victor Ponta a anuntat ca ar putea introduce o noua taxa pe carburanti, iar banii colectati vor merge strict catre finantarea dezvoltarii infrastructurii rutiere. Insa masura ar putea crea haos printre soferi, avand in vedere ca ei sunt asaltati cu taxe peste taxe.

Anuntul a fost facut de prim-ministru luni seara, intr-o interventie telefonica la Romania Tv, cand a precizat ca "este o idee mai veche, de cand Relu Fenechiu era ministru (a Transporturilor - n.red.), de a introduce o anumita taxa pe pretul benzinei si al motorinei, pentru a alimenta doar fondurile necesare pentru constructia de infrastructura rutiera, nu ca venituri la bugetul general, ci doar pentru infrastructura. Trebuie sa o analizam. Nu o resping in niciun caz de la inceput".

Guvernul pregateste o noua taxa pe carburanti

Insa avocatul Adrian Cuculis, de la Casa de Avocatura Cuculis, a avertizat ca noua taxa "apare ca o povara ce nu se justifica", mai ales in conditiile in care soferii platesc deja rovinieta, din care statul ar trebui sa finanteze constructia drumurilor.

"Totusi, cred ca banii din tariful rovinietei pleaca catre alte interese ale statului, cum ar fi contractele de consultata, pentru sosele care nu au fost vazute pana astazi. Ne bucuram totusi, ca dupa 2 ani de zile de lupta cu CNADNR in privinta rovinietei, aceasta lege a fost modificata drastic, in urma sutelor de pronuntari favorabile in balanta cetatenilor", a declarat avocatul, pentru Ziare.com.

Pentru a simplifica lucrurile, Adrian Cuculis propune o masura prin care banii colectati sa nu se piarda in bugetul de stat. El considera ca o parte din banii incasati pe rovinieta ar trebui sa plece direct in fondul de construire a soselelor, care oricum nu ar trebui realizate exclusiv din banii CNADNR, ci si din fondul de rezerva a statului.

Andreea Paul: Guvernul USL sufoca Romania cu taxe

Prim-vicepresedintele PDL Andreea Paul condamna noua taxa propusa de Victor Ponta, intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Terenul de joaca: buzunarul romanilor. Cu 100 lei puteai cumpara anul trecut 19 litri de benzina, azi mai cumparam doar 18 litri. Asta inseamna scaderea puterii de cumparare. Unde vom ajunge cu acest guvern de stanga in fruntea tarii care nu stie sa produca, doar sa taxeze?", se intreaba, retoric, Andreea Paul.

Ea arata ca, in ultimele 17 luni de guvernare, USL a introdus 30 de taxe noi si impozite majorate, dar si peste 120 de modificari pe Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala.

"Cand tu sugrumi omul, nu-i dai nici siguranta zilei de maine, darminte a afacerii lui, tu vrei ca el sa verse si taxe si impozite? Nu, el se ascunde, se apara, fuge in zona 'neagra', in care se simte in regula, in care legile nu se schimba in fiecare zi!", a avertizat Andreea Paul.

Soferii, asaltati de taxe

Soferii trebuie sa plateasca o multime de taxe la stat, pentru acelasi bun fiind aplicate acciza pe carburant, timbrul de mediu, dar si rovinieta. In plus, dupa finalizarea primei autostrazi realizate in regim de concesiune, va fi introdusa si o taxa pe autostrada.

De asemenea, la ultima modificare a Codului Fiscal in 2013, s-a introdus si acciza pentru motoarele de peste 3.000 cc, impreuna cu alte bunuri de lux, pentru a compensa eventualele pierderi la buget din micsorarea TVA la paine.

Paine, aur si votca - cum muta Guvernul evaziunea dintr-o parte in alta

"Raman totusi la parerea, ca daca tot a fost simtita nevoia acuta de impozitare a luxului, si aici pot sa ma refer la un autoturism funerar ce are de cele mai multe ori o capacitate de peste 3.000 cc, atunci sa redirectioneze acesti bani catre finantarea constructiei drumurilor", a spus avocatul Adrian Cuculis.

In plus, premierul a facut referire la o propunere a fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, care a afirmat ca se poate asigura finantarea pentru construirea a 4.000 de kilometri de autostrada prin marirea accizei la carburant si taxarea pe distanta a traficului greu.

"In momentul de fata, o sporire a taxei pe acciza la combustibili ar crea un haos. In orice caz, taxa pe distanta a traficului greu nu ar face altceva decat sa scoata in strada dn nou transportatorii, care oricum au o groaza de restrictii, dar si taxe mult mai mari decat soferii amatori", a punctat avocatul.

Citeste si:
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Care este în opinia lui Marcel Ciolacu cea mai mare greșeală a guvernării. Atac fin la adresa PNL
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 26 mai, că cea mai mare greșeală a guvernului a fost ”liberalizarea haotică la energie”. El a lăudat, în schimb, creșterea economică...
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă, la 6 luni de guvernare: „Pas cu pas, ne apropiem de atingerea tuturor obiectivelor propuse”
Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, la Liga Aleşilor Locali organizată de PNL joi 26 mai, la Braşov, bilanţul guvernării în prima jumătate a anului. Premierul a precizat că, după şase...