
Confederatia Nationala Rutiera (CNR) a solicitat, printr-o adresa oficiala transmisa catre Ministerul Mediului, organizarea unei dezbateri pentru analizarea formulei ideale de introducere a timbrului de mediu, dezbatere la care sa participe specialisti ai Ministerului impreuna cu cei ai CNR.
"Consideram ca trebuie luat in calcul faptul ca transportatorii comerciali, detinatori de licenta publica de transport, utilizeaza in operatiunile de transport marfuri si pasageri autovehicule comerciale cu capacitati cilindrice de peste 10.000 de cmc, iar aplicarea timbrului raportat la capacitatea cilindrica, conform modelului european functional in ceea ce priveste autoturismele, ar conduce catre faliment putinele afaceri din transport ce se straduiesc sa mai functioneze in acest context extrem de dificil", a declarat Augustin Hagiu, presedintele institutiei, intr-un comunicat remis Ziare.com.
Totodata, CNR aminteste ca pentru autovehiculele comerciale nu a existat nicio formula de incurajare a reinoirii parcului coroborat Programului Rabla.
"Pentru ca timbrul de mediu sa poata fi aplicat autovehiculelor comerciale, Guvernul trebuie inainte de toate sa aplice returnarea accizei din carburanti conform modelului european practicat in Belgia, Franta, Spania, Italia, Slovenia si Ungaria", sustin specialistii.
Confederatia Nationala Rutiera a mai anuntat ca asteapta o discutie "punctuala, argumentata si eficienta" din care sa rezulte "o varianta aplicabila si europeana" a taxei auto si care sa fie oferita dezbaterii publice intr-o forma cat mai putin contestabila.
"Aplicarea corecta a principiului 'poluatorul plateste' este una din preocuparile pe care patronatele din transporturi le-au avut inca din 2007, insa, pana in momentul de fata, dialogul institutional deschis pe aceasta tema nu a functionat", se mai arata in comunicat.
Noua taxa se va discuta saptamana aceasta in Guvern
Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat recent ca noua formula de calcul a taxei auto se va discuta saptamana aceasta in sedinta de Guvern, discutie urmata de o dezbatere publica legata de aceasta taxa care ar urma sa o inlocuiasca pe cea de prima inmatriculare auto.
Potrivit acesteia, prin timbrul de mediu se va face o corelare intre capacitatea cilindrica a autoturismului si emisiile de noxe, proiectul noii taxe fiind in lucru.
Ulterior, premierul Victor Ponta a aratat ca proprietarii de vehicule inmatriculate inainte de anul 2007 ar putea fi scutiti de la plata taxei de prima vanzare auto, suspendata pe parcursul anului trecut, dar reintrata in vigoare incepand cu acest an.
"Trebuie sa incercam sa indreptam aberatiile, iar prima dintre aberatii era referitoare la masinile de dinainte de 1 ianuarie 2007, inainte sa intram in Uniunea Europeana. Deci, are omul o Dacie care face 300 euro si plateste o taxa de 3.000 euro, sigur ca e o aberatie", a spus Ponta la un post TV.
Anul trecut, fostul Guvern a decis ca pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor.
Taxa, denumita "de prima vanzare", este perceputa cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa de poluare.
C.P.
SI PLEACA .
Se muta din Romania . Vezi tot