PSD face Romania tot mai toxica. A dat liber la rable poluante si se spala pe maini de o noua taxa auto

Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 15:27
17809 citiri
PSD face Romania tot mai toxica. A dat liber la rable poluante si se spala pe maini de o noua taxa auto
Foto: Arhiva Pixabay

Procesul in care Romania este trasa la raspundere la Curtea de Justitie a UE pentru ca nu asigura cetatenilor un aer respirabil a intrat in linie dreapta si are toate sansele sa se incheie cu o condamnare, din cate se intelege din explicatiile oficialilor.

Gabriela Firea, primar al Bucurestiului de 2 ani, recunoaste ca nu s-au intamplat multe pentru imbunatatirea calitatii aerului, dar spune ca vina nu e atat a ei, cat a primarilor de sector si a Guvernului.

Comisia Europeana ne-a dat in judecata pentru ca in 2016, in Bucuresti, valorile-limita zilnice au fost depasite pentru o perioada de 38 de zile. Adica timp de peste o luna din 12 locuitorii din Capitala au respirat un aer de-a dreptul toxic. Insa Gabriela Firea considera ca, neintamplandu-se in mandatul ei, nu are de ce sa fie ea trasa la raspundere.

Mergand pe acest rationament, ar insemna ca din 5 iunie 2016, de cand e ea la Primarie, aerul a devenit mai curat. Datele si cifrele o contrazic. Si asta doar daca ne uitam la masinile care au intrat in traficul romanesc in ultima perioada.

Aerul din Bucuresti e toxic. Solutia unui lider PSD: Mutati-va! Cum ignora cifrele alarmante cei pusi sa aiba grija de sanatatea noastra

Cimitirul de rable al Europei

Una dintre masurile cu care s-a laudat liderul PSD Liviu Dragnea in campania din 2016 a fost eliminarea timbrului de mediu. Efectul a fost ca din 2017 Romania a devenit incet-incet un cimitir de rable poluante.

ONG-urile de mediu Transport & Environment si 2Celsius au facut un studiu care arata ca, in 2017, Romania a importat aproape 520.000 de autoturisme second-hand, peste 70% dintre acestea fiind diesel-uri poluante. Aceasta este o cota deosebit de mare fata de celelalte tari (o treime in Bulgaria si 40% in Polonia).

Totodata, peste 80% din diesel-uri au fost produse inainte de 2011, adica inainte de intrarea in vigoare a standardelor Euro 5 pentru toate autoturismele - care necesitau filtre de particule diesel (DPF) . Asta inseamna ca majoritatea acestor autoturisme importate nu sunt echipate cu DPF standard si, prin urmare, emit particule fine periculoase care pot cauza aparitia cancerului.

In ceea ce priveste dioxidul de azot toxic (NO2), lucrurile stau la fel de grav: diesel-urile importate in Romania anul trecut emit, in medie, de peste 12,5 ori actuala limita a NOx Euro 6 - sau, in cifre absolute, 1.014 mg/km in loc de 80mg/km (necesara pentru autoturismele aflate in vanzare astazi), similar nivelului de la diesel-urile importate in Bulgaria sau Polonia.

Studiul mai arata ca numarul de automobile diesel importate in Romania aproape s-a triplat intre 2015 si 2017, de la 137.000 la 370.000. Ponderea autoturismelor diesel a crescut de la 55% din autoturismele importate in 2015 la 71% in 2017. Majoritatea masinilor diesel importate sunt Euro 3 (masini produse intre 2000 si 2005), reprezentand

aproximativ 40% din importurile de vehicule pe motorina din ultimii trei ani.

Un alt detaliu socant ce a reiesit la aceasta cercetare a fost ca si importurile de autovehicule vechi Euro 2 cu motor diesel au crescut, de la 7% in 2016, la 10% in 2017.

Puteti consulta aici, integral, studiul Dieseluri murdare invadeaza Estul: episodul Romania

PSD nu-si asuma o noua taxa auto

Chiar daca Gabriela Firea l-a criticat de cateva ori pe Liviu Dragnea pentru aceasta masura, nici actiunile ei nu sunt din cu totul alta gama. In timp ce alte tari anunta ca interzic cu totul in cativa ani masinile diesel si trec la transportul public electric, Primaria Capitalei abia a cumparat 400 de autobuze Euro 6 de la turci.

Mai mult, nimeni din coalitia de guvernare PSD-ALDE nu isi asuma o noua taxa auto, astfel incat cei care aleg acum o masina poluanta din considerente de pret scazut sa plateasca consecintele asupra mediului si a sanatatii celorlalti.

Inca de la eliminarea timbrului de mediu, care era oricum ilegal in forma impusa tot de guvernele PSD, social-democratii si partenerii lor de la ALDE au anuntat ca lucreaza la o noua formula care sa-i pedepseasca pe poluatori.

De doi ani auzim doar ca "se lucreaza la proiect". In cea mai recenta declaratie pe acest subiect, ministrul Mediului, Gratiela Leocadia Gavrilescu, spunea ca spera ca pana la sfarsitul anului sa fie gasita formula perfecta, iar taxa sa intre in vigoare "de la 1 ianuarie, poate cu o perioada de tranzitie pana la 31 martie, asa cum ne-am obisnuit".

Ramane de vazut cum va arata si daca va rezolva problema sau va ramane tot "cum ne-am obisnuit": legi facute pe genunchi, carpite pe drum si care sa faca mai mult rau decat bine.

Apple și Meta colaborează pentru dezvoltarea inteligenței artificiale pe iPhone-uri
Apple și Meta colaborează pentru dezvoltarea inteligenței artificiale pe iPhone-uri
Conform unui raport recent al Wall Street Journal, Apple intenționează să își îmbunătățească noile funcționalități de Inteligență Artificială (AI) utilizând modele dezvoltate de...
Google dezvoltă boți AI bazați pe celebrități și influenceri
Google dezvoltă boți AI bazați pe celebrități și influenceri
Google dezvoltă noi chatboturi AI bazate pe celebrități și influenceri de pe YouTube, conform unui raport recent al The Information. Totuși, aceasta nu este o idee revoluționară, deoarece...
#Romania taxa auto Dragnea PSD, #studiu masini poluante diesel 2017 Romania , #taxa auto
  1. Apple și Meta colaborează pentru dezvoltarea inteligenței artificiale pe iPhone-uri
  2. Google dezvoltă boți AI bazați pe celebrități și influenceri
  3. Americanii nu-i mai agreează deloc pe ruși și interzic un antivirus important dezvoltat în regiune
  4. One UI 7 vine cu încă o funcție de securitate pe telefoanele Samsung
  5. Dezvăluire surprinzătoare: 57% dintre angajații britanici se bazează pe inteligența artificială pentru a face față volumului de muncă
  6. Logitech lansează Keys-To-Go 2, o tastatură wireless ultra-portabilă. Prețul pentru care o puteți obține
  7. Românii, exasperați de sistemul de reciclare. "Tot proiectul e doar o scumpire de 50 bani. Te plimbi din magazin în magazin până găsești unul funcțional…"
  8. Netflix vrea să le ofere utilizatorilor un abonament gratuit. Cum va funcționa
  9. Cum se poate reseta Google Wallet pe un dispozitiv Android. Tutorial rapid, fără dureri de cap
  10. LeTV revine pe piață cu noul model 4G: L10. Ce știe să facă smartphone-ul