PwC: Majorarea taxelor ar dauna economiei

Vineri, 12 Decembrie 2008, ora 15:16
2171 citiri
PwC: Majorarea taxelor ar dauna economiei

Majorarea impozitelor in viitorul apropiat, caracterizat printr-o scadere a ritmului de crestere economica, in speranta de a creste veniturile la buget ar produce daune enorme economiei reale, considera analistii PricewaterhouseCoopers Romania.

In acceptiunea acestora, o astfel de masura nu doar ca n-ar echilibra bugetul, dar l-ar dezechilibra mult mai mult, scrie Business Standard.

In plus, cresterea fiscalitatii s-ar dovedi o masura total gresita, in conditiile in care , trendul ultimilor ani, in toate regiunile lumii, a fost de "scadere a poverii fiscale totale asupra companiilor, iar guvernele au reusit, concomitent, sa inregistreze o crestere a veniturilor bugetare".

Potrivit analistilor PwC, viitorul Executiv trebuie sa se concentreze asupra masurilor de crestere economica, deoarece veniturile fiscale ar urma sa scada considerabil daca Romania intra in recesiune.

"Prioritatea pentru noi trebuie sa fie deblocarea motorului economic, intrucat gripajul acestuia are ca efect sigur o criza bugetara mult mai accentuata. Continuarea cresterii economice va asigura de la sine mentinerea deficitului bugetar in limite rezonabile.

Astfel, in loc sa se concentreze asupra deficitului bugetar, guvernul va trebui sa se concentreze pe stabilitatea bugetelor familiale, asigurandu-se ca oamenii care muncesc si companiile in care acestia muncesc nu sunt impovarate de supra-taxare sau obligatii declarative si birocratice, de un sistem care ridica bariere in calea muncii, economisirii, investitiilor si dezvoltarii afacerilor", sustine Mihaela Mitroi, partener consultanta fiscala si juridica la PricewaterhouseCoopers Romania.

In acelasi timp, Mihaela Mitroi a mai precizat ca o crestere a cotei unice ar echivala cu o "eroare de politica economica", deoarece aceasta ar fi in dezacord cu tendinta inregistrata la nivelul Uniunii Europene.

"Cresterea cotei unice ne-ar aduce numai deservicii. Nu s-ar realiza obiectivul urmarit, ci exact inversul efectului scontat. Rate mai mari de impozitare nu aduc venituri fiscale mai mari. Atunci cand un guvern mareste taxele, el creste practic pretul muncii, costul investitiilor si al economisirii. Devine mai greu sa incepi, sa continui sau sa extinzi o afacere.

Pe masura ce povara fiscala creste, activitatea economica intra in declin, iar speranta de crestere a veniturilor bugetare nu se materializeaza, ci dimpotriva", a completat analistul PwC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#PWC, #PricewaterhouseCoopers Romania, #Mihaela Mitroi, #taxe si impozite, #efecte majorare fiscalitate , #taxa auto