Recuperarea taxei auto: Nu mai trebuie sa mergi in instanta - Iata ce trebuie sa faci

Miercuri, 26 August 2015, ora 16:48
20226 citiri
Recuperarea taxei auto: Nu mai trebuie sa mergi in instanta - Iata ce trebuie sa faci
Foto: Arhiva Ziare.com

Soferii care vor sa recupereze taxa auto nu vor mai fi nevoiti sa dea statul in judecata, deoarece procesul se va face prin intermediul Fiscului, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate miercuri in sedinta de Guvern.

Astfel, persoanele care au achitat taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii, pot solicita restituirea pe cale administrativa, fara a mai fi nevoie sa deschida actiune in instanta, conform unui comunicat remis Ziare.com.

Ce trebuie sa faca cei care se afla in aceasta situatie? Guvernul arata ca trebuie sa faca o cerere adresata organului fiscal.

"Solicitarile se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare, prin decizie care se comunica persoanei interesate in maximum 10 zile de la emitere. Impotriva deciziei organului fiscal, precum si in cazul in care cererea nu a fost solutionata in termenul legal, persoana interesata poate face contestatie in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, dupa caz, de la implinirea termenului in care decizia trebuia comunicata.

Contestatia se solutioneaza in 45 de zile de la inregistrare. Daca nici in acest termen solicitarea de restituire a taxei nu este solutionata sau persoana interesata contesta in continuare decizia organului fiscal, persoana interesata poate face plangere la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta, in conditiile Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare", potrivit ordonantei.

Taxa auto: Sistemul de rambursare contravine dreptului UE

Guvernul aminteste ca sumele respective (taxa plus dobanzi) se restituie esalonat, pe parcursul a 5 ani.

Procedura de efectuare a platii va fi stabilita prin ordin al ministrului Mediului, Apelor si Padurilor si al ministrului Finantelor Publice.

"Restituirea sumelor se face de catre organul fiscal competent, de la bugetul Fondului pentru mediu sau bugetul de stat, dupa caz, din contul de venituri bugetare in care a fost incasata suma, in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire", potrivit ordonantei.

Inclusiv cei care au procese pe rol pot renunta la ele pentru a recupera banii pe cale administrativa, arata textul legislativ.

C.P.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#recuperare taxa auto, #Fisc recuperare taxa auto , #taxa auto
Comentarii