Soferii pot completa deja cererile de restituire a diferentei pe taxa auto

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 12:30
13695 citiri
Soferii pot completa deja cererile de restituire a diferentei pe taxa auto

Formularele-tip prin care soferii romani pot solicita returnarea diferentei de taxa auto platita dupa data de 1 iulie 2008 se gasesc, incepand de luni, la toate directiile financiare din subordinea Administratiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Potrivit informatiilor Ministerului Mediului si Padurilor (MMP), persoanele interesate sa vada daca au de recuperat bani ca diferenta, incepand de vineri, 13 ianuarie 2012, au la dispozitie, pe site-ul Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), formula de calcul prevazuta de lege si care va fi utilizata si de catre organele fiscale.

Fiscul a stabilit, de asemenea, modelul si continutul formularelor necesare, in functie de specificul contractului, de leasing, vanzare directa etc.

Astfel, cei care constata ca au de recuperat bani din taxa auto trebuie sa depuna la organele fiscale competente o cerere de restituire, insotita de urmatoarele documente, in original sau in copie: documentul doveditor al platii taxei pe poluare/taxei speciale pentru autoturisme (chitanta fiscala/ordinul de plata si extrasul de cont), copia cartii de identitate a vehiculului si a certificatului de inmatriculare, cu prezentarea in original a acestora.

In cazul in care o persoana care solicita returnarea diferentei de taxa de poluare nu mai detine chitanta prin care sa faca dovada achitarii acesteia, poate obtine o copie a documentului direct de la institutia unde a fost efectuata plata.

Restituirea sumei solicitate se va face in intervalul de 45 de zile de la depunerea cererii, in contul bancar indicat de catre solicitant prin cererea sa de restituire sau la ghiseul unitatii Trezoreriei Statului, in baza notei privind restituirea/rambursarea unor sume.

Pe de alta parte, Fiscul a anuntat, la finele saptamanii trecute, ca va calcula taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si va emite decizia in termen de doua zile lucratoare de la depunerea documentatiei complete. Prin exceptie, pentru autovehiculele care fac obiectul contractelor de leasing, calcularea taxei pentru emisiile poluante si emiterea deciziei privind stabilirea acesteia se efectueaza in termen de cel mult cinci zile lucratoare de la data depunerii documentatiei complete.

Valoarea in lei a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se determina pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie a anului precedent si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule va fi calculata de unitatea fiscala in a carei raza teritoriala are domiciliul fiscal persoana fizica, respectiv, in cazul celorlalti contribuabili, unitatea fiscala unde sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe.

Noua Lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau taxa auto, cum mai este cunoscuta, precum si normele de aplicare a acesteia, intra in vigoare incepand din data de 13 ianuarie a.c., la trei zile de la publicarea in Monitorul Oficial si la doua zile dupa aprobarea in Guvern a normelor care fac posibila punerea in practica a actului normativ.

Taxa de poluare se aplica numai masinilor care se inmatriculeaza incepand cu data la care intra in vigoare noua lege.

Actul normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita. Sumele pentru restituire sunt prevazute in bugetul Fondului pentru Mediu si se ridica la peste 200 de milioane lei.

Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule a fost initiata de MMP, dupa ce Curtea Europeana de Justitie a declarat vechea taxa auto ca fiind discriminatorie.

Citeste si:
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Mihai Chirica se dezice de George Smion, după ce l-a susținut la alegerile europarlamentare. „Se crede o persoană mesianică, care va veni și va salva România” VIDEO
Primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, cel care l-a susținut pe liderul AUR George Simion la alegerile europarlamentare din 2019, și-a schimbat opinia despre acesta. Chirica a declarat...
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocat, despre congresul PNL: ”Juridic, este un eveniment privat în spațiu închis, la care pot participa maximum 200 de persoane vaccinate”
Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine, într-o postare pe Facebook, că viitorul Congres al PNL, programat peste o săptămână la...
Sursa: AGERPRES