Sunteti de acord cu includerea taxei auto in pretul carburantului? - Sondaj Ziare.com

Joi, 25 Aprilie 2013, ora 08:28
6578 citiri
Sunteti de acord cu includerea taxei auto in pretul carburantului? - Sondaj Ziare.com

Senatorul PNL Valeriu Victor Boeriu a propus anularea timbrului de mediu si introducerea taxei auto in pretul carburantului, masura care pare a rezolva problemele legate de mediu, insa ridica noi semne de intrebare.

Conform proiectului legislativ, nivelul birului ar fi de 1 ban/litru de carburant si ar fi, astfel, platita pe toata durata de functionare a automobilului.

In plus, banii colectati de stat ar trebui sa fie alocati pentru impadurire, ca raspuns la poluarea facuta de masini.

Anularea timbrului de mediu, ceruta de doi senatori PNL - Ce varianta propun in schimb

Conform specialistilor chestionati de Ziare.com, masura ar fi una buna, avand in vedere ca taxa ar platita in functie de combustibilul consumat.

"Ideea (lui Valeriu Victor Boeriu - n.red.) este exceptionala. E absurd sa iei o masina cu 10.000 de euro si sa platesti inca 5.000 de euro in contul taxei auto. Suntem atipici si anormali", a opinat liberalul Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Particulari.

In plus, masura este laudata si de Florea Parvu, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

"Initiativa trebuie felicitata. Noi am spus in repetate randuri ca este nevoie fie de o taxa anuala, modica, colectata de la toata lumea, care sa fie platita in functie de capacitate si de combustibili, fie de o mica taxa introdusa in benzina si motorina. Iar acesti bani sa vina la mediu, nu sa se duca la importatori si sa sustinem industriile germana si franceza. De asemenea, sunt de acord cu impadurirea, dar nu doar a dealurilor si muntilor, de unde se fura usor, ci si a zonelor urbane", a precizat Florea Parvu, pentru Ziare.com.

Taxa auto, inclusa in pretul benzinei - Singura solutie corecta?

Taxa auto inclusa in pretul carburantului este aplicata si in Germania, conform lui Valeriu Victor Boeriu.

Insa proiectul sau legislativ nu da explicatii legate de ce se va intampla cu soferii care au platit deja taxa auto, fie ea de prima inmatriculare sau timbrul de mediu si care nu vor sa faca din nou acest lucru, fiind practic obligati sa o achite de doua ori, dupa includerea ei in pretul carburantului.

In plus, unele masini polueaza mai putin, datorita motoarelor mai performante sau a filtrelor de particule instalate, astfel ca ar exista discriminari intre soferi.

Mai mult, trebuie stipulat daca si cuantumul taxei auto va ramane fix, la 1 ban pe litru sau va fi modificat ulterior, in functie de diversi parametri (scaderea pretului benzinei, cresterea salariilor etc.).

Timbrul de mediu, care a intrat in vigoare pe 15 martie, se calculeaza in functie de norma de poluare si de cantitatea de emisii poluante, inscrisa in fisa tehnica a autovehiculului.

Ziare.com va invita sa votati: Sunteti de acord cu includerea taxei auto in pretul carburantului?

Citește și:
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu invocă ”o presiune nedreaptă și ilogică”. Fostul ministru se declară îngrijorat de reforma Educației
Sorin Cîmpeanu a făcut vineri, 30 septembrie, precizări în legătură cu decizia sa de a demisiona din funcția de ministru al Educației. Cîmpeanu susține că prin decizia sa a vrut...
Mesajul liderilor politici din România pentru Vladimir Putin după ”anexarea ilegală” a teritoriilor din Ucraina UPDATE
Mesajul liderilor politici din România pentru Vladimir Putin după ”anexarea ilegală” a teritoriilor din Ucraina UPDATE
Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă și MAE au transmis vineri, 30 septembrie, că România nu va recunoaște referendumurile de anexare organizate de Rusia în cele patru...