Taxa auto 2013: Intre eliminare si protejarea mediului

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 07:14
22147 citiri
Taxa auto 2013: Intre eliminare si protejarea mediului

Taxa auto a reprezentat un motiv de nemultumire pentru soferii romani, asa ca Guvernul Ponta a suspendat-o cel putin pana la 1 ianuarie 2013.

In timp ce premierul Victor Ponta se gandeste sa devina o taxa de mediu, Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT) propune inlocuirea ei cu un impozit pe autovehicul.

"Taxa auto ar trebui sa dispara complet si sa fie platita sub forma unui impozit anual per vehicul, asa cum se intampla in Austria. Cu alte cuvinte, in functie de vechimea masinii, sa se plateasca impozitul anual diferentiat: cu cat masina este mai veche, cu cat impozitul sa fie mai mare", a declarat presedintele FORT, Augustin Hagiu, pentru Ziare.com.

De asemenea, el mentioneaza ca trebuie gasita o formula de calcul a impozitului, care sa includa si normele de poluare, pe langa vechimea masinii.

In plus, soferii care au achitat taxa de prima inmatriculare nu mai trebuie sa plateasca acest impozit, deoarece inseamna ca au fost deja acoperite cheltuielile pentru emisiile de carbon.

"Este singura masura menita sa aduca bani la bugetul de stat si sa satisfaca necesitatile de mediu, fara insa a intra in contradictie cu forma practicata, ca si model, in Uniunea Europeana", a evidentiat Hagiu.

El a mentionat ca cei care au platit taxa de prima inmatriculare, dar si-au recuperat-o ulterior vor fi nevoiti sa plateasca, totusi, impozitul.

"Aceasta metoda incurajeaza achizitia de automobile noi", a punctat presedintele FORT.

Taxa pentru emisiile poluante cu ocazia primei inmatriculari a unui autovehicul nu va fi aplicata din 2012, dupa ce Camera Deputatilor a aprobat o ordonanta de urgenta, pe 10 octombrie, care vizeaza amanarea acesteia pana la 1 ianuarie 2013.

Taxa auto, amanata pana in 2013 (Video)

Care sunt hibele si cum vor fi rezolvate

De la orice regula exista si exceptii, iar Hagiu sustine ca exista si cazuri in care masinile noi polueaza mai mult decat unele vechi.

"Sunt masini din 2004-2005 cu filtru de particule si unele din 2012 care nu au filtru de particule, deci evident ca polueaza mai mult. Cand discutam de un impozit, trebuie gandita o formula in care se introduc vechimea masinii si normele de poluare. Oricum, ideea ca taxa auto se achita pe principiul poluatorul plateste a fost una gresita.

In formula de pana acum, poluatorul, de fapt, nu plateste pentru ce polueaza, pentru ca se achita o taxa de prima inmatriculare, in avans, fara sa se stie cat vei utiliza masina respectiva, deci cat vei polua", a explicat presedintele FORT.

De asemenea, o taxa pe poluare ar fi una injusta in ceea ce priveste masinile electrice, care nu au emisii toxice.

Astfel, in formula propusa de Hagiu, impozitul pentru un astfel de autovehicul ar fi unul fix, o suma prestabilita.

"E aberant sa platesti o taxa pe poluare pentru o masina electrica", a subliniat presedintele FORT.

Cati bani ar trebui sa scoatem din portofel pentru taxa auto

In urma cu cateva luni, ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat ca taxa auto ar trebui raportata si la salariile romanilor, care sunt destul de mici.

In consecinta, presedintele FORT sustine ca varianta propusa de el, adica impozitul per vehicul, "trebuie sa fie suficient de mic pentru a putea sa utilizezi masina si, in acelasi timp, suficient de mare pentru a acoperi partea cu poluarea, pentru mediu".

"Cand ai o masina, in primii 5 ani de la fabricatie si cu o norma de poluare foarte buna, impozitul sa fie nesemnificativ, iar odata cu trecerea timpului, acesta sa creasca gradual. Ar trebui sa exista o perioada de 5 ani de zile in care impozitul sa fie mic, iar apoi sa creasca treptat, urmand ca, dupa 10-15 ani, sa consideri ca nu mai merita sa folosesti acea masina, decat daca mergi cu ea foarte rar si daca nu iti permiti sub nicio forma sa o schimbi", a explicat Augustin Hagiu.

Ponta vrea o taxa de mediu

Premierul Victor Ponta a declarat, saptamana trecuta, ca vrea sa modifice taxa auto incepand cu 1 ianuarie 2013, astfel incat aceasta sa nu mai fie una de prima inmatriculare, contestata indelung de Comisia Europeana, ci una de mediu.

"Am facut un grup de lucru si, pentru bugetul pe 2013, trebuie sa venim cu o taxa de mediu, care sa stabileasca niste standarde de bun simt, nu poti sa ceri o taxa mai scumpa decat autoturismul, care sa arate cum se plateste si unde se duc banii", a subliniat Ponta.

Ponta: Taxa auto va fi una de mediu, aplicata de la 1 ianuarie 2013 (Video)

El a precizat ca pentru calcularea ei se va lua in considerare cantitatea de emisii poluante.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#taxa auto 2013, #propuneri taxa auto 2013, #propuneri taxa auto, #modificare taxa auto , #taxa auto