Articol citit de 21732 ori
presedintele FORT, Augustin Hagiu asta, cu ce se mananca?
Fiecare cu interesele lui, Hagiu vrea sa-si vanda masinile noi, n-are el treaba cu poluarea.
1) ar trebui sa existe o taxa de inmatriculare de fiecare data cand se inmatriculeaza un mijloc de transport, pentru a acoperi costurile efective ale inmatricularii.
2) ar trebui sa existe o taxa de poluare calculata functie de gradul de poluare al autovehicolului si numarul de kilometri parcursi.
3) daca statul are nevoie de bani - are si inca cum! - sa mareasca impozitul pe masina si taxa de drum.
Rezolvarea punctelor 1 si 3 este evidenta.
Punctul 2 e mai dificil, una din solutii ar fi ca fiecare sa primeasca la inmatriculare o cartela pe care sa o introduca in pompa (ca la bancomat), datele sa fie citite anual si functie de consum sa se stabileasca taxa de poluare.
Defapt, a fost suspendata la cererea ministerului de justitie
... care era imbacsit cu atatea dosare inutile, a caror solutie era cunoscuta dinainte.
si la cererea ministerului de finante, care era obligat sa ceara o taxa pe care sa o dea inapoi impreuna cu cheltuielile de judecata.
Capish? Deci "suspendarea" nu a venit ca pe un bine pe care dansii l-ar fi facut dragului de el cetatean!
Taxe auto
- rovigneta
- impozit
- taxa poluare
- asigurare RCA
- CASCO - optional
- taxa parcare
- taxa autostrada
Guvernul...
... daca tot e guvern, sa permita inmatricularea DOAR a celor mai putin poluante vehicule. Doar 5, maximum 10% din fiecare categorie de vehiculele produse in lume ar trebui sa fie autorizate. Asta ar motiva producatorii sa imbunatateasca noile modele.
Presedintele FORT se arata ignorant: trebuie luata in considerare si poluarea produsa pentru a produce vehiculele, inclusiv cele electrice!
Taxa pentru poluare nu trebuie sa fie un drept de ucidere in masa acordat celor cu bani.
Desteapta-te, Romane!
sa vezi ce repede venea solutia
daca acel ministru si tot guvernul ar fi fost arestat sub acuzatia de inalta tradare. Lear fi venit mintea repede la cap
De'a alba neagra!
Oricum ai lua-o, aceasta taxa este dificil de aplicat in conditii legale: ca taxa de prima inmatriculare e aiurea, ca a fost platita o data taxa in UE, ca taxa de poluare e dubla impunere (exista aceasta componenta in pretul combustibilului, care pare mai logic, adica direct proportional cu consumul). Deci, ei vor bani la buget, dar cum? Si partea interesanta: se aduna banii la buget, sa spunem, pentru poluare, deci Ministerul Mediului, insa, real, unde se regasesc acesti bani, ati avut curiozitatea sa investigati, dragi jurnalisti?! Incercati, sa vedeti daca aflati ceva!
Hm...
De acord că in formula taxă de primă inmatriculare nu are nici o treabă cu poluarea. Nu știam că există o componentă de poluare in prețul carburantului și nu mi se pare prea logic - o mașină EURO 5 și una non-euro folosesc același carburant, deci plătesc aceeași sumă. Or, mașina non-euro poluează mai mult decit cea EURO 5 dar plătește la fel. Nu e echitabil.
Cit privește scopul banilor - ar fi interesant de știut unde se duc...
ce a sustinut Rovana e de bun simt
trebuie tinut cont de salariul romanilor, nu sa bagi o taxa cat salariul pe un an al sclavului roman.
Si mai vad pe wesiteul asta in drapta sus o mica relama propagandistica, ca pretul combustibilului este cel mai ieftin la noi. Bai nemernic de webmaster, salariile romanilor nu sunt de cateva ori sub media europeana. De teas prinde ce tias face...
d-le augustin hagiu
stii cat din sumele incasate de guvernele boc din taxa auto, au mers la stat. 3%. sper ca stie si actualul ministru al mediului. stii d-le presedinte al FORT cat polueaza un vehicul al unui agent economic produs in 2011 care, face in medie 100.000 - 150.000 km/an si cat polueaza masina unui penbsionar fabricata in anul 2000 si cu 60.000 km la bord. sau stii care este raportul actual dintre salariile romanilor si cel mediu din comunitatea europenana. cand vei avea raspunsul la toate aceste intrebari, da-ti cu parerea. pana atunci lasa oamenii mai luminati la minte sa ia decizii sau sa faca sugestii.
gresit , Romania e tara impozitelor si taxelor peste masura
calculand nivelul de trai, bineinteles si acest individ e un adept a politicilor de a impozita,taxa,mari etc. Daca unu are bani sa cumpere masina noua, impozitul sa fie dupa valoarea masinii, ca majoritatea in Romania sunt saraci iar astia vor ca legea supraimpozitarii/suprataxarii saracilor sa continue ca si pina acum, subventiile fiind acordate celor ce au firme mari, bani de masini noi si scumpe etc.dar MAJORITATEA romanilor sunt saraci si au sanse la masini noi doar putini,prin creditare;puneti taxe de poluare pe camioanele si autobuzele vechi de peste 30 de ani care circula in Romania si nimeni nu-i ia la rost de pericolul ce-l reprezinta, atit emisii de carbon cit si siguranta viala,majoritatea revopsite anual (pline de rugina dedesubt, dar trec RAR fara probleme, ele apartinand smekerilor serviabili politrucilor);ma refer la camioane foarte vechi ce lucreaza multe la infrastructura pe preturi europene si tehnologie de fier vechi,de asemenea autobuzele de calatori de la sate,amindoua categorii au aliniat preturile de operare la standarde europene, dar nu si-au reinoit parcul auto, iar impozitele le platesc de 2 bani;daca vreti impozite, lasati saracii in pace sa-si cumpere o masina de 10-20 de ani, nu-i mai bagati in saracie mai mare prin supracreditare cu tot felul de formule care nu ajuta la stabilitatea nationala, ci numai deservesc interese meschine ;pina acum , nu s-a ridicat nici un politician care sa puna lucrurile la punct,guvernul actual are aceasta optiune, ramine de vazut daca va profita de ea sau se va conforma ca si guvernul MRU (sincer ma indoiesc ca ceva bun sa iasa si din acest guvern, dar lumea a votat schimbarea)
asigurarea auto ´´nesimtita´´
de parca nu ar fi la culme nesimtirea, asiguratorii auto cresc anual(trimestrial) pretul asigurarilor, lucru ce nu se intimpla in nici o tara din frumoasa UE din care facem parte;in loc sa filtreze/penalizeze soferii potentiali periculosi (de multe ori cei cu fite si masini de multi bani)si sa le urce pretul asigurarilor doar acestora, asiguratorii urca pretul tuturor clientilor, doar asta-i drept BONUS dupa multi ani de sofer exemplar si cotizant la beneficiul firmelor de asigurari; ma intreb de ce FORT nu se implica in aceste demersuri pentru buna functionare a circulatiei in Romania?doar periculosii,in loc sa fie pedepsiti exemplar,aici ma refer ca toti care nu respecta legile circulatiei si cu buna stiinta le incalca,odata ce au facut un accident, sa nu mai poata face asigurare pe numele lor citiva ani de zile, el fiind socotit nu numai un pericol public, dar un pericol pentru firma de asigurari si stabilitatea financiara a acesteia