Taxa auto, diminuata cu cel mult 20% - surse oficiale

Luni, 06 Iunie 2011, ora 15:18
2253 citiri
Taxa auto, diminuata cu cel mult 20% - surse oficiale

Taxa de prima inmatriculare ar putea fi diminuata cu maxim 20% din valoarea actuala, mai putin pentru masinile cu motorizarile Euro 5, au declarat, luni, surse oficiale.

"Ceea ce s-a publicat in presa pana acum nu este, in niciun caz, in forma finala. Ministrul (Laszlo Borbely, n.r.) nu a declarat niciodata ca taxa va fi micsorata cu un procent fix. Tot timpul a spus ca diminuarea va fi cuprinsa intre 20 si 30%. Din discutiile care au loc, a reiesit faptul ca taxa auto va scadea cu maxim 20%, mai putin pentru masinile cu motorizarile Euro 5", au precizat sursele citate.

Guvernul a amanat, saptamana trecuta, adoptarea modificarilor la taxa auto, urmand ca modificarile propuse sa fie adoptate in sedinta de miercuri.

Potrivit unor surse oficiale, Ministerul Justitiei s-a opus adoptarii ordonantei de urgenta de modificare a taxei auto, din cauza unor probleme legate de posibilitatea despagubirii persoanelor care au fost taxate deja in baza OUG 50/2008, in conditiile in care forma de act normativ propusa in Guvern se refera doar la situatiile viitoare.

Ministrul Mediului a propus extinderea taxei auto si la masinile inmatriculate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, precum si reducerea taxei auto cu 20-30%. Astfel, la tranzactionarea unei masini inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007, cumparatorul ar urma sa achite taxa auto.

Taxa de poluare auto a crescut, de la 1 ianuarie 2011, in medie, cu 45-50%, in functie de vechime si puterea masinii.

Modificarile taxei auto prevad aplicarea acesteia de la inceputul acestui an si pentru masinile Euro 5, cuantumul taxei fiind intre 40 de euro, pentru o masina cu motor de 1.100 cmc si o vechime de doi ani, si 1.867 euro, in cazul unei masini noi de 4.200 cmc.

Pentru autoturismele cu motorizari de 2.000 cmc, taxa variaza intre 342 si 413 euro, in functie de vechime, pentru 2.200 cmc - intre 604 si 765 euro, pentru 3.000 de euro - intre 895 de euro si 1.133 euro, iar pentru 3.200 cmc taxa se situeaza intre 953 si 1.152 euro.

In cazul motorizarilor Euro 5, masinile noi de 1.100 cmc sunt taxate cu 116 euro, iar pentru cele mai vechi de doi ani cu 91 de euro.

Pentru o masina Euro 5 de 2.000 de cmc veche de doi ani este achitata o taxa de 507 euro, iar inregistrarea unei masini Euro 5 de 3.000 cmc veche de doi ani impune plata unei taxe de 1.541 euro. Un autovehicul nou cu motor Euro 5 de 3.000 cmc, taxa ajunge la 1.950 euro.

In urma cu o luna, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis ca taxa pe poluare instituita prin reglementarea romana si care se aplica vehiculelor la prima inmatriculare, contravine dreptului comunitar.

Ministerul Mediului a sustinut, insa, ca hotararea instantei europene nu se pronunta asupra legalitatii intregului act normativ, ci da numai o interpretare a unor prevederi.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: AGERPRES