Taxa auto este ilegala, iar romanii pot da in judecata statul - avocat

Miercuri, 01 August 2012, ora 23:18

   

Taxa auto este ilegala, iar romanii pot da in judecata statul - avocat
Taxa auto, in forma in care ea exista in Romania, contravine dispozitiilor comunitatii europene si poate fi, prin urmare, contestata de persoanele care au fost nevoite sa o plateasca, sustine avocatul Carmen Diaconu, avocat la Olteanu si Asociatii.

"Prin raportare la dispozitiile comunitatii europene, taxa auto este considerata nelegala, in ceea ce priveste autoturismele second-hand.

In ceea ce priveste aplicarea acestei taxe la autoturismele noi, nelegalitatea acesteia rezulta din incalcarea dispozitiilor legale din dreptul intern. In primul rand, taxa de poluare nu este corect aplicata, deoarece nu toti cei care polueaza platesc aceasta taxa", a explicat avocatul, pentru Capital.

Diaconu sustine ca taxa este datorata de un contribuabil pentru serviciul prestat in folosul lui de institutiile statului.

"Ori, in acest caz, institutiile statului, fara a indeplini un act sau serviciu in folosul cetatenilor, percep o suma de bani cu titlu de taxa", a precizat avocatul.Diaconu considera ca se creeaza o discriminare ca urmare a hotararilor judecatoresti pronuntate de instantele de judecata prin care se admit cererile de restituire a taxei de prima inmatriculare achitata pentru autoturismele provenite din spatiul comunitar, fata de persoanele care au inmatriculat autovehicule noi pe acelasi teritoriu al Romaniei.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5078 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Giurgiu
rank 4
Cei care contestati taxa auto aveti si nu dreptate
Va garantez eu ca nu v-ar placea ca un pusti sa vina cu o rabla de 400 de euro din Germania care nu ii tin franele isi ia ITP-ul pe o sticla de bere si 50 de lei si intra in masina pe care poate ati luat-o in rate sau cu mari sacrifici.Sa elimine taxa auto pentru masini care merita nu pentru toate rablele.Sunt in Giurgiu si rablele inmatriculate la bulgari sunt RABLE in toata splendoarea lor!Va garantez eu ca cel putin 75 % au probleme tehnice destul de grave si care pot pune in pericol viata!
Iar amenzile pentru masini care au probleme tehnice INZECITE!
zideiarna
rank 1
aiureli...
prietene aicvi faci un pic de dezinformare si manipulare a la scoala de partid, ncercind sa atiti pe cei ce si-au luat masini noi in rate, impotriva celor ce -si cumpara la second....
dar esti intr-o totala eroare.
sunt de acord ca trebuie taxa de poluare, dar aceasta trebuie paltita de toti cei ce polueaza.nu poti taxa numai pe cel ce-si cumpara un birb la mina a doua de la nemti, si pe cel ce-si cumpara un harb la mina a 20 , ruginit, reparat , recarosat etc, din tara il lasi in pace....
nu cumpara masinile noi, cu masinile second din afara.compari merele cu perele si iese magiun.

este normal sa taxezi dar trebuie taxate toate masinile , si cele cumparate din afara si cele din tara....sau niciuna.
nu-l poti taxa pe ghita ca si-a luat masina second de la nemti, iar pe vasile care si-a luat masina second din romanica il lasi fara taxa, ca atunci il discreminezi pe ghita.
cit despre starea tehnica a masinilor aduse din UE se poate rezolva simplu, da mafiotii ce ne guverneaza nu vor..
acum vreo 10 ani era o lege care interzicea inmatricularea vehiculelor ce depasesc 8 ani...
oare de ce au abrogat-o????
kondor
rank 5
Si daca cineva are gusturi mai clasice, si vrea
sa-si cumpere o masina veche, de ce nu are voie, daca corespunde tehnic? In Occident am vazut circulind si masini din perioada interbelica, fara nici o problema.
Nonpolitikon
rank 5
Adică, aceeaşi Dacie second-hand cumpărată de afară se taxează (deşi
e de calitate de export si circulată nu pe susele si poteci), iar cea iesită in 3 roti de la fabrică nu? Barem aci a mai nimerit-o si CEDO, numai că nici unele instante Romanesti, nici unii "judecători" nu se supun!
romanianwars
rank 1
pai
nu e doar asta, de exemplu TVA-ul, ce serviciu mi se ofera in schimbul TVA-ului, sau in schimbul impozitului pe venit, care e serviciul direct oferit, pt ca nu pot sa nu observ contractele grase primite de cunoscutii celor la putere... Si atunci se mira ca unii au ganduri "de eliberare" si chiar violente? Desigur, majoritatea populatiei e docila si poate habar nu are ce se intampla, dar exista acel segment minoritar din populatie care vede si intelege infractiunea, iar acestia sunt cei care schimba o societate...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor