Taxa auto, schimbarea la fata: Timbrul de mediu va fi o bomba sociala?

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 17:00
13451 citiri
Taxa auto, schimbarea la fata: Timbrul de mediu va fi o bomba sociala?

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a anuntat, miercuri seara, ca noua taxa auto, denumita timbru de mediu, va fi aplicata doar masinilor personale, tinand cont de normele de poluare si uzura. Sunt oare avantajate firmele de transport si de ce se plateste o singura data?

Potrivit propunerii inaintate Guvernului, acest bir va fi platit doar de proprietarii autovehiculelor de pasageri cu cel mult opt locuri si va fi stabilit luand in calcul integral emisia de dioxid de carbon, nu doar 30%, ca pana acum.

Timbrul de mediu: Cine si cum il va plati

Rovana Plumb a mai mentionat ca valorile taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2 vor fi mai mici comparativ cu cele actuale, chiar daca taxarea se va face si in functie de gradul de uzura a masinii.

Pentru celelalte categorii de autovehicule (tiruri, autocare sau microbuze) se va plati taxa auto, in formula actuala, la prima inmatriculare.

Insa adevarata problema va fi suma platita, sustin specialistii din domeniu.

"Daca i-am schimbat numele, e bine, pentru ca ne incadram in canoanele europene. Dar ar trebui umblat si la pret. Daca vom merge pe aceeasi idee si se vor percepe aceleasi sume, nu e benefic pentru nimeni, pentru ca cetateanul se asteapta sa plateasca mai putin, mai ales in perioadele de criza. Scopul final ar fi micsorarea cuantumului", a declarat Ion Tache, presedintele Asociatiei Benzinarilor Paticulari, pentru Ziare.com.

Ministrul Rovana Plumb a precizat ca despre acest subiect se va discuta cu oamenii din industrie.

"Nu ma intrebati de nivele de taxa pentru ca acestea fac obiectul consultarilor tehnice cu asociatiile de profil", a sustinut oficialul.

Augustin Hagiu, presedintele Confederatiei Nationale Rutiere (CNR), a precizat ca formula noua este cea corecta.

"Este firesc sa se tina cont de vechimea masinii si de emisia de CO2", a precizat acesta, pentru Ziare.com.

CNR a solicitat anterior ca timbrul de mediu sa nu includa si capacitatea cilindrica. Institutia a aratat ca o astfel de formula ar duce la falimentarea firmelor de transport, avand in vedere ca autovehicule comerciale au capacitati cilindrice de peste 10.000 de cmc.

Noua taxa auto ar putea falimenta transportatorii

In plus, Hagiu a reamintit ca, pentru astfel de autovehicule, nu a existat un program de tip Rabla, care sa incurajeze reinnoirea parcului auto si la camioane.

In consecinta, Rovana Plumb a aratat ca pentru aceasta categorie va ramane valabila taxa de prima inmatriculare, deci nu se va schimba nimic.

Timbrul de mediu se va plati o singura data

Premierul Victor Ponta a insistat sa se intealaga faptul ca timbrul de mediu se va plati o singura data, chiar daca masina va fi revanduta.

Taxa auto 2013 si pericolele timbrului de mediu

"Erau cazuri aberante, in care avea omul o masina de 10-15 ani, care valoreaza 500 de euro, pentru care nu mai poate sa plateasca 5.000 de euro taxa, ca era un caz absolut aberant prin aplicarea acelui coeficient de depreciere la masinile acelea vechi care nu mai valoreaza mare lucru si sunt deja in Romania.

Oamenii pot sa le instraineze, mai ales ca ideea este sa-si cumpere alta masina mai noua si mai putin poluanta, fara sa-i punem sa plateasca taxe de cinci ori decat valoreaza intr-adevar masina", a subliniat premierul Victor Ponta.

Insa, odata cu trecerea timpului, masina se uzeaza, astfel ca polueaza mai mult.

"Din punct de vedere al cetateanului, este un lucru bun ca se plateste o singura data, insa nu si pentru mediu. Trebuie discutata situatia si gandita o formula ca sa-l fortezi pe cetatean sa mearga cu ea la 'doctor', sa-i puna un filtru de particule, un catalizator, pentru ca nu avem nevoie de stimularea conditiilor pentru creare de si mai multe noxe", a apreciat Ion Tache.

Augustin Hagiu ne-a explicat ca, cel mai probabil, taxa va fi calculata avand in vedere o durata de utilizare suficient de mare a masinii, pe cativa ani, astfel incat sa nu mai fie nevoie de o alta colectare.

Taxa auto, un circ

Premierul anuntase, anterior, ca taxa de prima inmatriculare auto va fi inlocuita cu un "timbru de mediu" pentru care proprietarii de vehicule vechi si poluante vor plati mai mult, iar detinatorii de vehicule noi vor plati mai putin sau chiar deloc in cazul masinilor hibride electrice.

El a mai adus in discutie posibilitatea ca proprietarii de vehicule inmatriculate inainte de anul 2007 sa fie scutiti de la plata taxei de prima vanzare auto.

Anul trecut, fostul Guvern a decis ca pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor.

Taxa, denumita "de prima vanzare", este perceputa cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa de poluare.

Ministrul Mediului de la acea data, Laszlo Borbely, arata ca circa 110.000 de autovehicule inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 si pentru care nu a fost achitata taxa de prima inmatriculare, in general masini cu norma de poluare Euro 3 si 4, si-au schimbat proprietarii.

La scurt timp, insa, invocand dificultati administrative de colectare, fostul Guvern a decis ca taxa de prima vanzare a masinilor inmatriculate inainte de 2007 sa fie suspendata pana la inceputul anului 2013, iar persoanele care au platit deja aceasta taxa sa primeasca banii inapoi.

In conditiile in care a fost suspendata doar pana la inceputul acestui an, taxa de prima vanzare auto este din nou obligatorie incepand cu 1 ianuarie, pana la intrarea in vigoare a timbrului de mediu.

Citește și:
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Corina Creţu, despre spitalele regionale: „Nu înţeleg de ce nu se lansează licitaţiile; Din punctul de vedere al Bruxelles-ului, tot ce se putea face s-a făcut”
Europarlamentarul Corina Creţu, fost comisar european, afirmă că, având în vedere că toate etapele care presupuneau implicarea autorităţilor europene în realizarea spitalelor regionale din...
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Virgil Popescu: Nu punem nicio taxă pe soare. Cei de la USR şi AUR au trunchiat adevărul
Ministrul Energiei Virgil Popescu a transmis luni seară, 5 decembrie, că nu va fi introdusă ”nicio taxă”. ”Prin aşa zisa taxă, care de fapt nu există, cei de la USR şi AUR au...