Taxa auto, suspendata: Soferii isi vor primi banii inapoi

Marti, 23 Octombrie 2012, ora 16:56
17328 citiri
Taxa auto, suspendata: Soferii isi vor primi banii inapoi

Presedintele Traian Basescu a promulgat, marti, decretul pentru suspendarea taxei auto. Soferii care au platit deja aceasta taxa isi vor primi banii inapoi, potrivit comunicatului publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

Camera Deputatilor a aprobat, la inceputul acestei luni, o ordonanta de urgenta care vizeaza amanarea aplicarii taxei pana la 1 ianuarie 2013.

Ordonanta initiata de Guvenul Boc prevede amanarea datei de la care devine obligatorie aplicarea taxei pentru emisiile poluante cu ocazia primei inmatriculari a unui autovehicul, chiar daca acesta este rulat, pentru care nu a fost aplicata taxa speciala pentru autoturisme sau taxa de poluare pentru autovehicule.

Senatul a adoptat anterior, tacit, ordonanta, iar comisiile de industrii si buget ale Camerei au avizat-o favorabil.

Taxa auto dupa dorinta Comisiei Europene

Decizia va multumi atat soferii, cat si transportatorii, dar si Comisia Europeana, care a mustrat Romania in multe randuri din aceasta cauza.

Potrivit lui Augustin Hagiu, presedintele FORT, taxa auto trebuie sa dispara complet si sa fie platita drept un impozit anual pe vehicul, in functie de vechimea acestuia. Formula de calcul a impozitului ar trebui sa includa si normele de poluare.

"Este singura masura menita sa aduca bani la bugetul de stat si sa satisfaca necesitatile de mediu, fara insa a intra in contradictie cu forma practicata, ca si model, in Uniunea Europeana", a declarat Hagiu, pentru Ziare.com.

Taxa auto 2013: Intre eliminare si protejarea mediului

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat, in urma cu cateva luni, ca taxa auto trebuie raportata la salariile mici ale romanilor.

Recent, premierul Victor Ponta a precizat ca vrea ca taxa auto sa fie una de mediu, incepand cu 1 ianuarie 2013, pentru a nu mai fi contestata de Comisia Europeana.

"Am facut un grup de lucru si, pentru bugetul pe 2013, trebuie sa venim cu o taxa de mediu, care sa stabileasca niste standarde de bun simt, nu poti sa ceri o taxa mai scumpa decat autoturismul, care sa arate cum se plateste si unde se duc banii", a declarat Ponta, vineri, la deschiderea Salonului Auto Bucuresti.

"Am fost taxati si de Comisia Europeana, oamenii au platit sume pe care nu trebuiau sa le plateasca", a subliniat prim-ministrul.

Ponta: Taxa auto va fi una de mediu, aplicata de la 1 ianuarie 2013 (Video)

Luni, Rovana Plumb a precizat ca taxa auto, in forma noua, va intra in vigoare, in mod cert, din ianuarie anul viitor. Potrivit propunerilor MInisterului Mediului, banii colectati in acest mod ar trebui sa ajunga in Fondul de Mediu, pentru a dezvolta programele investitionale verzi.

De asemenea, ministrul a precizat ca se va lua in calcul si taxa auto, in noua forma, la realizarea bugetului pe 2013, aceasta urmand sa functioneze pe principiul "Poluatorul plateste".

Potrivit declaratiilor premierului Victor Ponta, in luna august, statul ar avea de platit 400 de milioane de euro, incasati ilegal anul trecut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
#taxa auto suspendata Basescu, #suspendare taxa auto, #decret suspendare taxa auto , #taxa auto
Comentarii
Poza Bumsen
Bumsen
rank 5
"amanarea aplicarii taxei pana la 1 ianuarie 2013".
Poza bum
bum
rank 5
antonescule inventeaza repede o taxa pana nu se raceste subiectul !