Ziare.com

Taxa auto - un bir halucinant. Cum recuperezi banii Sfatul specialistului

de Camelia Sisea
Luni, 08 Aprilie 2013, ora 07:31

   

Taxa auto - un bir halucinant. Cum recuperezi banii Sfatul specialistului
Taxa auto, cunoscuta oficial ca taxa de prima inmatriculare, taxa de poluare sau taxa de prima vanzare, achitata de romani incepand cu 2007, poate fi recuperata integral printr-o actiune deschisa in instanta, urmandu-se desigur pasii birocratici greoi specifici unui bir atat de confuz in scop si forma de aplicare.

Modificata in repetate randuri de-a lungul anilor, taxa auto si-a pastrat si consolidat caracterul ilegal, principalele aspecte contestate de soferi si institutiile europene fiind discriminarea creata prin favorizarea produselor nationale in raport cu cele din spatiul Uniunii Europene si interpretarea aberanta a principiului in virtutea caruia a fost introdusa respectiva taxa, si anume "poluatorul plateste".

In acest context, procesele pentru recuperarea taxei auto au cunoscut o mare amploare.

Hatisul legislativ care a stat la baza perceperii taxei auto

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

Taxa auto a fost introdusa in Codul Fiscal intrat in vigoare in anul 2007, sub denumirea "taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule", fiind reglementata ulterior prin OUG 50/2008, ordonanta de urgenta pentru instituirea taxei pe poluare, intrata in vigoare in iulie 2008, care stabilea ca taxa este platita de cumparator doar cu ocazia primei inmatriculari a unui autovehicul in Romania sau la repunerea in circulatie a unui autovehicul dupa incetarea unei anumite exceptari sau scutiri.

Ordonanta a fost modificata la randul ei de mai multe ori ca urmare a criticilor Comisiei Europene cu privire la caracterul vadit discriminatoriu, fiind abrogata in cele din urma prin Legea 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante.

Sub noua lege, taxa a fost redusa cu 25%, iar proprietarii de autovechicule care au platit prin OUG 50/2008 o taxa mai mare decat cea rezultata din aceasta lege au primit posibilitatea de a solicita restituirea diferentei.

Scopul Legii 9/2012 a fost corectarea aspectelor controversate, stabilind ca taxa va fi aplicata si in cazul masinilor inmatriculate inainte de anul 2007.

La scurt timp, tocmai aceste prevederi au fost anulate prin ordonanta de urgenta, iar persoanele afectate in scurta perioada in care ele au fost in vigoare au primit dreptul de a adresa o cerere de restituire a taxei organului fiscal competent.

Pentru toti ceilalti, adica proprietarii de masini second-hand cumparate din Uniunea Europeana care au achitat taxa in baza celor doua acte normative, OUG 50/2008 si Legea 9/2012, ramane varianta de a se adresa instantelor de judecata.

Temeiul legal in baza caruia soferii pot recupera taxa auto

Potrivit avocatului Cristian Deca, specializat pe recuperarea taxei auto, pentru masinile provenite din Uniunea Europeana care au mai fost inmatriculate cel putin o data in Uniunea Europeana, temeiul legal pentru restituirea taxei auto este urmatorul:

- art. 110 din Tratatul Uniunii Europene, prin care se interzice instituirea de taxe de natura de a proteja sau a favoriza productia interna in competitie cu produsele din UE, si alte art. din TUE privind concurenta si dubla inpunere in materie fiscala;

- art. 148 alin 2 si 4 din Constitutia Romaniei, art. 5 din Noul Cod de Civil, art. 4 din Codul de procedura civila - care prevad o aplicare prioritara a legislatiei europene fata de dreptul intern;

- alte prevederi ce tin de dreptul de proprietate.

De asemenea, "pentru masinile luate in leasing si pentru care nu a fost perceputa taxa de poluare, dar proprietarul este obligat sa plateasca la transcriere o taxa (timbru de mediu) foarte mare, avem ca temei teoria impreviziunii", a completat avocatul, pentru Ziare.com.

Cine poate solicita restituirea taxei auto

"In principal, pot sa solicite restituirea taxei auto toate persoanele care au achizitionat un autoturism ce a mai fost inmatriculat cel putin o data in Uniunea Europeana si pentru care a fost achitata o taxa de poluare indiferent de legea care a stabilit aceasta taxa sau de denumirea taxei.

Atentie, taxa poate fi solicitata numai de cel ce a platit-o", a precizat Cristian Deca.

Potrivit avocatului, procedura este diferita in functie de legea in baza careia a fost platita si anume:

- OG 50/2008: se poate trimite direct la instanta de contencios administrativ si fiscal o cerere pentru restituirea taxei de poluare, procedura prealabila (cerere catre Administratia Finantelor Publice) nemaifiind necesara datorita Recursului in Interesul Legii solutionat de Inalta Curte de Casatie si Justitie in dosarul nr. 9/2011, prin care nu mai este necesara procedura de contestare a obligatiei fiscale prevazuta in OUG 50/2008.

- Legea 9/2012, actualizata la data de 30 ianuarie 2012: trebuie parcursa procedura prealabila cu Administratia Finantelor Publice (cerere de restituire a taxei pe poluare pentru autoturisme insotita de o serie de documente specifice) din raza in care reclamantul isi are domiciliul - ei au obligatia sa ne raspunda la plangerea formulata in 30 de zile - dupa primirea raspunsului, se trimite cererea de restituire la instanta de judecata.

Durata procesului si costurile

"Durata unui proces difera in principal in functie de cat de aglomerata este instanta unde trebuie sa trimitem cererea de restituire a taxei auto.

In Bucuresti, un astfel de proces dureaza intre 6 luni si 14 luni si aici ma refer la procesul de fond si cel de recurs pana la restituirea efectiva banilor.

In alte judete de provincie, precum Teleorman, Calarasi, Tulcea, Olt, Mehedinti etc., procesele dureaza intre minimum 3 luni si maximum 6 luni de zile pana la restituirea efectiva a taxei.

Costurile de recuperare difera in functie de onorariul care este perceput de avocat la care se adauga o taxa de timbru judiciar in jur de 50 de lei pentru cererea de recuperare.

Au existat si cazuri in care nu a fost recuperata taxa de poluare, insa numai pe fondul cauzei, dar situatia s-a remediat in recurs", a mentionat Cristian Deca.

Dupa solutionarea cererii de catre instanta urmeaza recursul declarat de Institutia Prefectului.

Cum este calculata suma care trebuie restituita?

Conform avocatului, suma care va fi restituita este formata din taxa de poluare trecuta pe chitanta plus onorariul achitat avocatului si taxa de timbru judiciar pentru instanta plus dobanda legala calculata de la data platii.

"De cand a fost perceputa aceasta taxa aproape zilnic avem in jur de 4 - 6 clienti care ne cer ajutorul pentru restituirea acestei taxe", a afirmat Cristian Deca.

Din 15 martie 2013 a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta nr 9/2013 privind timbrul de mediu, de la care sunt scutite doar masinile pentru care nu s-a recuperat taxa de poluare platita anterior (de catre vanzator), noua varianta a taxei fiind, asadar, la fel de controversata din punct de vedere legal ca cele anterioare.

"Taxa auto, indiferent de denumire (taxa de poluare, taxa de prima inmatriculare sau timbru), este o creanta fiscala (dreptul la restituirea taxei - n.red.) si poate fi intentata o actiune pentru recuperarea ei in termenul de prescriptie de maximum 5 ani de la data platii", a conchis avocatul Cristian Deca.

Precizari:

- Cei care au solicitat restituirea diferentei de 25% din taxa de poluare pot cere in instanta si restituirea diferentei de 75% din taxa achitata, plus dobanda aferenta.

- Termenul de prescriptie se calculeaza si incepe sa curga incepand cu anul fiscal urmator, adica daca taxa a fost platita in 2009 termenul de prescriptie incepe sa curga din 2010.

- Ciudatenie birocratica: raspunsul la cererile pentru restituirea taxei catre Administratia Finantelor Publice va fi negativ, insa refuzul este necesar in instanta.

- Demersurile pentru restituirea taxei auto pot fi realizate de orice persoana, fara a fi nevoie de angajarea unui avocat, insa actiunea trebuie sa fie formulata si intemeiata corect pentru a avea castig de cauza.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 21185 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Viziune comunista...sau lipsa de viziune

In SUA sau Canada nu exista nici macar impozit auto, daramite taxa de inmatriculare. Nu se discrimineaza nici macar marimea motorului, teoria conform caruia "poluatorul plateste" nu este decat praf in ochii boborimii incetosate. Daca plateste, nu mai exista poluare? In loc sa-si piarda timpul si banii (contribuabililor), statul obez si obtuz mai bine ar elimina cu totul aceasta taxa halucinanta si nu ar mai incalca dreptul fundamental la proprietate si mobilitate al cetateanului. Efectul in economie ar fi unul multiplicator, oamenii ar cumpara masini, banii ar circula, taxele, accizele s-ar colecta inmultit, ar avea de munca service-urile auto, magazinele de piese, benzinariile ar avea vanzari mai mari, etc... Dar trebuie sa angajezi oameni COMPETENTI pentru asa ceva. Cu un hot-plagiator in frunte si un isteric deraiat in dreapta lui...ce sa astepti. Dai statul in judecata, bine ca avem atat macar.

 

taza auto conceputa de Sulfina Barbu la cererea lui Tariceanu

Le-au iesit la amandoi bani din treaba asta .
Romanii au sanctionat PDL dar l-au votat pe Tariceanu si PNL , desi ei gandisera magaria si gasisera executantul in persoana Sulfinicai facuta imediat mare peste muierile din PD .

Le-a luat Dumnezeu mintile la romani ?
Posibil .

De ce rabdati atata umilinta ?

 

@Ghilotina

- pai daca sunt dependenti !

Romanii nu muncesc, ei sunt anti-basisti.

Asta le rapeste tot timpul. Un securist putred joaca pe degete o tara intreaga cu televizorul. Pofta mare romani, de rabdari prajite! Din ura doar ura poate sa nasca, nu buzunare pline...

Fuscus nu e asa!

Sunt rezident in Canada - Ontario si se plateste o singura taxa anuala de 75 CAD/an pt.o masina.Singurul impozit platit aici (in afara celor pt.calitatea de salariat) este cel pentru casa - dac o ai. Ai in schimb dreptate ca guvernantzi nostri nu-si dau seama de pierderile aduse la buget de unele aberatzii de taxe, prin limitarea consumului cum aratzi. E greu de facut o comparatzie intre modul de gandire si stabilire a fiscalitatzii intre Canada si tzara noastra. Personal sunt uimit de modul in care s-a reusit (poate unic in lume)convietzuirea cetatzenilor de alte etnii, de respectul care ti se arata oriunde te-ai afla si mai ales faptul ca vei gasi intotdeauna un ajutor atunci cand ai nevoie. La noi trebuie sa platesti mereu alte si alte taxe si impozite, iar daca apar unele portitze de recupearea platzii unei aberatzii (cum este asta din articol), mai esti si din Bucuresti, trebuie sa dai statul in judecata si sa asteptzi pana la 14 luni sa tzi se restuie banii.Statul de ce nu gandeste ca itzi ia eronat banii si dupa ce a fost dat in judecata plateste si cheltuieli de judecata si penalitatzi? Raspunsul este simplu:nici un guvern de dupa *89 nu s-a gandit ce se va intampla maine - poimaine. Nu sunt in stare sa stabileasca un buget anual pt.ca nu stiu ce taxe le mai trec prin cap, bineinteles in folosul nostru!
Dupa 01.09.a.c. cand trebuie sa revin in tzara - pt.nu mai mult de 7 luni - sper sa am timp sa stau cat mai mult si cu cei doi copii si cei doi nepotzi dupa ce voi merge pe la administratia financiara si directia finantelor publice sa-mi platesc la zi toate taxele si impozitele.
Sa auzim de bine!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor