Ziare.com

Taxa auto va fi din nou modificata

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 20:17

   

Taxa auto va fi din nou modificata
Guvernul va modifica, din nou, in aproximativ doua saptamani, taxa de prima inmatriculare, dupa ce Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJCE) a apreciat ca aceasta taxa incalca legislatia Uniunii Europene.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a confirmat faptul ca Executivul pregateste o solutie legislativa in concordanta cu decizia Curtii de Justitie a Comunitatilor Europene.

"Ministrul Mediului a prezentat Cabinetului o nota privind taxa de poluare auto. Pregatim o solutie legislativa in concordanta cu decizia CJUE, iar actul normativ va fi aprobat de Guvern in perioada imediat urmatoare", a spus oficialul guvernamental, pentru Mediafax.

La randul sau, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a recunoscut ca are in lucru mai multe variante de modificare a taxei auto, varianta finala urmand sa fie prezentata Guvernului in aproximativ doua saptamani.

CCR: Taxa de poluare este constitutionala

Potrivit acestuia, modificarea va fi efectuata astfel incat procedura de taxare sa fie clarificata pentru instante.

Totodata, ministru a salutat decizia de miercuri a Curtii Constitutionale, care a respins, cu majoritate de voturi, ca fiind neintemeiate criticile de neconstitutionalitate ale unor prevederi din Ordonanta de Urgenta a Guvernului 50/2008 privind taxa de poluare.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4937 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

minte de ungur pt romani !

pai *** cu , creier de gaina care te numesti laszlo borbely omu cumpara o nasina de 7 -8 mii de euro din 2005-2007 , care e masina totusi si plateste pt inmatriculare inca 1500-2000 eur, au ajuns romani sa inmatriculeze masinile pe la bugari pt ca nu avem guvernanti competenti !

 

Va fi schimbata DENUMIREA ......??? La ce sa ne mai asteptam ??

Taxa pe poluare auto 2010 - Discriminare_Proces castigat

R O M A N I A
CURTEA DE APEL ORADEA
- Sectia Comerciala, de Contencios Administrativ si Fiscal -
DOSAR NR. 4200/111//CA/2008
DECIZIA NR.560/CA/2009 -R
Sedinta publica din 5 noiembrie 2009
PRESEDINTE: SOTOC DANIELA – judecator
BLAGA OVIDIU – judecator
TATAR IOANA – judecator
SABAU MIRELA – grefier

Pe rol fiind solutionarea recursului in contencios administrativ si fiscal formulat de reclamantul [...], domiciliat in Oradea, [...] in contradictoriu cu intimata parata ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE A MUNICIPIULUI ORADEA cu sediul in Oradea, str. D. Cantemir, nr.2, jud. Bihor si intimata chemata in garantie ADMINISTRATIA FONDULUI PENTRU MEDIU cu sediul in Bucuresti, Splaiul Independentei, nr.294, sector 6 impotriva sentintei nr. 435/CA din 2 iunie 2009, pronuntata de Tribunalul Bihor, in dosar nr.4200/111/2008, avand ca obiect – contestatia act administrativ fiscal.

La apelul nominal facut in sedinta publica de azi, se prezinta pentru recurentul reclamant [...] – lipsa, avocat ALECANDRU MIREL OVIDIU, in baza imputernicirii avocatiale nr. 201/04.11.2009 emisa de Baroul BUCURESTI – Cabinet Individual, pentru intimata parata ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE A MUNICIPIULUI ORADEA – consilier juridic COZAC CLAUDIA, in baza delegatiei depuse la dosar, lipsa fiind intimata chemata in garantie ADMINISTRATIA FONDULUI PENTRU MEDIU BUCURESTI.
Procedura de citare este legal indeplinita.

S-a facut referatul cauzei invederandu-se instantei ca recursul este legal timbrat cu 20 lei taxa judiciara de timbru achitata prin chitanta nr.0311210091 BH/03.11.2009 plus 0,30 lei timbre judiciare, atat intimata parata cat si intimata chemata in garantie au depus la dosar intampinari in cauza, cauza este la primul termen de judecata in recurs, dupa care:

Instanta comunica cate un exemplar din intampinarile depuse la dosar cu reprezentantul recurentului.

Reprezentantul recurentului depune la dosar copia minutei intalnirii dintre membrii Comisiei "Unificarea practicii judiciare" din 1 iulie 2009. Invedereaza ca nu mai are alte cereri, solicita cuvantul asupra recursului.
Instanta, nefiind alte cereri, chestiuni prealabile, considera cauza lamurita si acorda cuvantul asupra recursului.

Reprezentantul recurentului solicita admiterea recursului astfel cum a fost formulat si motivat in scris , modificarea sentintei recurate, in sensul admiterii actiunii reclamantului, cu cheltuieli de judecata , reprezentand taxele de timbru la ambele instante. In esenta invedereaza instantei ca, taxa de poluare este discriminatorie si ilegala prin prisma prevederilor art.90 din Tratatul Comunitatii Europene, ........

continuare 2

si totodata ca, obiectul taxei de poluare este protejarea mediului, atat prin modul de utilizare cat si prin modul de impunere, tinandu-se cont ca elementele care stau la baza acestuia, sunt emisiile de noxe si de dioxid de carbon. Mai arata si ca instantele de judecata s-au pronuntat in sensul respingerii actiunilor avand ca obiect restituirea taxei de poluare, in acest sens invocand sentinta nr.437/2009 a Tribunalului Cluj si decizia irevocabila a Curtii de Apel Cluj din 2 iunie 2009. In consecinta, apreciaza ca se impune respingerea recursului.

CURTEA DE APEL
Deliberand:
Asupra recursului in contencios de fata, constata urmatoarele:
[...]
Examinand sentinta atacata prin prisma motivelor de recurs invocate, precum si sub toate aspectele, in baza prevederilor art.304/1 cod procedura civila, instanta apreciaza recursul declarat de recurentul [...]ca fiind fondat pentru urmatoarele considerente:

Prin Legea nr.157/2005 Romania a ratificat Tratatul prin aderarea Republicii Bulgaria si Romaniei la Uniunea Europeana, efectele acestei ratificari fiind reglementata de art.148 alin.2 si4 din Constitutia Romaniei, astfel cum aceasta a fost republicata, in conformitate cu care prevederile Tratatelor Constitutive ale U.E si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

In conformitate cu prevederile art. 90 alin. 1 din Tratatul Comunitatii Europene "nici un stat membru nu aplica direct sau indirect, produselor altor state membre impozite interne de orice natura, mai mari decat cele care se aplica, direct sau indirect, produselor nationale similare".

Prin aceste prevederi se limiteaza libertatea statelor membre in materie fiscala de a restrictiona libera circulatie a marfurilor prin interzicerea taxelor discriminatorii, respectiv discriminarea intre produsele importate si cele autohtone de natura similara.
In speta, OUG nr. 50/21.04.2008 stabileste, potrivit dispozitiilor art.1, cadrul legal pentru instituirea taxei de poluare pentru autovehicule, care constituie venit la bugetul fondului pentru mediu si se gestioneaza de administratia fondului pentru mediu, in vederea finantarii programelor si proiectelor pentru protectia mediului, iar potrivit art.4, obligatia de plata interna cu ocazia primei inmatriculari a unui autovehicul in Romania.

Intr-adevar, determinarea taxei de poluare se realizeaza conform art.6 din OUG nr.50/2008 pe baza unor criterii obiective (tipul motorului, capacitatea cilindrica) si capacitatea din punct de vedere al poluarii, luandu-se in considerare si deprecierea autoturismului, conform coeficientilor descrisi in anexa 4.

Este insa nefondata aprecierea instantei de fond in sensul ca taxa de poluare instituita de dispozitiile OUG nr.50/2008 ...

continuare 3

nu poate fi asimilata impozitelor interne , deoarece este perceputa pentru asigurarea protectiei mediului tuturor proprietarilor de autoturisme care, prin inmatricularea cestora in Romania , inteleg sa utilizeze pe teritoriul Romaniei contribuind astfel la protejarea poluarii mediului.

Aceasta taxa de poluare nu este perceputa pentru autoturismele deja inmatriculate in Romania stat comunitar de la 01.01.2007, fiind perceputa exclusiv, pentru autoturismele inmatriculate in celelalte state comunitare si reinmatriculate in Romania, dupa aducerea lor in tara. Pentru autovehiculele deja inmatriculate in Romania, taxa nu se mai percepe cu ocazia vanzarii ulterioare, ceea ce demonstreaza ca aceasta taxa de poluare se aplica doar ca urmare a achizitiilor intracomunitare si este o taxa cu echivalent taxelor vamale la import.

Potrivit normelor comunitare:
- art. 25 C.E. "intre statele membre sunt interzise taxele vamale la import si la export sau taxele cu efect echivalent. Aceasta interdictie se aplica, de asemenea, taxelor vamale cu caracter fiscal".
- art. 28 C.E. "intre statele membre sunt interzise restrictiile cantitative la import, precum si orice masuri cu efect echivalent".

Conform jurisprudentei Curtii Europene de Justitie , notiunea de taxa cu echivalent consta in orice taxa pecuniara impusa unilateral asupra marfurilor in temeiul faptului ca trec frontiera, oricare ar fi denumirea si modul de aplicare al acesteia, iar un sistem de taxare care sa fie considerat compatibil cu art.90 din Tratatul Comunitatii Europene, trebuie sa excluda orice posibilitate ca produsele importate sa fie supuse unor taxe mai mari decat produsele similare, nationale si sa nu produca in nici un caz efecte discriminatorii.

Practic, prin instituirea taxei de poluare ,indiferent de modalitatea de determinare a ei conform art.6 din OUG nr.50/2008 si clasificarea din punct de vedere al poluarii, se constituie o discriminare a regimului fiscal aplicabil la inmatriculare unui autoturism in Romania, reprezentand in fapt, o taxa similara taxei de prima inmatriculare stabilite din art.214 alin.1-3 din codul fiscal, singura diferenta fiind denumirea , modificata din taxa speciala de prima inmatriculare in taxa de mediu.

Sunt astfel nefondate sustinerile intimatei Administratia Fondului Pentru Mediu Bucuresti din intampinare, in sensul ca taxa de poluare este neutra din punct de vedere fiscal si ca este necesar pentru aplicabilitatea art.90 Tratatul C.E sa se ia in considerarea nu numai valoare impozitului intern care se aplica direct sau indirect produselor nationale si produselor importate ci si baza de impozitare si modalitatile de percepere a impozitului in cauza.
................

continuare 4

Nu se impune ca reclamantul sa produca probe din care sa rezulte ca taxele pe care le aplica Statul Roman sunt superioare celor din statul din care reclamantul a achizitionat autoturismul,deoarece dupa cum s-a mentionat mai sus ,taxa de poluare se aplica discriminatoriu, exclusiv pentru autoturismele inmatriculate in celelalte state comunitare si reinmatriculate in Romania dupa aducerea lor in tara.
Textul art.90 din Tratatul C.E se refera la produsele provenind din alte state membre si supuse unor impozite interne , de orice natura, superioare celor care se aplica direct sau indirect produselor nationale similare, ori Statul Roman nu percepe taxa de poluare produselor nationale similare, respectiv pentru autovehiculele deja inmatriculate in Romania(second-hand) cu ocazia vanzarilor ulterioare.

De asemenea, se retine si ca prin avizul motivat din data de 28.11.2007, Comisia Europeana a solicitat reasezarea modalitatii de calcul a taxei auto ( de prima inmatriculare), in sensul armonizarii legislatiei romanesti cu cea europeana, iar afirmatia intimatei Administratia Fondului pentru Mediu Bucuresti cum ca s-a recunoscut de catre Comunitatea Europeana ca taxa de poluare instituita prin OUG nr.50/2008 corespunde normelor comunitare, este neintemeiata.

Comisia Europeana (C.E) a solicitat in iunie 2009, Romaniei , informatii in legatura cu legislatia privind aplicarea taxei de poluare pentru autoturisme, suspectand ca actuala legislatie romaneasca (OUG nr.50/2008) are efecte protectioniste asupra industriei auto nationale.

Aceasta solicitare a fost transmisa sub forma unei "scrisori de somare", prima etapa a procedurii de incalcare a dreptului comunitar prevazut de art.226 din Tratatul C.E.

In consecinta, in baza considerentelor expuse, apreciind solutia instantei de fond ca fiind data cu aplicarea gresita a legii, instanta de recurs, in temeiul prevederilor art. 312 Cod procedura civila raportat la prevederile art.304 pct.9 Cod procedura civila si art.90 din Tratatul Comunitatii Europene, apreciaza recursul declarat de recurentul [...] impotriva sentintei nr. 435/CA din 2 iunie 2009, pronuntata de Tribunalul Bihor, ca fiind fondat si pe cale de consecinta , sentinta va fi modificata in totalitate , in sensul admiterii actiunii formulate de reclamantul [...] impotriva paratei Directia Generala a Finantelor Publice Bihor – Administratia Finantelor Publice a Municipiului Oradea, dispunand anularea deciziei de calcul a taxei de poluare nr.88990 din 8 iulie 2008, emisa de parata cu obligarea paratei la restituirea sumei de 3486 lei.
..................

ultima pagina din D.C. nr. 560/05.11.2009 - nici nu trebuia aplicata aceasta TAXA ABUZIVA

De asemenea, va fi admisa , in temeiul prevederilor art.63 Cod procedura civila, cererea de chemare in garantie a Ministerului Fondului pentru Mediu Bucuresti, formulata de parata Administratia Finantelor Publice a Municipiului Oradea si obligata chemata in garantie, sa plateasca paratei Administratia Finantelor Publice a Municipiului Oradea suma de 3486 lei reprezentand contravaloarea taxei de poluare, cu motivarea ca, in conformitate cu prevederile art.1 din OUG nr.50/2008 taxa de poluare nu se face venit la bugetul de stat, ci constituie venit la Fondul de Mediu si se gestioneaza de Administratia Fondului pentru Mediu, in vederea finantarii programelor si proiectelor pentru protectia mediului.

In baza prevederilor art. 274 Cod procedura civila, instanta va obliga parata Directia Generala a Finantelor Publice Bihor – Administratia Finantelor Publice a Municipiului Oradea la plata sumei de 45,75 lei cu titlu de cheltuieli de judecata in favoarea recurentului, in fond si in recurs.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII

D E C I D E :
ADMITE ca fondat recursul declarat de recurentul [...] impotriva sentintei nr.435/CA din 2 iunie 2009, pronuntata de Tribunalul Bihor, pe care o modifica in totalitate in sensul ca:
Admite actiunea formulata de reclamantul [...] impotriva paratei DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE BIHOR – ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE A MUNICIPIULUI ORADEA.
Dispune anularea deciziei de calcul a taxei de poluare nr.88900 din 8 iulie 2008, emisa de parata si in consecinta, obliga parata la restituirea sumei de 3486 lei, achitata cu chitanta seria TS4B nr.2196050 din 29 aprilie 2008, reprezentand taxa de poluare.
Admite cererea de chemare in garantie a ADMINISTRATIEI FONDULUI PENTRU MEDIU BUCURETTI formulata de parata ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE A MUNCIPIULUI ORADEA.
Obliga chemata in garantie sa plateasca paratei Administratia Finantelor Publice a Municipiului Oradea suma de 3486 lei reprezentand contravaloarea taxei de poluare.
Obliga intimata DIRECTIA GENERALA A FINANTELOR PUBLICE BIHOR – ADMINISTRATIA FINANTELOR PUBLICE A MUNICIPIULUI ORADEA la plata sumei de 45,75 lei cu titlu de cheltuieli de judecata in favoarea recurentului, in fond si in recurs.
I R E V O C A B I L A.

Pronuntata in sedinta publica, azi 5 noiembrie 2009.
PRESEDINTE, JUDECATOR, JUDECATOR, GREFIER.
Sotoc Daniela Blaga Ovidiu Tatar Ioana Sabau Mirela
Red.dec. – jud.B.O.
- in concept, 13.11.2009
Jud. fond BOCHIS D.
Tehnoredact. S.M.-
5 ex./ 24.11.2009

vai de capul vostru

Pros.tii dra.cu.lui dintr-un guvern de ka.ka.t, nu sunteti in stare nici sa faceti un ra.ha.t de lege ca lumea. Cu um premier din Rachitele ca natangul umil bou, cu o presedinta a senatului hoatza si proas.ta ca anastase, cu o ministreasa putoare ca udrea, cu un guvern de pupincuristi, nici nu-i de mirare. Carati-va draqului si lasati pe altii ma buni sau aduceti niste oameni pregatiti si cinstiti din strainatate sa ne conduca, destul ati tarat Romanica in ra.ha.t. Sau spanzurati-va, ar fi cel mai bine.

 

guvern de dreapta taxetaxetaxetaxe guvern de dreapta ..bla bla...

la noi

pana si inflatia-i mai mare... deci santem cei mai..aaa..destepti pedelisti... am auzit ca la scoala de vara a pdl o gramada de popolari eropeni s-o-nscris...sa va creste la cote nemaivazute balanta comerciala cand v-om ancepe exportul de pedelei in suc propriu ...da-i dam numa pa ioro .. NA abia astep

AICI SE VEDE SI IN-COMPETENTA BOSGORILOR

Ce puteau sa faca o fapta buna ?!
Traiesc in Romania si au facut gusi.

 

@Rica - De SANTAJ cu acte normative asupra CETATEANULUI ROMAN cine va raspunde ??

INFRACTORUL Laszlo Borbely - trebuie arestat in REGIM de URGENTA....deoarece nu este mai presus de lege...

SA VA FIE RUSINE,

la intreaga clasa politica ,nu sunteti decat niste ciocoi pentru natiune,incepand cu Sulfina *** Barbu si pana la ultimu ministru care dijmuieste neamu.Daca eram instariti, nu alegeam sh-uri.Noi ne cocosem sa o duceti bine voi.Pana cand?

 

vor modifica o litera

in titlul taxei si atat.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor