Taxa auto: Vedeti in ce conditii va puteti recupera banii

Luni, 29 Octombrie 2012, ora 10:53

   

Taxa auto: Vedeti in ce conditii va puteti recupera banii
Ordonanta de urgenta privind suspendarea taxei pentru emisiile poluate provenite de la autovehicule a fost publicata in Monitorul Oficial, urmand ca soferii care au platit deja sa-si poate obtine banii inapoi.

In prezent, potrivit ANAF, restituirea taxei pentru emisiile poluate se face pentru:

- Contribuabilii care au achitat, in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a Legii nr.9/ 2012 si data intrarii in vigoare a Ordonante de urgenta a Guvernului nr.1/ 2012, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule rulate, ca urmare a primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania si pentru care nu a fost achitata taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule sau taxa pe poluare pentru autovehicule si care nu face parte din categoria autovehiculelor exceptate sau scutite de la plata acestor taxe, potrivit reglementarilor legale in vigoare la momentul inmatricularii;

- Contribuabilii care au achitat taxa pe poluare pentru autovehicule incepand cu 1 iulie 2008 pana la data intrarii in vigoare a Legii nr.9/2012 iar aceasta este mai mare decat taxa rezultata din aplicarea formulei de calcul din aceasta lege, in care se utilizeaza elementele avute in vedere la momentul inmatricularii autovehiculului in Romania. Sumele reprezentand diferenta de taxa platita se restituie numai catre titularul obligatiei de plata;

- Contribuabilii care au platit taxa si, ulterior, autovehiculul a fost scos din parcul auto national. In acest caz se restituie valoarea reziduala a taxei;

- Contribuabilii care, in baza unei hotarari definitive si irevocabile a instantei judecatoresti competente, au dreptul la restituirea sumelor reprezentand taxa pe poluare pentru autovehicule/taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule/taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule.

Potrivit prevederilor Legii nr.9/ 2012, persoanele fizice sau juridice au obligatia de plata a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehiculele dobandite/detinute si/sau au dreptul la restituirea unor sume reprezentand diferente dintre taxa de poluare achitata conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 50/2008, aprobata prin Legea nr.140/ 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, si taxa pentru emisiile poluante datorata potrivit Legii nr.9/ 2012.

Modelul cererilor privind restituirea diferentelor de taxa si documentele necesare restituirii sunt prevazute in Ordinul comun al Ministerului Mediului si Padurilor si Ministerului Finantelor Publice nr. 85/62/2012. Cererile pot fi descarcate de pe site-ul ANAF si se vor depune la organul fiscal teritorial in a carui evidenta este inregistrat contribuabilul ca platitor de impozite si taxe.

Informatii detaliate se pot obtine la:
- birourile pentru asistenta contribuabililor din cadrul administratiilor finantelor publice
- telefonic, la Centrul de asistenta a contribuabililor, la nr.0314039160

T.B.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9110 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
laurent47
rank 1
Minciuni inainte de alegeri!
Am sunat la numarul de telefon oferit si am primit informatiia ca pot primi bani indarat doar cei care au platit mai mult in 2008-2009, dar ca in general diferentele sunt de ordinul a catorva zeci de lei. Amagire pentru fraieri sa se spuna: uite d-le ca Guvernul asta are grija de noi!! Un ccaacat amestecat de politicienii perversi de doi bani!
tataia
rank 5
"suspendata"
dar nu abrogata...Va reveni aceasta taxa,poate sub alt nume, mult mai mare,incepand de anul viitor.Asta e doar o acadea cu care Ponta ne abureste,ca sa mai smulga niste voturi de la cei ce nu vad dincolo de ea...
AudiA642
rank 1
Scoateti taxa Bai desteptilor
Cat timp v-a exista taxa auto Romanii o v-or contesta in instanta sub orice forma ar fi ea formulata .
Nu e destul ca platim accize in combustibil, impozit anual pe autovehicul, Taxa de Drum ( rovigneta ) mai platim si taxa de prima inmatriculare CA CICA POLUAM .
Inteleg o taxa care sa incurajeze cumpararea de autovehicule fabricate in Romania. Dar nu aberatia asata de taxa care reflecta exact degringolada din randul celor ce ne conduc.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor