Taxa de poluare incalca dreptul european, a hotarat Curtea de Justitie

Joi, 07 Iulie 2011, ora 13:08
3973 citiri
Taxa de poluare incalca dreptul european, a hotarat Curtea de Justitie
Foto: Arhiva

Taxa de poluare aplicata in Romania contravine dreptului Uniunii Europene, a hotarat, joi, Curtea de Justitie a Uniunii, din Luxemburg.

Decizia a fost luata in cadrul procesului deschis de Iulian Nisipeanu, care a inmatriculat in Romania o masina de ocazie cumparata din Germania. Masina avea o capacitate cilindrica de 1597 centimetri cubi si respecta norma de poluare Euro 2, fiind inmatriculata in Germania in 1997.

In 2010, la inmatricularea in Romania, proprietarul a fost nevoit sa plateasca suma de 4.431 de lei, sub forma taxei de poluare. Nisipeanu a insistat ca taxa este contrara dreptului UE si a cerut restituirea sumei platite. Iar Curtea i-a dat dreptate.

"Articolul 110 TFUE trebuie interpretat in sensul ca se opune ca un stat membru sa instituie o taxa pe poluare aplicata autovehiculelor cu ocazia primei lor inmatriculari in acest stat , daca regimul acestei masuri fiscale este astfel stabilit incat descurajeaza punerea in circulatie in statul membru mentionat a unor vehicule de ocazie cumparate din alte state membre, fara insa a descuraja cumpararea unor vehicule de ocazie avand aceeasi vechime si aceeasi uzura de pe piata nationala", se arata in decizia Curtii de Justitie a UE.

La fel cum s-a aratat intr-o hotarare anterioara, in cazul Tatu, o reglementare precum OUG nr. 50/2008 are ca efect faptul ca autovehiculele de ocazie importate si caracterizate printr-o vechime si o uzura importante sunt supuse, in pofida aplicarii unei reduceri mari a cuantumului taxei pentru a tine seama de deprecierea lor, unei taxe care se poate apropia de 30 % din valoarea lor de piata, in timp ce vehiculele similare puse in vanzare pe piata nationala a vehiculelor de ocazie nu sunt in niciun fel grevate de o astfel de sarcina fiscala.

In aceste conditii, reglementarea nationala mentionata are ca efect descurajarea importarii si punerii in circulatie in Romania a unor autovehicule de ocazie cumparate din alte state membre.

In plus, avand in vedere ca nu exista date precise care sa demonstreze ca economia romaneasca risca sa fie afectata de repercursiunile hotararii, Curtea a respins si cererea de limitare in timp a efectelor hotararii.

Incepand cu 1 iulie 2008, in Romania se aplica o taxa de poluare care trebuie platita cu ocazia primei inmatriculari a unui autovehicul in Romania.

In prezent, se discuta despre modificarea legii, proiectul prevazand reducerea taxei cu 30 de procente si restituirea diferentei celor care au platit. Insa, din cauza intrarii in concediu a parlamentarilor, problema se va discuta in toamna. Recent, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca se ia in calcul si posibilitatea unei taxe de poluare generale, pentru toti proprietarii de masini.

Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
#taxa poluare, #taxa auto, #taxa prima inmatriculare , #taxa auto