Taxele din Romania, greu de platit

Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 23:40
3807 citiri
Taxele din Romania, greu de platit
Foto: PwC

Taxele si impozitele nu se platesc foarte usor, in Romania, potrivit unui raport al Bancii Mondiale si PricewaterhouseCoopers.

Astfel, Romania se afla pe locul 149 din 183 de economii analizate din punctul de vedere al usurintei platii impozitelor, taxelor si contributiilor, in scadere fata de raportul de anul trecut, cand se afla pe locul 146, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Romania sta mai bine decat media europeana in ceea ce priveste numarul de ore necesare pentru indeplinirea cerintelor legislatiei fiscale, 202 ore anual, fata de media europeana de 232 de ore.

Din pacate insa, acest lucru este contrabalansat de numarul foarte mare de plati pe care trebuie sa le faca o companie medie pe parcursul unui an, nu mai putin de 113, din care cea mai mare parte contributii sociale, ceea ce claseaza Romania din aceasta perspectiva pe locul 182 din 183 de economii analizate", a spus Peter de Ruiter, partner, tax and legal services leader in cadrul PricewaterhouseCoopers Romania.

La nivel global, in cazul unei companii standard, se platesc, in medie, 31 de taxe, pe parcursul unui an, ceea ce inseamna ca, in Romania, se efectueaza de aproape patru ori mai multe plati de impozite, taxe si contributii.

Companiile din Romania sunt nevoite sa plateasca patru tipuri de taxe pe profit, 84 de tipuri de taxe pentru forta de munca si inca alte 25 de tipuri de taxe.

In cadrul Uniunii Europene, Romania se afla pe penultimul loc, adica 26 din 27, ultima pozitie fiind ocupata de Polonia. Aceasta din urma se afla pe locul 151 in clasamentul general al usurintei pentru plata impozitelor, taxelor si contributiilor.

Pentru realizarea raportului s-au luat in calcul numarul de ore necesare anual pentru plata taxelor, numarul de plati ce trebuie facute anual si ponderea taxelor in profitul companiilor.

Astfel, in ceea ce priveste numarul orelor de care este nevoie pentru plata taxelor, in fiecare an, Romania este pe locul 79, iar din punctul de vedere al ponderii taxelor, pe locul 108.

Pentru a-si plati taxele, o companie din Romania are nevoie, in total, de 202 ore in fiecare an, dintre care 110, cele mai multe, sunt necesare pentru plata taxelor pentru forta de munca.

In schimb, Romania a facut progrese, fata de anul trecut, in privinta ponderii cheltuielilor fiscale ca procent din profit, inainte de impozitare, procentul scazand de la 48% la 44,6 procente, situandu-se in media statelor europene.

"Trebuie spus ca pozitia Romaniei in acest an se datoreaza nu atat involutiilor de pe piata locala, cat faptului ca alte economii au intreprins mai multe reforme in ceea ce priveste regimul fiscal", a spus Peter de Ruiter.

Timorul de Est, cea mai buna evolutie in domeniul taxelor

Potrivit raportului PriceWaterhouseCoopers si Bancii Mondiale, Timorul de Est a fost "performerul" din acest an, introducand o noua legislatie fiscala si simplificand regimul fiscal pentru mediul de afaceri si administratia fiscala.

"Eforturile guvernelor de a simplifica procedurile fiscale si de a reduce timpul necesar pentru conformarea cu legislatia fiscala pot avea un impact semnificativ asupra intreprinderilor mici si mijlocii, indeosebi in perioadele economice dificile", a declarat Penelope Brook, Director al Departamentului de Analiza si Indicatori Globali din cadrul Grupului Bancii Mondiale.

Maldive, recunoscut paradis fiscal, ocupa prima pozitie in cazul numarului de taxe pe an, avand doar una singura. De asemenea, in Maldive, taxele reprezinta doar 9,1 procente din profitul companiilor.

In ceea ce priveste tarile din jurului Romaniei, Bulgaria, de exemplu, se afla pe locul 95 din punctul de vedere al usurintei in plata taxelor, impozitelor si contributiilor, in timp ce Ungaria este pe locul 122, iar Republica Moldova pe 101.

De asemenea, bulgarii au de platit doar 17 taxe, moldovenii 48, iar ungarii numai 14. In schimb, in Bulgaria este nevoie de 616 ore pentru plata taxelor, iar in Republica Moldova de 228, in timp ce, in Ungaria, companiile au nevoie de 330 de ore.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#taxe impozite Romania, #plata taxe Romania, #taxe PriceWaterhouseCoopers , #taxa auto