Ziare.com

Taxele din Romania, greu de platit

de Teodora Bodeanu
Luni, 23 Noiembrie 2009, ora 23:40

   

Taxele din Romania, greu de platit
Taxele si impozitele nu se platesc foarte usor, in Romania, potrivit unui raport al Bancii Mondiale si PricewaterhouseCoopers.

Astfel, Romania se afla pe locul 149 din 183 de economii analizate din punctul de vedere al usurintei platii impozitelor, taxelor si contributiilor, in scadere fata de raportul de anul trecut, cand se afla pe locul 146, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Romania sta mai bine decat media europeana in ceea ce priveste numarul de ore necesare pentru indeplinirea cerintelor legislatiei fiscale, 202 ore anual, fata de media europeana de 232 de ore.

Din pacate insa, acest lucru este contrabalansat de numarul foarte mare de plati pe care trebuie sa le faca o companie medie pe parcursul unui an, nu mai putin de 113, din care cea mai mare parte contributii sociale, ceea ce claseaza Romania din aceasta perspectiva pe locul 182 din 183 de economii analizate", a spus Peter de Ruiter, partner, tax and legal services leader in cadrul PricewaterhouseCoopers Romania.

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

La nivel global, in cazul unei companii standard, se platesc, in medie, 31 de taxe, pe parcursul unui an, ceea ce inseamna ca, in Romania, se efectueaza de aproape patru ori mai multe plati de impozite, taxe si contributii.

Companiile din Romania sunt nevoite sa plateasca patru tipuri de taxe pe profit, 84 de tipuri de taxe pentru forta de munca si inca alte 25 de tipuri de taxe.

In cadrul Uniunii Europene, Romania se afla pe penultimul loc, adica 26 din 27, ultima pozitie fiind ocupata de Polonia. Aceasta din urma se afla pe locul 151 in clasamentul general al usurintei pentru plata impozitelor, taxelor si contributiilor.

Pentru realizarea raportului s-au luat in calcul numarul de ore necesare anual pentru plata taxelor, numarul de plati ce trebuie facute anual si ponderea taxelor in profitul companiilor.

Astfel, in ceea ce priveste numarul orelor de care este nevoie pentru plata taxelor, in fiecare an, Romania este pe locul 79, iar din punctul de vedere al ponderii taxelor, pe locul 108.

Pentru a-si plati taxele, o companie din Romania are nevoie, in total, de 202 ore in fiecare an, dintre care 110, cele mai multe, sunt necesare pentru plata taxelor pentru forta de munca.

In schimb, Romania a facut progrese, fata de anul trecut, in privinta ponderii cheltuielilor fiscale ca procent din profit, inainte de impozitare, procentul scazand de la 48% la 44,6 procente, situandu-se in media statelor europene.

"Trebuie spus ca pozitia Romaniei in acest an se datoreaza nu atat involutiilor de pe piata locala, cat faptului ca alte economii au intreprins mai multe reforme in ceea ce priveste regimul fiscal", a spus Peter de Ruiter.

Timorul de Est, cea mai buna evolutie in domeniul taxelor

Potrivit raportului PriceWaterhouseCoopers si Bancii Mondiale, Timorul de Est a fost "performerul" din acest an, introducand o noua legislatie fiscala si simplificand regimul fiscal pentru mediul de afaceri si administratia fiscala.

"Eforturile guvernelor de a simplifica procedurile fiscale si de a reduce timpul necesar pentru conformarea cu legislatia fiscala pot avea un impact semnificativ asupra intreprinderilor mici si mijlocii, indeosebi in perioadele economice dificile", a declarat Penelope Brook, Director al Departamentului de Analiza si Indicatori Globali din cadrul Grupului Bancii Mondiale.

Maldive, recunoscut paradis fiscal, ocupa prima pozitie in cazul numarului de taxe pe an, avand doar una singura. De asemenea, in Maldive, taxele reprezinta doar 9,1 procente din profitul companiilor.

In ceea ce priveste tarile din jurului Romaniei, Bulgaria, de exemplu, se afla pe locul 95 din punctul de vedere al usurintei in plata taxelor, impozitelor si contributiilor, in timp ce Ungaria este pe locul 122, iar Republica Moldova pe 101.

De asemenea, bulgarii au de platit doar 17 taxe, moldovenii 48, iar ungarii numai 14. In schimb, in Bulgaria este nevoie de 616 ore pentru plata taxelor, iar in Republica Moldova de 228, in timp ce, in Ungaria, companiile au nevoie de 330 de ore.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3511 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
10 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

E inceputul....

Din 2010 cine va mai putea sa le suporte ????
Care va fi BUGETUL ????
Din ce BUGET se va achita de la anu datoriile externe care isi vor intra in regim de plata ....
MDAA.......vom TRAI BINE....

 

mda

Vom trai ca in comuna primitiva!!!
Statul devine ,incet dar sigur,DUSMANUL Cetateanului Roman!!!!
O mare de scumpiri,majorari de taxe ne asteapta dupa alegeri!!!!!
Cred ca sloganului Basascian,,Sa Traiti Bine'' i s-ar potrivi SA PLECAM MAI BINE!!!!!Unde? INCOTRO VEDEM CU OCHIII!!!!!

Teodora, suntem romani si se spune : " IMPOZITE " ! Ori, biruri ( privind inapoi in istoria neamului )

" Taxe " sunt la americani..." Income-tax "...Colectate ILEGAL de I.R.S ( Internal Revenue Service ), creat in acelasi an, ca si ' The Federal Reserve ' ( 1913 - Widrow Willson presedinte ). Coincidenta ?...Nu, intrucat amandoua entitatile incalca Constitutia USA ( care stipuleaza ca nu poate fi impozitat, ori taxat, ' the labor ', adica munca prestata de un individ )...Nu exista o lege aprobata de Congresul US, care imputerniceste I.R.S sa colecteze taxele ( motiv pentru care se precizeaza in formularele de taxare ( inclusiv 1040 W ), ca sunt...' voluntare ' ( ?! )...Asta nu-i impiedica pe ' dulaii ' de la I.R.S sa te aresteze, trimita in judecata, intimideze, sa-ti confiste bunurile, etc. DE CE ?!...Simplu, ca si in Romania si pe aiurea : bancherii i-au cumparat pe politicieni ! De aia, Teodora, IMF si Banca Mondiala sunt ingrijorate : banii din colonia sec. XXI, numita Romania, vin greu ! La fel cum vin si din alte tari din Estul Europei, Asia, Africa si America Latina...

 

Saracii..

...trebuie sa traiasca si politicienii din ceva.

Si, in conditiile astea, ne mai plangem ca nu se fac suficiente colectari la buget........

.

 

gresit

si iti spuneu dc
bugetul poate sa vina de la reducerea de bucetarii
care sunt platiti si nu fac nimic
;bugetul; se mai poate ajusta si prin milioanele de euro trimise in tara de romani
dar fara reforme nu o sa ajunga nicaierii.... lasa bugetul.... e nevoie de reforme.....

 

Ptr. dreamhomes27

Tinere eu nu am spus ca nu va fi buget ....m-am referit cu totul la alceva.... , iti dau un exemplu :
Un bugetar care din 2010 - va fi somer , va mai plati toate taxele la luxul care poate si l-a perimis in perioada cind a fost bugetar ??? Eu spun ca NU...
Care este statistica cu privire la cetateni care traiesc sub limita exzistentei ???? - taxele care vor fi de la anu , sunt convins ca vor fi si pentru ei....unde ajungem ????

 

BOICOT

statul a devenit de mult dusmanul cetateanului...cheltuieste cum vrea si cat vrea pe ce vrea fara sa dea socotela nimanui...asupritorul omniprezent al cetateanului este STATUL...banca cere, statul cere, familia cere...oare este normal sa nu mancam pt a plati permanent avalansa de facturi pe care le trimit angajatii statului in speranta desarta de a mentine un cadravu umflat la aparate???...cine este oare acest stat hulpav si asupritor??? o adunatura de indivizi care pt binele lor, sub protectia legilor date de ei pt ei ne jecmanesc zilnic fara a da socoteala...oare viata noastra este si va fi o continua nota de plata??? NU MAI PLATITI NIMIC CA NU AU CE VA FACE...OMORATII PRIN INANITIE.....

 

oriundee in lume e la fel taxe taxe taxe si popoarele astea parca dorm numai la tv cu chips.si bere

vai si amar de voi ce vremuri va asteapta....
toate sunt facute sa creasca ura intre oameni sa inceapa bum bum bum

 

cititi ziarul curentul

se dau detalii despre johanis

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor