Ziare.com

Timbrul de mediu: Cine si cum il va plati

Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 21:09

   

Timbrul de mediu: Cine si cum il va plati
Timbrul de mediu va fi aplicat numai autovehiculelor de pasageri cu cel mult opt locuri si va fi stabilit luand in calcul integral emisia de dioxid de carbon, nu doar 30% ca in prezent, cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2 urmand sa scada comparativ cu valorile actuale.

Propunerea a fost prezentata Guvernului de catre ministrul Mediului, Rovana Plumb, in sedinta de miercuri.

"Intentia este sa aplicam principiul conform caruia 'poluatorul plateste', dar si sa incurajam achizitia de masini mai putin poluante. Acum, pentru masinile vechi si foarte vechi este perceputa o taxa aberanta, ceea ce creeaza un blocaj in achizitionarea de masini mai putin poluante", a declarat ministrul Rovana Plumb.

"Fata de vechea taxa, noutatea consta in faptul ca, in calculul sau, se ia in intregime emisia de CO2 si nu se mai taxeaza cilindreea. Actuala formula de calcul are in proportie de 30% emisia de CO2 si taxeaza si cilindree, iar cea noua are in intregime emisia. Nu ma intrebati de nivele de taxa pentru ca acestea fac obiectul consultarilor tehnice cu asociatiile de profil", a adaugat ministrul.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Prim-ministrul Victor Ponta a transmis ca timbrul de mediu pentru masini se va plati
o singura data, in functie de emisiile de CO2.

Intr-o postare pe contul sau de Facebook, Victor Ponta a tinut sa clarifice aceasta discutie miercuri.

"Ministrul Rovana Plumb ne prezinta formula gandita pentru timbrul de mediu si sper ca din prezentare sa inteleaga toata lumea ca taxa se plateste o singura data si se plateste pe criteriul emisiilor de dioxid de carbon.

Erau cazuri aberante, in care avea omul o masina de 10-15 ani, care valoreaza 500 de euro, pentru care nu mai poate sa plateasca 5.000 de euro taxa, ca era un caz absolut aberant prin aplicarea acelui coeficient de depreciere la masinile acelea vechi care nu mai valoreaza mare lucru si sunt deja in Romania.

Oamenii pot sa le instraineze, mai ales ca ideea este sa-si cumpere alta masina mai noua si mai putin poluanta, fara sa-i punem sa plateasca taxe de cinci ori decat valoreaza intr-adevar masina", a declarat premierul Victor Ponta.

Noua taxa auto ar putea falimenta transportatorii

Ministrul Mediului a anuntat recent ca noua formula de calcul a taxei auto se va discuta saptamana aceasta in sedinta de guvern, apoi urmand o dezbatere publica legata de aceasta taxa care ar urma sa o inlocuiasca pe cea de prima inmatriculare auto.

Potrivit acesteia, prin timbrul de mediu se va face o corelare intre capacitatea cilindrica a autoturismului si emisiile de noxe, proiectul noii taxe fiind in lucru.

Anul trecut, fostul Guvern a decis ca pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 taxa de poluare trebuie achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor.

Taxa, denumita "de prima vanzare", este perceputa cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate in Romania asupra unui autovehicul rulat si pentru care nu a fost achitata taxa de poluare.

F.N.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5785 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Apa, aeru' si fraieru'! Parc─â asta era definitia mediului...

.

 

Asta e incalzirea globala !

incalzirea vine de la soare si efectul de sera e dat de apa ( vapori ).
Nu poti taxa soarele si apele . Dar pe cei cu masini ii prinzi la coltz.
Dupa cum s e vede, cum platesti timbrul, ko !
Nici usturoi nu ai mincat, nici Planeta nu se incalzeste !

Spuneti lucrurilor pe nume!

E o HOTIE!

Guvernantii ar trebui sa-si dea seama ca-i in interesul LOR si al familiilor lor sa aprobe fabricarea doar a celor mai nepoluante automobile si - in general - a celor mai nepoluante produse. "Taxa"-i deja inclusa-n pretul combustibilului.

o porcarie de-a liberalilor

si a ungurului Borbely

pentru care suferim toti

si a platit BOC

????????

"Acum, pentru masinile vechi si foarte vechi este perceputa o taxa aberanta, ceea ce creeaza un blocaj in achizitionarea de masini mai putin poluante", a declarat ministrul Rovana Plumb.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor