Transportatorii contesta timbrul de mediu

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 21:34
2539 citiri
Transportatorii contesta timbrul de mediu

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) contesta noua taxa auto, denumita timbru de mediu, si propun o formula diferita de calcul fata de cea a Guvernului.

UNTRR a transmis, printr-un comunicat remis Ziare.com, ca noua taxa de timbru trebuie sa fie:

1) anuala - corelata cu nivelul emisiilor - astfel va fi colectata pe toata durata utilizarii si indiferent de al catelea proprietar, in timp ce taxa unica este platita de un anumit proprietar la un anumit moment, iar toti ceilalti proprietari ulteriori nu mai platesc nimic, fara sa se tina cont de perioada de utilizare- vehiculul poate fi scos din circulatie in acelasi an urmare unui accident sau poate fi utilizat 30 ani fara sa mai plateasca nimic desi va deveni din ce in ce mai poluant.

2) diferentiata functie de nivelul de emisii - propunem ca pentru vehiculele clasificate Euro 6 - Euro 1, sa fie perceputa o taxa de mediu dupa cum urmeaza:

- zero pentru Euro 6,

- 5% din impozitul anual pentru Euro 5 ,

- 10% din impozitul anual pentru Euro 4,

- 20% pentru Euro 3,

- 40% pentru Euro 2,

- 80% pentru Euro 1,

- 160% pentru non-Euro sau vehiculele neclasificate (cu nivel de emisii nementionat de producator) din punct de vedere al emisiilor poluante.

3) colectata in impozit si defalcata separat - costul colectarii va fi redus pentru stat, la fel si deranjul contribuabililor.

4) taxele colectate se returneaza celor care le-au achitat si solicita acest lucru.

Cum arata noua taxa auto: Mai multi bani pentru Euro 4 si Euro 3, mai putini pentru restul

"Consideram ca in acest fel, se permite crearea unui cadru durabil, autosustenabil pe termen lung proportional cu durata de exploatare si tinand cont mereu de cele mai avansate si ecologice norme de poluare", se precizeaza in comunicat.

De asemenea, UNTRR avertizeaza Executivul ca lipsa unei abordari pe termen lung nu va permite iesirea din "labirintul acestei taxe", si desi solutiile usoare pot permite o relaxare de moment, problemele vor persista si vor reaparea.

"Solicitam Guvernului sa preia propunerile UNTRR in noul act legislativ privind timbrul de mediu, pentru ca aceste propuneri ofera solutii viabile economic, care contribuie la atingerea obiectivelor declarate ale acestei taxe, respectiv protectia mediului si asigurarea de venituri certe la bugetul de stat", conchid transportatorii.

Guvernul a prezentat un proiect in care se specifica ca in calcului taxei se va tine cont numai de emisiile de CO2 ale autovehiculului, valoare ce va fi inmultita cu valoarea in euro a fiecarui gram si cu cota de reducere a timbrului exprimata in functie de vechime.

Vechimea autovehiculului se calculeaza in functie de data primei inmatriculari a acestuia, se precizeaza la articolul 6, alineatul 5 al Ordonantei de modificare.

Formula de calcul pentru timbrul de mediu se aplica numai in cazul autovehiculelor incadrate pe segmentul M1 (dotate cu cel mult opt locuri, fara scaunul soferului), carora le corespund norma de poluare Euro 3, Euro 4 si Euro 5.

C.P.

Citeste si:
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Cum a reușit Dacian Cioloș să-i ia fața lui Barna în prima rundă de alegeri din USR PLUS. Rolul ieșirii de la guvernare
Dacian Cioloș a câștigat joi, 23 septembrie, prima rundă a alegerilor pentru șefia USR PLUS, reușind să-l întreacă cu două procente pe principalul său contracandidat, Dan Barna, cel care...
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Care este strategia PNL după Congresul din 25 septembrie. Rareș Bogdan: ”Pentru majoritatea parlamentară nu luăm voturi de la AUR”
Rareş Bogdan dezvăluie strategia PNL după Congresul din 25 septembrie 2021. El a spus că nu nu vor lua voturi de la AUR. Rareș Bogdan a explicat joi seara, într-o emisiune tv, că...
Sursa: Ziare.com