Transportatorii, furiosi pe Guvern: Ne bagati in faliment cu noile taxe

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 17:22
2745 citiri
Transportatorii, furiosi pe Guvern: Ne bagati in faliment cu noile taxe

Transportatorii romani contesta cresterea pretului la carburanti, masura propusa de Guvern pentru 2014, avertizand ca vor creste numarul firmelor din acest sector care vor da faliment.

Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) trage un semnal de alarma si mentioneaza ca decizia Executivului de a introduce o acciza de 7 eurocenti la benzina si motorina va conduce si la majorarea preturilor pentru toate produsele de la raft, din cauza scumpirii componentei de transport.

Ei mai sustin ca masura reprezinta o amenintare grava si permanenta pentru stabilitatea industriei.

"Orice majorare a costurilor trebuie sa fie transmisa integral si imediat clientilor/beneficiarilor, evitandu-se in acest mod dezechilibrul unui intreg sistem logistic. De asemenea, precizam ca, orice suma care se doreste a fi colectata din pretul carburantilor nu poate fi obtinuta decat ca acciza direct in bugetul de stat", se arata in comunicatul UNTRR, remis Ziare.com.

Transportatorii amintesc ca fondurile speciale nu sunt admise in Europa, astfel incat o eventuala alocare a sumelor colectate din majorarea accizelor pentru proiecte de infrastructura nu poate fi facuta decat prin bugetul de stat, demontand astfel afirmatiile premierului Victor Ponta.

"Acest fapt demonstreaza ca orice enunt prin care se mentioneaza ca banii colectati prin marirea accizei urmeaza sa fie atribuiti intr-un fond special destinat investitiilor in infrastructura rutiera este fals si nefondat. Dezvoltarea infrastructurii ar trebui sa constituie subiectul parteneriatului public - privat intr-o forma autentica, si nu folosind ca solutii binecunoscutele tertipuri romanesti", mai sustin transportatorii.

UNTRR sfatuieste Guvernul roman sa se gandeasca serios sa ofere servicii pentru care, ulterior, sa solicite taxe. "Spre exemplu, utilizatorul autostrazilor ar trebui sa plateasca pentru utilizare pe kilometru si proportional cu nivelul de emisii poluante", propun transportatorii.

In concluzie, ei solicita Guvernului Romaniei "o constientizare a consecintelor negative care vor aparea ca urmare a cresterii accizei la carburanti si care vor afecta pe termen lung transportatorii rutieri din Romania si implicit intreaga economie a tarii".

A treia taxa pentru drumuri? Avocati: Masura nu sta in picioare in fata CCR

Guvernul intentioneaza sa introduca anul viitor o acciza de 7 eurocenti/litru la carburanti si a stipulat ca accizele se vor indexa cu rata inflatiei si nu vor mai fi raportate la cursul publicat de Banca Centrala Europeana (BCE) la 1 octombrie. Banii astfel colectati ar urma sa mearga intr-un fond special, dedicat investitiilor in infrastructura, conform Guvernului.

Cele doua masuri cumulate ar duce la o crestere de peste 39 de bani pe litru de benzina si motorina.

C.P.

Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
#transportatori noi taxe, #transportatori faliment noi taxe, #noi taxe Guvern, #taxa carburanti, #tax benzina, #taxa motorina , #taxa auto