Ziare.com

Transportatorii propun aplicarea modelului german privind taxa auto

Miercuri, 09 Ianuarie 2013, ora 15:12

   

Transportatorii propun aplicarea modelului german privind taxa auto
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) propune Guvernului o serie de solutii in cazul taxei auto, printre care si aplicarea modelului german, prin stabilirea unei taxe anuale.

Astfel, una dintre solutiile propuse de UNTRR este aplicarea modelului german, prin stabilirea unei taxe anuale, suportata de proprietarii de autovehicule, corelata cu puterea de cumparare din Romania, care sa tina cont de clasa de poluare (non-euro, E1, E2, ...E6, Electric), tip de motorizare (benzina, diesel, electric), capacitate cilindrica - renuntarea la taxa auto si diferentierea impozitului anual perceput pentru proprietarii de autovehicule functie de normele de poluare, capacitate cilindrica/emisii de CO2, motorizare.

UNTRR mai propune stimularea achizitiei de autovehicule noi prin reducerea valorii rovinietei pentru vehiculele Euro 6 cu 50%, Euro 5 cu 40%, pentru Euro 4 cu 30%, pentru Euro 3 cu 20%, pentru Euro 2 cu 10%.

Transportatorii mentioneaza ca, in 2011, din taxa de poluare auto s-au incasat 365 milioane lei, iar in 2012, dupa estimaril lor, incasarile au fost mai mici cu 25-30%, adica 260-270 milioane lei.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

In acest context, propunerea UNTRR este sa se renunte la taxa auto, iar impozitul anual sa ramana neschimbat la Euro 5 si in timp sa fie diferentiat pentru celelalte categorii 10% la Euro 4, 15-20% la Euro3, 30-50% la Euro 2, 50-100% la Euro 1, 100-200% la NonEuro.

Taxa auto 2013 si pericolele timbrului de mediu

Avand in vedere faptul ca astfel de masuri vor fi aplicate pe un parc de circa 5 milioane de autoturisme (din care aproape 1 milion au peste 14 ani) si 111.000 autovehicule comerciale de transport marfuri peste 3,5t si 23.000 autovehicule transport persoane peste 1+8 locuri, aducand substantiale venituri anuale catre buget. UNTRR propune majorarea primei de casare, instituita prin "programul rabla", la echivalentul a 1.500 de euro pentru a stimula in mod eficient innoirea parcului auto din Romania.

De asemenea, UNTRR propune instituirea unei prime de casare similare pentru autovehiculele comerciale de transport persoane si pentru autovehiculele comerciale de transport marfa, avand in vedere ca aceste autovehicule sunt mijloace de productie.
Sursa: rNews

Articol citit de 4942 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

propunere buna

sa vedeti ce a inteles guvernul ponta din propunearea untrr : vor mari pretul rovinietei la masinile mai vechi urmand ca la cele euro 6 pretul sa ramana la fel si in plus vom aplica si timbrul ponta pe model german...adica va creste impozitul la masinile mai vechi urmand ca la cele euro 6 sa ramana la fel ca pana acum. eventual daca se poate si sunt deacord cei de la uniune sa ramana si taxa de prima inmatriculare.

 

e o chestie buna......

problema este de ce o masina euro 4 in germania in romania este doar euro 3. exemple sunt destule......ma intreb daca si un euro 3 poate fi un euro 2 in romania si asa mai departe. Daca s-ar respecta legislatia germana.......asta ar fii adevarata taxa de mediu comasata cu impozitul

 

eu propun ca taxa sa fie in motorina/benzina

iar cel care merge mai mult si polueaza mai mult va plati automat mai mult, indiferent ca este cu masina inmatriculata in spania sau in romania, daca polueaza aici, plateste aici si plateste fix pe cat polueaza, cel putin co2 este direct proportional cu consumul si nu depinde de norma euro.

 

@florescumihairo

Nu exista nicio masina Euro 4 in Germania care sa "iasa" Euro 3 in Romania. Clasele D3/D4 sunt de impozitare si nu au legatura directa cu poluarea.
Singura diferenta (prosteasca dealtfel) e faptul ca r.a.r. nu recunoaste clasa de poluare corespunzatoare unui catalizator euro 4 pe masina euro 3 (montat aftermarket).

 

uite, vezi....

de smecherii din acestea romanesti imi este mie frica.....si cel mai frica si mai frica imi este ca vei platii impozitul pe o masina in romania mai scump decat in germania. oricum, sunt multi care au luat-o in barba cu masinile

toata smecheria are un singur scop

"sa ajute prietenii lor straini sa isi vanda masinile pe spatele fraierilor. e doar o simpla subventie a industriei de automobile straine. nimic mai mult. abia astept ziua in care totul se va prabusi, stapanii isi vor retrage sprijinul, si atunci vor fi la cheremul nostru. daca ei si cei dinaintea lor cred ca iam uitat... :) hoho, este totul scris in carnetel, va veni randul fiecaruia, si veti plati cu viata...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor