Ziare.com

Veniturile din taxa auto, estimate la cel mai mic nivel in acest an

Duminica, 18 Martie 2012, ora 21:13

   

Veniturile din taxa auto, estimate la cel mai mic nivel in acest an
Veniturile din taxa auto sunt estimate de Guvern pentru acest an la cel mai mic nivel de la introducerea obligativitatii acestei plati, la cel mult 275 milioane lei, de zece ori mai putin decat prognoza de incasari pentru anul trecut, pe o piata inca afectata de criza si puterea de cumparare redusa.

Nivelul extrem de redus al incasarilor este estimat si in contextul in care Guvernul a diminuat pentru acest an cu 25% cuantumul taxei si a dispus suspendarea la plata a taxei auto de prima vanzare, pe fondul unor puternice proteste la adresa deciziilor anterioare ale Executivului, inclusiv fata de introducerea taxei de poluare auto.

Prognoza de venituri din taxa auto este prezentata in bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an al Fondului pentru mediu, aprobat in sedinta Guvernului de marti, 13 martie.

La finalul sedintei de saptamana trecuta, din 6 martie, Guvernul anunta de asemenea aprobarea bugetului acestui Fond, dar cu un nivel estimat al incasarilor din taxa auto de 624 milioane lei. In bugetul aprobat pe 13 martie de Executiv, cele 624 milioane lei reprezinta veniturile totale ale Fondului pentru Mediu, alimentat si din alte surse.

Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Aceasta in conditiile in care, in proiectul hotararii de aprobare a bugetului, estimarea pentru veniturile din taxa auto se ridica la 1,8 miliarde lei.

Incepand cu acest an, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule este redusa cu pana la 25%.

O alta pierdere de venituri, estimata la 240 milioane lei, era indicata din reducerea valorii taxei auto cu pana la 25%.

Taxa auto a fost introdusa de Guvern in luna aprilie 2008, fiind calculata in functie de datele tehnice ale fiecarei masini in parte, pe baza capacitatii cilindrice si emisiilor de dioxid de carbon.

In 2009, pe fondul scaderii drastice a numarului de inmatriculari auto, incasarile statului din taxa de poluare pentru autovehicule au fost de aproximativ 630 milioane lei, cu peste un miliard de lei mai putin decat indicau estimarile initiale.

Pentru anul trecut, pe fondul majorarii taxei, Guvernul a estimat incasari din taxa auto de aproximativ doua miliarde lei, cu 437,5 milioane lei peste prognoza veniturilor atrase din aceasta sursa in 2010 si de trei ori mai mult decat incasarile inregistrate in 2009.

Pentru anul trecut, Guvernul a majorat cuantumul taxei auto in medie cu 45-50%, dar cu o crestere dubla sau aproape tripla pentru vehicule poluante.

Reprezentanti ai unor companii din piata de profil au apreciat atunci ca o crestere a nivelului taxei de poluare va duce la diminuarea drastica a importului de masini second hand, intensificandu-se astfel comertul prin dealeri, cu vehicule rulate deja inmatriculate in tara.
Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1597 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

concluzia mea este urmatoarea:

se termina fraierii!

 

concluzie !

Trebuie o taxa anuala pe masini ( pe toate, ca toate polueaza)non Euro 20euro per 100cm³ euro1 18Euro per 100cm³ ;euro 2 15 Euro /100cm³ euro 3 10 Euro euro 4 7 Euro si Euro 5 cite 5 Euro per 100cm³ a motorului. Si atunci dispar masinile non Euro si Euro 1 ca e scump sa poluezi si doi statul are incasari permanente an de an pentru mediu si sa speram nu pentru furat de politicieni!!

 

aberatorule, orice masina prin serviciile pe care le necesita

creeaza servicii pt mecanici, benzinari, importatori de piese, roviniete, asigurari etc.
daca tu pedepsesti oamenii taxindu-le masinile in numele unei poluari teoretice nedemonstrate, nu faci decit sa ii trimiti in bulgaria sa plateasca taxe in timp ce economia primeste la sfert din ce tebuia daca masina era inscrisa in ro.
Prin urmare oamenii sint fortati sa isi submineze propria economie, statul incaseaza mai putin, toata lumea pierde


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor